[FOTO] VUČIĆ JE REKAO KAKO SU ONI U ZAGREBU PRETUKLI VOĐE BOYSA: / No jedna fotografija u potpunosti razotkriva tadašnja zbivanja

Image
Foto: Screenshot: You Tube

'Onda sam doznao da su i ostali Zvezdini navijači to primijetili, pa su ih ispred jednog kafića presreli i pretukli'

15.5.2020.
6:59
Screenshot: You Tube
VOYO logo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je još prije 10 godina kako je zajedno s navijačima Crvene zvezde, tada kao 20-godišnjak, pohodio utakmicu Dinama i Zvezde, ali ne bilo koju, već onu nikad odigranu.

Image
VUČIĆ BIO S DELIJAMA NA MAKSIMIRU 1990. GODINE: /

'Znali smo da se sprema kaos. Bilo je jezivo, osjećala se iskrena mržnja'

Image
VUČIĆ BIO S DELIJAMA NA MAKSIMIRU 1990. GODINE: /

'Znali smo da se sprema kaos. Bilo je jezivo, osjećala se iskrena mržnja'

Brutalni okršaj

Bilo je to 13. svibnja 1990. godine na zagrebačkom zdanju, a tada je umjesto nogometa cijeli svijet gledao brutalni okršaj Hrvata i Srba, odnosno iživljavanje tadašnje milicije nad Dinamovim navijačima, te onaj čuveni udarac legendarnog Zvonimira Bobana. Sam je događaj kasnije uvršten među najznačajnije u nogometnoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić je u razgovoru za Vreme "2010". opisao kako je toga dana bilo u Zagrebu, ali ne kao predsjednik nego kao zamjenik predsjednika Srpske napredne stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, njegove riječi se svake godine vade iz "naftalina", posebno one kojima se ulazi u detalje o sukobima s Bad Blue Boysima.

"Tog se dana osjećala drukčija atmosfera. Gledajte, uvijek smo mi bili spremni na tučnjavu u Zagrebu, ali ovo je bilo nešto drukčije. Nas više od dvije tisuće krenuli smo vlakom, a prvi incident dogodio se već u Vinkovcima. I taj je bio gadniji nego inače. Odmah smo svi znali da se u Zagrebu spremaju neredi. Ali, ne oni između navijača Dinama i Crvene zvezde, već između Hrvata i Srba", kazao je Aleksandar Vučić pa nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Na stadionu se osjećala mržnja'

"I mi i oni tada smo se osjećali moćno. Kod nas se tada podizao srpski nacionalizam, u Zagreb smo stigli u velikom broju. Nikada se neće ponoviti gostovanje na koje će otići toliko navijača Crvene zvezde. Navijači su stizali iz Gline, Petrinje, Knina, čitave Krajine, pa i dalmatinskog zaleđa na kraju krajeva. No, u to doba rastao je i hrvatski nacionalizam, pa su se i navijači Dinama osjećali slobodno i moćno. Na stadionu se osjećala iskrena mržnja, s obje strane čule su se pjesme najjezivijih sadržaja."

Vučić je u razgovoru rekao i da, kad je on s ekipom Delija stigao u Zagreb, da ih je dočekala vojska policajaca. Govorio je poput starog iskusnog navijača s godinama staža na tribini i na desetke gostovanja sa Zvezdom, iako njegova navijačka karijera u takvom jednom obliku nikome nije poznata. Rekao je i kako su vođe Bad Blue Boysa tada u Zagrebu dobile batine...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otpratili su nas do južne tribine. Međutim, mi koji smo bili iskusni prepoznali smo neke navijače Dinama koji su imali zadatak da prate hoće li se netko od nas izdvojiti, pa da ga prebiju. Prepoznao sam Šejtana, Sarmu i još neke. Nisam vidio Klokana i Sandra koje sam znao kao vođe Bad Blue Boysa. Onda sam doznao da su i ostali Zvezdini navijači to primijetili, pa su ih ispred jednog kafića presreli i pretukli. Na kraju nas je policija spakirala u specijalni vlak. Sve su nas ispitivali dok nisu popisali valjda svakog čovjeka u vlaku. Ali, tu stvarno nije bilo neke naše velike krivnje. Skoro pa nikakve. Za svaki drugi slučaj mogli su reći da je bilo odgovornosti Zvezdinih navijača. Primjerice, u Splitu kada je bilo 2:2, 1987., više smo mi, Zvezdini navijači, čuda napravili, nego Hajdukovi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Podsjetimo se još malo hrabrosti beogradskih ratnika podzemlja i njihovog sadašnjeg državnog predsjednika'

No, na društvenim mrežama osvanula je fotografija koja pokazuje i jednu drugačiju sliku. U trenutku kad su BBB-ovci provalili ogradu i ušli na teren, potrčali su prema jugu gdje su bile smještene Delije koje su u tom trenutku razbijale i razvaljivale tribinu u tučnjavi s uglavnom normalnim navijačima, simpatizerima, kao i nekolicinom Boysa koja se tu našla...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hard-core navijači Zvezde koji su do prije utakmice "ovladali ulicama Zagreba", kako se to s druge strane često ističe a što možemo iščitati i iz izjava Vučića iz 2010., u tom su trenutku mahnito počeli bježati na gornju tribinu na Jugu, kako bi spasili živu glavu. Na Facebook profilu Hrvatske navijačke skupine osvanula je fotografija na kojoj se dobro može vidjeti u kakvom su napadu bili navijači iz Beograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom su umalo i ostali bez jednog od transparenata, ali ga navijači Dinama nisu na kraju uzeli jer je bio prevelik i pretežak, u trenutku dok je policija pokušavala zapriječiti put hrvatskim navijačima da dođu do Delija...

"Podsjetimo se još malo hrabrosti beogradskih ratnika podzemlja i njihovog sadašnjeg državnog predsjednika", stoji u opisu fotografije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu je, godinama nakon, srpski Espresso objavio je mutnu fotografiju navijača Zvezde tijekom sukoba, a za jednog od njih tvrde da je mladi Vučić kako sudjeluje u sukobu na južnoj tribini sa simpatizerima Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo