'NE SJEĆAM SE' / Modrić i Lovren u gabuli do grla, prijeti im drakonska kazna: 'U ovom trenutku može se samo jedno'

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

'Teško je govoriti da smo se iznenadili. Jesmo u smislu da je pravomoćno dovršen pa je neuobičajeno da se postupak ponovno pokreće. Općinski kazneni sud u Zagrebu je donio rješenje kojom je odbacio optužnicu'

30.6.2023.
17:07
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je 28. lipnja podiglo pred Općinskim sudom u tom ponosnom hrvatskom gradu optužnice protiv kapetana Vatrenih Luke Modrića i Dejana Lovrena zbog počinjenih kaznenih djela davanja lažnog iskaza.

Image
LAŽNI ISKAZ /

Luka Modrić i Dejan Lovren mogli bi u zatvor: Evo kakva kazna im prijeti za kazneno djelo za koje su optuženi!

Image
LAŽNI ISKAZ /

Luka Modrić i Dejan Lovren mogli bi u zatvor: Evo kakva kazna im prijeti za kazneno djelo za koje su optuženi!

Brojna pitanja

Tim potezom uzdrmali su hrvatski javni eter i nogomet pretvorili u politiku i kriminal. Hrvatska sportska javnost sad se pita hoće li Luka Modrić ikad više zaigrati za hrvatsku nogometnu reprezentaciju?! Jer, tako ionako čeka se njegova odluka hoće li u reprezentativnu mirovinu ili ne, a ovo bi itekako moglo zatvoriti vrata reprezentacije čovjeku koji je toliko lijepih stvari učinio i za nju i za domovinu Hrvatsku, osim davanja lažnog iskaza, ako mu se naravno ustanovi krivnja. Jer, prema presumpciji, nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

No, isto tako, jedno od legitimnih pitanja, čak bi rekli bitnijih, je koliku Luka i Lovren mogu dobiti kaznu, odnosno kakva im kazna prijeti za počinjenje ovog ozbiljnog kaznenog djela?

Podosta je iznenađujuće tako nešto jer su Modrić i Lovren pravomoćno oslobođeni svake optužnice, pritom je odbačena i žalba na tu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za davanje lažnog iskaza, za što ih sada opet tereti osječko općinsko državno odvjetništvo u postupku protiv Zdravka Mamića 2017. i 2018. godine na osječkom Županijskom sudu, Dejan Lovren i Luka Modrić, ako tužiteljstvo dokaže optužbe, mogli bi, zakonski gledano, biti osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od jedne do pet godina. Sada, kada je ponovo podignuta optužnica, o njoj se očitovao i Hrvatski nogometni savez, koji se oglasio priopćenjem:

Oglasio se i HNS

‘‘HNS u potpunosti poštuje neovisnost pravosudnih tijela te očekujemo da u svom djelovanju budu jednako pravedni prema svim državljanima RH, neovisno o imenu i prezimenu. Kao osvajači srebrne i brončane medalje na FIFA svjetskim prvenstvima, igrački i ljudski predvodnici ekipe koja je proslavila hrvatski nogomet i državu, Luka Modrić i Dejan Lovren ne zaslužuju poseban tretman hrvatskog pravosuđa. No, zaslužuju pravedan i ravnopravan odnos i pravnu sigurnost. Stoga HNS daje punu podršku Luki Modriću i Dejanu Lovrenu te ćemo biti na dispoziciji za pružanje pomoći dvojici legendarnih Vatrenih tijekom procesa.‘‘

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Okrivljenog Modrića tereti se da je kazneno djelo počinio 13. lipnja 2017. na osječkom Županijskom sudu tijekom rasprave u kaznenom predmetu protiv ZdravkaMamića i ostalih za izvlačenje novca iz Dinama, iako je upozoren da je dužan iznositi istinu, kao i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo.

“Teško je govoriti da smo se iznenadili. Jesmo u smislu da je pravomoćno dovršen pa je neuobičajeno da se postupak ponovno pokreće. Općinski kazneni sud u Zagrebu je donio rješenje kojom je odbacio optužnicu. Na to se žalilo Županijski državno odvjetništvo, što je Županijski sud u Zagrebu odbio i potvrdio rješenje Općinskog kaznenog suda. Zato je neuobičajeno jer je pravomoćno to bila dovršena stvar”, rekla je odvjetnica Valković za N1 i dodala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nismo još zaprimili optužnicu'

"Jedini korak koji se u ovom trenutku može jest raspisati ponovno odgovor na optužnicu i inzistirati na svim razlozima na kojima smo inzistirali i dosad, a sad imamo novi, da je to već presuđeno prava stvar. Kao branitelji nismo još zaprimili optužnicu, ne znamo sadržaj u cijelosti pa ćemo, kad vidimo detalje u njoj, odlučiti o daljnjim koracima".

Lovrena i Modrića se i prije pet godina teretilo da su na suđenju bjeguncu Zdravku Mamiću na Županijskom sudu u Osijeku, za nezakonito izvlačenje novca iz Dinama, lažno iskazivali i tako pogodovali svom nekadašnjem šefu iz Dinama. Veliko ljeto za hrvatski nogomet kad se osvojilo islavilo srebro je prošlo, a onda je u listopadu 2018. zagrebački sud odbacio optužnicu protiv nogometaša. Činilo se da je to završena priča, ali očito nije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Modrić, iako je upozoren da je dužan iznositi istinu, kao i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, na sve je samo rekao.

"Ne sjećam se".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo