IZNENADIT ĆE VAS (MOŽDA): / O čemu trkači stvarno misle dok trče

Image
Foto: Thinkstock

O čemu li trkači razmišljaju dok neumorno ostavljaju za sobom kilomatar za kilometrom prijeđenog puta? Dobrim dijelom o tome kako su jadni.

17.8.2015.
14:39
Thinkstock
VOYO logo

U svrhu istraživanja, deset trkača na duge staze koristilo je audio-rekordere te je glasno izgovaralo svoje misli dok su trčali 8 milja (12.875 metara). Zatim su znanstvenici analizirali snimke, sveukupno više od 18 sati, i otkrili da se preko 40% misli odnosilo na udaljenost i ritam trčanja, a oko 28% na okoliš kroz koji su trenutno trčali.

Ali oko 32% misli svodilo se na 'Mrzim ovo! Mrzim ovo! Mrzim ovo!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto točno znanstvenike zanimaju misli dugoprugašnih trkača?

Dr. Ashley Samson, profesorica kineziologije na kalifornijskom Državnom sveučilištu u Northbridgeu, koja je i vodila istraživanje, rekla je da bi podaci mogli ukazati na to kakve misli vode ka boljoj izvedbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedino istraživanje koje koristi metodu sakupljanja podataka 'dok nastaju', umjesto da se pouzdaje na prisjećanja sportaša", rekla je Samson.

"U daljnim istraživanjima planiramo usporediti transkripte s GPS podacima gdje su sudionici trčali tako da možemo početi spajati specifične misli s jačanjem ili slabljenjem performansi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, utrka još nije gotova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo