ČOVJEK KOJI JE IZAZVAO KAOS U BEOGRADU I POSTAO DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ JEDAN: / 'Kajem se, ali samo zbog jednog'

Image
Foto: Facebook/Profimedia

'Oproštaj, da, tražim oproštaj (što sam se popeo na crkvu kako bi pustio dron). A ostalo? Osjećam samo ponos'

20.8.2020.
9:18
Facebook/Profimedia
VOYO logo

Prije šest godina, na eurokvalifikacijskoj utakmici na stadionu Partizana u Humskoj između Srbije i Albanije, albanski navijač i nacionalist Ismail Morina pustio je dron iznad stadiona sa zastavom tzv. "Velike Albanije" i izazvao totalni kaos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podigao dron sa zastavom na kojoj je bila karta 'Velike Albanije' iznad stadiona Partizana

Morina je u 41. minutu izvan kruga stadiona podigao dron sa zastavom na kojoj je bila karta “Velike Albanije” iznad stadiona Partizana, a koju je spustio stoper Stefan Mitrović, da bi nakon toga na njega nasrnuli nogometaši Albanije.

Image
Image

Albania's players look at Serbia's defender Stefan Mitrovic grabbing a flag with Albanian national symbols from remotely operated drone flown over the pitch during the EURO 2016 group I football match between Serbia and Albania in Belgrade on October 14, 2014.,Image: 208243007, License: Rights-managed, Restrictions: ALTERNATIVE CROP, Model Release: no

Nastala je opća tučnjava na terenu u koju se umiješalo i nekoliko navijača, a sudac je bio prisiljen prekinuti utakmicu. Morina je priznao da je on pustio dron na stadion Partizana i u svojoj zemlji dočekan je kao heroj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, srpski mediji od toga dana o njemu pišu kao o teroristu i u Srbiji je bio proglašen neprijateljom broj jedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Morina je, pak, u svojoj zemlji davao intervjue, pojavljivao se na televiziji. Bebe su dobijale ime po njegovoj zastavi. Jedna poznata tamošnja pjesma – “Moj autohtoni sin” – napisana je o dječaku koji je dobio ime "Autohtoni", po riječi na Morininoj zastavi. I on se pojavljuje u spotu, prekriva bebu svojim barjakom.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Serbia - Albania soccer match for Euro 2016 qualifiers, held in Belgrade, Tuesday October 14, 2014, was stopped after 41 minutes because of an incident and then was permanently suspended. What happened was that 41 minutes into the match, a drone, from which was tied a flag map of "Great Albania" with the imprinted message "locals" (autochthonous), flew over the arena. Anderlecht striker Aleksandar Mitrovic snatched the flag to go with it to the sidelines. Albanian players have exploded and tried to repossess the flag. Evidently spirits were strongly inflamed and Serbian fans entered the field and began to hunt down the Albanian soccer team. Hepta/face to face - No Romania Rights -,Image: 208424840, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Image
Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UHIĆEN SRPSKI NEPRIJATELJ BROJ JEDAN: /

Prijetio se Vučiću, policija pronašla pištolj i karte za utakmicu

Također, Morina je provocirao i tadašnjeg premijera Srbije, danas predsjednika Aleksandra Vučića, rekavši da je za njega spremio naočale, aludirajući na incident u Srebrenici kada je Vučić bio napadnut. U lipnju 2017., Morina je uhićen u Dubrovniku te je tamošnji sud, prema tadašnjim pisanjima srpskih medija, donio odluku o izručenju Srbiji koja ga traži zbog izazivanja spomenutog incidenta. Hina je, pak, javljala kako je Nogometni savez Albanije zatražio od vlasti u Tirani da zaustave izručenje Morine iz Hrvatske u Srbiju. Kako bilo, on se sad 6 godina poslije kaje i traži "oprost od srpskog naroda", kako to prenosi srpski Nedjeljnik, ali ne zbog zastave i svog čina, nego zbog nečeg sasvim drugog...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Žalim što sam se popeo na crkvu'

“Žalim zbog jedne stvari, što sam se popeo na crkvu. Ako su se Srbi vjernici uvrijedili zbog toga, žao mi je”, poručio je Morina i povodom te noći 2014. dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kažu da sam uvrijedio njihovu zastavu. Njihovu vjeru. Nisam. Samo sam pokazao povijest naše zastave. Oproštaj, da, tražim oproštaj (što sam se popeo na crkvu kako bi pustio dron). A ostalo? Osjećam samo ponos. Sve je to bila moja ideja, i moja sposobnost, i moja glupost, ali sve je bilo moje”, rekao je Morina engleskom autoru Jamesu Piotru Montagueu koji je napisao knjigu o ultrasima "1312: Among the Ultras: A Journey with the World’s Most Extreme Fans", a koji ga je posjetio u zatvoru u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u medijima se navodi da je Morina sa sjeveroistoka Albanije, iz Kukeša, ali da živi u Italiji i kako je redovit na utakmicama koje u gostima igra albanska nogometna reprezentacija...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On se, sudeći po njegovim profilima na Facebooku, deklarira kao balist (Balli Kombëtar iliti narodni front je naziv albanske nacionalističke organizacije osnovane 1942. godine, a čiji su pripadnici, balisti, imali cilj osnivanje tzv. 'Velike Albanije', nap.a.).

Image
Image

U listopadu 2015. godine uhićen u Tirani

U listopadu 2015. godine, nakon dojave građana o pucnjavi, uhićen je u Tirani pri čemu su kod njega pronađeni pištolj, 30 metaka i 35 ulaznica za uzvratnu utakmicu Albanije i Srbije u Elbasanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sreo sam Morinu ponovno prošle godine. Pričao je srpsko-hrvatski i naučio ćirilicu. Bio je pomirljiv i činilo se da se ne želi vraćati na ono što je bilo 2014. Postao je poznat, ali će se uvijek osvrtati preko ramena”, ispričao je Montaguei.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo