BURNO U OTVORENOM: / Brleković brutalno spustio Vrbanoviću, ovaj ga napao: 'Sad smo doznali tko je dno dna'

Image
Foto: Screenshot: HRT

U HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno', u utorak na dan svjedočenja Luke Modrića u postupku protiv Zdravka Mamića, govorilo se o korupciji u sportu.

13.6.2017.
22:23
Screenshot: HRT
VOYO logo

Gosti emisije bili su Čedo Prodanović (odvjetnik Zdravka Mamića), Damir Vrbanović (izvršni direktor HNS-a i jedan od optuženih uz Mamića), Ivan Brleković (bivši dopredsjednik HNS-a), prof. dr. sc. Dražen Lalić i urednica rubrike Sport na Indexu Dea Redžić.

SVE O SVJEDOČENJU LUKE MODRIĆA I REAKCIJAMA PROČITAJTE OVDJE.

KOMENTAR NET.HR-a: Lijepa naša. Zemlja u kojoj su huligani heroji, a psovka kažnjivija od šake u glavu

LEGENDARNI

Napadnut Zdravko Mamić

U proteklih tjedan dana puno se toga dogodilo što najbolje dočarava današnji hrvatski sport, posebno nogomet, lice i naličje onoga što bi trebalo biti na ponos i uživanje naciji. Prošlu srijedu u poslijepodnevnim satima fizički je napadnut Zdravko Mamić na Braču, a samo tri dana poslije na istom otoku, samo u Supetru, hrvatska sportska heroina, neponovljiva Janica Kostelić koja "(ne)radi posao državne tajnice za sport", izvrijeđana je od strane 12 pripadnika Torcide koji smatraju navedeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

REZULTATI ANKETE NET.HR-A: I dok Vrbanović napada goste po studiju, stigli su poražavajući rezultati za izbornika Čačića

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Verbalni delikt odjednom se kažnjava-zatvorom

Verbalni delikt odjednom se počeo kažnjavati zatvorom, pa su petorica "galamđija" dobila pet dana pritvora uz mogućnost produljenja na još mjesec dana.

GRADSKI VIJEĆNIK I NOGOMETNI SUDAC PODERAO MODRIĆA: ‘Mi ćemo, dragi Luka, igrati za raju, a ti za taktiku ili taticu, kako hoćeš’

Dio javnosti osudio je incident, onaj drugi dio ističe razloge njihovog (ne)djela. Slučaj je odjeknuo u javnosti, a šlag na kraju hrvatskih apsurda došao je u obliku svjedočenja Luke Modrića na suđenju protiv Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer, činjenica da je Luka Modrić promijenio dio svog svjedočenja protiv Mamića mogla bi ozbiljno narušiti temelje optužnice protiv "savjetnika" u Dinamu, o čemu možete više saznati u video analizi Net.hr-a.

Image
VIDEO ANALIZA NET.HR-a: /

Kako je Luka Modrić promijenio iskaz i hoće li zbog toga sada pasti USKOK-ove optužbe protiv Mamića

Image
VIDEO ANALIZA NET.HR-a: /

Kako je Luka Modrić promijenio iskaz i hoće li zbog toga sada pasti USKOK-ove optužbe protiv Mamića

VIDEO ANALIZA NET.HR-a: Kako je Luka Modrić promijenio iskaz i hoće li zbog toga sada pasti USKOK-ove optužbe protiv Mamića

Javio se i Čedo Prodanović

Žustro je bilo u emisiji, svatko je htio kazati što je htio. Javio se i Mamićev odvjetnik Čedo Prodanović u emisiju iz Osijeka i odgovorio Redžić na pitanje: "Gdje je bio Zdravko Mamić u trenutku potpisivanja prvog građanskog ugovora s Lukom Modrićem? Prodanović je mišljenja kako je stvar u ovoj priči oko tog ugovora ima "otpočetka lošu premisu" i da je Redžić "krenula s krivom informacijom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je imao svoju agenciju koja nije bila pod ingurencijom Dinama. A vi bi to kao informirani novinar trebali znati. A ne na pamet govoriti", izgubio je živce Prodanović koji je jedva priznao da je Zdravko nakon ulaska u Dinamo svoje građanske ugovore s igračima prenio na svog sina.

"Ne sjećam se, ja vas samo pitam", pokušala je objasniti Redžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito se Prodanoviću nije svidjelo što je Redžić inzistirala dalje na dijalogu na tu temu i ranije u emisiji kazala:

Image
Foto: PIXSELL, Boris Šćitar/Vecernji list

"Ovo je bilo očekivano za mene, nikakav šokantni preokret. Čak sam puno više očekivala od USKOK-a. Ono što sam ja vidjela od ugovora - ili su krivi i Mamić i Modrić ili nije nitko kriv. Država je dopustila da ovo naprave i zarade ili je istina što njih dvojica govore. Puno više smo očekivali od USKOK-a."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Island - rezultat svega

Uz Mamića je na optuženičkoj klupi i Vrbanović koji je kazao:

"Tih aneksa ima i danas. Imaju ih i Dinamo, Rijeka, Hajduk, Osijek. To je praksa da se klub i igrač dogovore o mjesečnoj naknadi. Nažalost, u Hrvatskoj plaća ne zadovoljava apetite igrača pa se dogovore oko podjele novca od transfera - ovisno od kvalitete igrača. To je apsolutno legitimno. Igrač ima pravo dobiti taj novac", rekao je Vrbanović i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta tzv. 'nogometna močvara' stvara takve vrsne rezultate, sjajne sportaše i nogometaše, ima sjajnu reprezentaciju i odlične klubove. Naši sportaši diljem svijeta prenose slavu o hrvatskom nogometu. Tako da se baš ne slažem ono što se u hrvatskoj nogometnoj javnosti govori o hrvatskom nogometu. Tu ništa ne valja, trebaju promjene... Neću se složiti s ovako grubim etiketiranjem hrvatskog nogometa, da ne kažem kakvu goru rečenicu. Svatko onaj koji bi htio ocrniti hrvatski nogomet, počinje s ovakvim temama i onda se naprosto kaže: 'To je dno dna, močvara, ne valja tu ništa, sve to treba izmjeniti'... Zakon je trebao riješiti i pitanje amaterizma i profesionalizma. To je jedan sveobuhvatni akt koji bi sportu dao na još većem kredibilitetu".

Brleković mu je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'HNS vodi čovjek koji je više u Las Vegasu nego u Hrvatskoj'

"Replika na Vrbanovićevu priču o moralnom glibu, mulju i kaljuži. Hrvatski nogometni savez vodi čovjek koji je više u Las Vegasu nego u Hrvatskoj, iako prima visoku plaću od HNS-a. A drugi po hijerarhiji u hrvatskom nogometu Damir Vrbanović optužen je za teški kriminal pod teškim optužnicama za teške zlouporabe. To su perjanice hrvatskog nogometa. Rezultat svega toga je - Island", izjavio je Brleković koji je na završetku emisije napadnut od strane Vrbanovića.

"Sad smo doznali tko je dno dna. To su ovakvi sugovornici poput Brlekovića, opterećeni kojekakvim frustracijama i nemogućnosti a rade u hrvatskom nogometu, jer su luzeri", osvrnuo se Vrbanović na izjave Brlekovića u emisiji i uvrijedio ga svojom završnom izjavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čestitam, čestitam, čestitam", odgovorio mu je nasmiješeni Brleković koji se ranije u emisiji prisjetio 3. srpnja 2015. godine, kada je policija pokušala privesti Mamića koji je s Dinamom bio na pripremama u Sloveniji.

Image
Foto: PIXSELL, Slavko Midžor

"Tada je bila zavladala jedna histerija, a ja sam spuštao loptu. Čemu histerija kad je u Hrvatskoj dug put od pokušaja privođenja do pravomoćne presude", rekao je Brleković i osvrnuo se na Modrićevo svjedočenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što se on ničega nije mogao sjetiti ili se nije sjetio... To mi nije ništa čudno. Jedino mu zamjeram što se ne sjeća kada je debitirao za hrvatsku reprezentaciju koja mu je toliko puno dala. A USKOK ako je bazirao optužnicu na izjavama Modrića i Lovrena, onda su imali diletantski pristup. Vjerujem da posjeduju i neke malo jače dokaze, da nisu toliko naivni."

Lovren svjedoči u srijedu

Lalić, pak, smatra da je zalutao u emisiju i kako bi bolje bilo da su doveli psihologa da analizira govor tijela Modrića i optuženika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje je trebao doći Dinamov navijač jer koliko ja vidim Dinamo je tu jako oštećen. Radi se o tome da je Mamić bio i menadžer i klub, a klub nije u njegovom vlasništvu. Tu je klub oštećen i ja ne bih tretirao optužnicu olako. Dajmo im šansu da pokušaju nešto dokazati. No, isto tako nemojmo se zavaravati. Dinamo nije Mamićev. Dinamo je udruga građana. Iskreno suosjećam s navijačima Dinama. Isto tako, osuđujem ikakvo nasilje.

Pogotovo fizičko nasilje. To je moje duboko uvjerenje", poručuje Lalić i ističe kako je godinama Mamić bio privilegiran. Na taj način je odgovorio Prodanoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam demagog ako ističem o iznosu koji su u optužnici? Pa nemojmo pretjerivati".

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U srijedu svjedoči Lovren. Javnost iščekuje što će on reći u ovom suđenju koji je u fokusu čitave Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprovođenje Zakona o sportu

"Ništa o tome nisam ni čula, ni vidjela. Mislim da će njegovo svjedočenje biti puno teže za obranu", smatra Redžić, dok Brleković navodi da je princip isti.

"U slučaju transfera dogovara se da dio transfera pripada igraču. Na taj način su se u klubu zadržavale nogometne veličine jer klubovi nisu mogli plaćati onoliko koliko su oni vrijedili."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redžić se dotaknula i onoga što najviše muči navijače - neprovođenje Zakona o sportu.

"Crne liste... Sjećate se kada se prestalo sa crnim listama? Tada kad je Mamić odlučio da se prekine s tim. Gdje su ti ljudi iz Sportske inspekcije? Preselili su u državni ured, primaju plaću dvije godine i prate kako se provodi Zakon koji se ne provodi nikako", rekla je Dea Redžić koja je razočarana i odnosom političara prema nogometu i koja se osvrnula na verbalni napad torcidaša na Janicu Kostelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo