Istraninu zbog objave na društvenim mrežama o Boysima kaznena prijava

Istarska policija u četvrtak je na svojim službenim web stranicama izvijestila o uhićenju 27-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je putem društvenih mreža poticao na mržnju prema navijačima Dinama. Inače, jučer u Velikoj Gorici odigrano je sjajno finale Hrvatskog nogometnog kupa u kojem je palo čak rekordnih 9 golova, a zagrebački Plavi su slavili s 6:3.

Provedeno krim istraživanje

Pulska je policija provela kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 27-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo javno poticanje na nasilje i mržnju.

Policija je utvrdila kako je 27-godišnjak 19. svibnja putem društvene mreže podijelio objavu, kojom je svoje pratitelje poticao na mržnju prema pripadnicima navijačke skupine nogometnog kluba iz Zagreba, odnosno poticao je na nasilje i oštećenje imovine. Budući da je njegova objava bila dostupna većem broju pratitelja, osumnjičeni je uhićen i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje.

Osumnjičeni je po dovršetku kriminalističkog istraživanja, danas u jutarnjim satima, priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske, uz kaznenu prijavu koja se podnosi nadležnom državnom odvjetništvu.

Kazneni zakon je jasan

Članak 325. Kaznenog zakona kaže:

"Tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine."