DAVANJE LAŽNOG ISKAZA / Sud prihvatio prijedloge obrane: Luki Modriću i Dejanu Lovrenu će se suditi u Zagrebu, a ne u Osijeku

Image
Foto: Igor Kralj

Osumnjičeni su za davanje lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću i ostalima

24.10.2023.
18:09
Igor Kralj
VOYO logo

Visoki kazneni sud (VKS) prihvatio je prijedloge obrane nogometnih reprezentativaca Luke Modrića i Dejana Lovrena da im se za davanje lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću sudi na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu umjesto pred osječkim Općinskim sudom.

Image
INTERESANTNO /

Dok Španjolci tvrde da je konačno kucnuo njegov trenutak, Luka Modrić objavio vrlo znakovitu fotografiju

Image
INTERESANTNO /

Dok Španjolci tvrde da je konačno kucnuo njegov trenutak, Luka Modrić objavio vrlo znakovitu fotografiju

VKS je, ne navodeći identitete okrivljenika, ocijenio kako su oba prijedloga osnovana jer okolnosti mjesta stanovanja vještaka i svjedoka opravdavaju zaključak da će se kazneni postupak provesti lakše i uz manje troškova pred zagrebačkim Općinskim kaznenim sudom umjesto pred Općinskim sudom u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FNC 4. studenoga stiže u Beograd, a revanš Croate i Vase pratite ekskluzivno na platformi Voyo.

Prizivni sud dodaje da je prijedlog prihvaćen ''tim više što se optužnica, osim navedenih dokaza, uglavnom temelji na dokumentaciji koja prileži spisu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voyo donosi borilačke spektakle svakog mjeseca. 4.studeni - FNC 13 - Beograd. Prosinac - FNC 14 - Sarajevo. Svaki mjesec BKFC event na Voyo.

Image
Image

VKS naglašava da je odluka za prenošenje mjesne nadležnosti u skladu s dosadašnjom sudskom praksom koja prebivalište ili boravište okrivljenika, odnosno poteškoće koje bi okrivljenici imali za pristupanje na raspravu zbog putovanja, ne tretira kao okolnosti koje su značajne za odluku o prenošenju nadležnosti, čija svrha nije pogodovanje okrivljeniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je 28. lipnja ove godine podiglo pred osječkim Općinskim sudom optužnice protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića i bivšeg reprezentativca Dejana Lovrena zbog sumnje u davanje lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću i ostalima.

Vrhovni sud: Iskazi pogodovali Mamićevoj obrani

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnica protiv Modrića i Lovrena već je jednom podignuta za davanje lažnog iskaza, ali potom i odbačena, protiv Modrića 2018., a protiv Lovrena 2019., uz obrazloženje da ne postoji dovoljan stupanj osnovane sumnje za podizanje optužnice i vođenje kaznenog postupka te zato što presuda protiv Zdravka Mamića i ostale trojice okrivljenika za izvlačenje novca iz Dinama u tom trenutku još nije bila pravomoćna.

Nakon ponovnog podizanja optužnica Hrvatski nogometni savez je priopćio da u potpunosti poštuje neovisnost pravosudnih tijela te očekuje da u svom djelovanju budu jednako pravedni prema svim državljanima RH, neovisno o imenu i prezimenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravomoćnom presudom Vrhovnog suda iz 2021. bivši čelnik NK Dinama Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, njegov brat Zoran na četiri godine i osam mjeseci, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na tri godine i dva mjeseca.

U obrazloženju nepravomoćne presude osječkog Županijskog suda koju je potvrdio Vrhovni sud navedeno je da su Modrić i Lovren iskazivali kako bi pogodovali obrani Zdravka Mamića, a sud njihovim iskazima nije vjerovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud je, potvrdivši nepravomoćnu osuđujuću presudu za nekadašnje Dinamovo čelništvo, u odnosnu na Modrića naveo kako ''sud prvog stupnja nije povjerovao svjedoku Modriću cijeneći ga neuvjerljivim i nelogičnim te sračunatim pogodovanju obrani Zdravka Mamića''. Najviši sud je u odnosnu na Lovrena naveo da je ''bio unaprijed instruiran kako će i što govoriti na raspravi''.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo