EUROPA ČEKA / Kako na europska gostovanja? Kohorti će za Kazahstan trebati dvije hrvatske plaće, a ni Armada neće jeftino proći

Image
Foto: Screenshot Google Maps

Tri hrvatska predstavnika uskoro započinju europski put, a ždrijeb im je dodijelio protivnike iz Makedonije, Švedske i Kazahstana. Mi smo si dali truda i pokušali pronaći najbolje opcije za navijače koji žele podržati svoje klubove na gostovanjima.

16.7.2022.
10:00
Screenshot Google Maps
VOYO logo

Rijeka i Osijek već gotovo mjesec dana znaju tko ih čeka u prvim europskim ispitima, a Dinamo je to saznao tek ovog tjedna. Slavonce 21.srpnja u prvoj utakmici pretkola Konferencijske lige čeka iznimno dalek put u Kazahstan, točnije u Nur-Sultan gdje njihovi protivnici, Kizližar igra domaće utakmice. Rijeka prvi dvoboj igra kod kuće, a 28. srpnja putuje na noge Djurgardensu u švedsku prijestolnicu Stockholm dok Dinamo uzvrat protiv makedonskog Škupija igra dva dana ranije u Skopju.

Image
NOVA SEZONA /

Bjelica otkrio na koju četvoricu više ne računa, treći strijelac HNL-a se pojavio na pripremama Osijeka

Image
NOVA SEZONA /

Bjelica otkrio na koju četvoricu više ne računa, treći strijelac HNL-a se pojavio na pripremama Osijeka

Upravo daleke destinacije u kojima gostuju Osječani i Riječani su nas potaknule da provjerimo kako i za koliko novca bi Kohorta i Armada mogle otići dati podršku svojim klubovima, a napravili smo plan puta i za navijače Modrih iako Dinamo zbog kazne iz prošle godine ne može računati na podršku na gostujućem terenu u 2. pretkolu Lige prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odiseja Osječana na azijskom tlu

Prvi na gostovanje putuju Osječani, a ako se netko od navijača slavonskog kluba odluči krenuti na put prema Kazahstanu čeka ga, može se reći, prava Odiseja. Naime, najkraći put automobilom je dug gotovo pet tisuća kilometara, točnije 4 900. No on vodi preko Mađarske, Slovačke, Poljske, Bjelorusije i Rusije te je u ovom trenutku vrlo rizičan, ako ne i nemoguć.

Čak i da je to uključuje preko 60 sati čiste vožnje bez pauze odnosno dva i pol dana, što znači da bi s pauzama, kontrolama na granici i odmorom to putovanje trajalo najmanje četiri dana. Svaka druga ruta nije kraća od 7 tisuća kilometara te je logistički još kompliciranija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, onim najambicioznijim osječkim navijačima ostaje opcija da na put krenu avionom. Njima na raspolaganju stoji nekoliko opcija. Najelegantnija kombinacija je kombinacija ranojutarnji let iz Zagreba preko Frankfurta, a povratak iz Nur-Sultana uključuje dva presjedanja u Frankfurtu i Munchenu. Cijena tog aranžmana je 12 262 kune.

Najjeftinija opcija je ona iz Budimpešte, ali...

Postoji i jeftinija opcija preko Istanbula za 10 800 kuna po osobi za povratnu kartu. Uključuje duga čekanja u Turskoj, a put traje oko 17 sati u svakom smjeru. Najjeftinija opcija je 9 100 kuna, ali riječ je o logističkoj noćnoj mori. U smjeru Nur-Sultana je to isti let kao i u prethodnoj kombinaciji no na povratku se putuje preko 24 sata s presjedanjima u Abu Dhabiju, Heraklionu i Ateni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screen shot
Image
Foto: Screen shot

Letovi iz Beograda za Osječane nisu ništa jeftiniji ni elegantniji. S druge pak strane iz Budimpešte se može pronaći povratna karta za 8 300 kuna, a uključuje dva presjedanja – u Istanbulu i Taškentu.

Naravno postoji mogućnost da NK Osijek organizira neki čarter let za svoje navijače no o tome nemamo saznanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Put skup, ali smještaj je bagatela

Ako je put skup, Slavonce koji se odluče krenuti na ovo putovanje očekuje nagrada u Kazahstanu. Smještaj je suludo jeftin pa se tako noćenje u dobrom hostelu može pronaći za samo pet eura. Elitni hoteli nude smještaj s queen size krevetom i doručkom za 55 eura, a noćenje u renomiranim hotelima zapadnjačkih franšiza ne prelaze 35 eura.

Sve u svemu osječki navijači koji odluče krenuti na, recimo, trodnevni izlet u Kazahstan za avionske karte, smještaj, ulaznicu i ostale troškove će morati izdvojiti 15-ak tisuća kuna odnosno dvije prosječne hrvatske neto plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupa je Skandinavija

Riječane očekuje, naizgled, znatno lakši put. Činjenica jeste da u usporedbi s Osijekovom kazahstanskom Odisejom malo što može biti teže i kompliciranije no ni Armadu ne čeka maturalac.

Između trećeg najvećeg grada u Hrvatskoj i Stockholma se proteže 2 100 kilometara te bi ekspedicija automobilom ili autobusom bila dosta zahtjevna. Naime, u najbližu rutu preko cijele srednje i dijela sjeverne Europe uključena je i plovidba trajektom između Njemačke i Švedske te čak 24 sata čiste vožnje. Drugim riječima, opet je po srijedi daleko putovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To i nije najbolja opcija, jer uz trenutne cijene goriva, cestarine te troškove koji nastaju kroz nekoliko dana putovanja po Europi vjerojatno bi troškovi naposljetku bili viši od onih koji nastaju kada se u Švedsku leti avionom.

Svi putevi vode u Split

Armada ima nekoliko opcija. Iz Rijeke se u Stockholm može stići s presjedanjem u Rigi u jednom smjeru i s vezanim letom u Beogradu uz dugo čekanje u drugom. Cijena te opcije je tri tisuće kuna. Elegantnija opcija iz Rijeke vodi preko Frankfurta i Munchena u kojima se kraće čeka, ali povratna karta košta 4 200 kuna. Iz Venecije je najjeftinija opcija (1900 kuna) ona preko Gdanjska u jednom smjeru i Palma de Mallorce u drugom, a putovanje traje po 9 sati u svakom smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak apsolutni pobjednik za riječke navijače je direktni let iz Splita za Stockholm. Traje manje od tri sata, a za to zadovoljstvo platit će 2 100 kuna.

Image
Image

A kako platiti smještaj?

Ako će rijetki osječki navijači imati problema zbog visokih cijena puta, Riječane bi mogao mučiti smještaj u glavnom gradu švedske.
Za dvije noći skromni hotel u sobi sa šest ležajeva se teško može pronaći za cijenu ispod 27 eura po osobi za jednu noć. Ako niste baš opterećeni kvalitetom smještaja možete u hostelu prespavati i za cijenu od 20 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena pristojnog smještaja s tri zvjezdice u Stockholmu se kreću od 90 do 150 eura s uključenim doručkom.

Boysi su mogli na maturalac u Makedoniju, ali kazna je tu

Za Dinamove navijače bi putovanje u usporedbi s kazahstanskom i švedskom ekspedicijom njihovih HNL konkurenata bilo poput ugodnog piknika u proljetno poslijepodne. Naime, letovi između Zagreba i Skopja su česti i relativno jeftini. Povratna karta se može naći za 1 600 kuna, a let traje 75 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screen shot
Image
Foto: Screen shot

Sasvim pristojan smještaj se može naći za 20-ak eura po noći, a ako imate sreće i za koji euro manje. S druge pak strane smještaj u hotelu s četiri zvjezdice košta između 40 i 60 eura za sobu. Avionski prijevoz je toliko pristupačan da se gotovo i ne isplati putovati u Skopje automobilom. Udaljenost je nešto preko 800 kilometara, a ruta vodi kroz Srbiju.

Nažalost Dinamo ima kaznu iz prošle godine te njegovi navijači ne mogu organizirano putovati u Skopje zbog nereda u Sevilli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo