ŠTIMAC IZGUBIO ZA JEDAN GLAS / Marković ostaje na čelu HNS-a

Na HNS-ovoj Izbornoj skupštini uslijed burnih zbivanja pobjedu u utrci za novi mandat na čelu krovne nogometne organizacije osvojio je aktualni šef Vlatko Marković.

17.12.2010.
12:36
VOYO logo

ZAGREB - Nakon više od tri sata prepunih incidenata, vrijeđanja, čak i naguravanja Izborna skupština Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) privedena je kraju, a za novog predsjednika HNS-a izabran je Vlatko Marković koji tu dužnost obnaša od 1998. godine. Nakon tajnog glasovanja Marković je osvojio 25 glasova, a njegov protukandidat Igor Štimac 24 glasa.

U kakvoj se atmosferi odlučivalo o poziciji čelnog čovjeka hrvatskog nogometa najbolje oslikava činjenica da se ispred Kristalne dvorane u hotelu Westinu pojavio kordon policije kako ne bi došlo do još većih incidenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do prvih problema došlo je i prije samog početka sjednice. Sukob je izbio oko vjerodajnice jednog od predstavnika Dubrovačko-neretvanskog saveza. Na prvom zasjedanju su kao predstavnici ovog saveza izabrani Krešimir Vejić i Mato Previšić, no ta je odluka kasnije poništena, a potom su kao delegati izabrani Vejić i Tomislav Jurjević. Međutim, Vejić je po dolasku u hotel Westin gdje se održava Skupština ostao bez legitimacije koju je uzeo Previšić.

Mamić vikao: "Ti si budala!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga Igor Štimac nije dozvolio početak rada Skupštine što je izazvalo burnu reakciju Zdravka Mamića koji mu je poručio da je razbojnik. Mamić je potom vikao i prema Zoranu Cvrku, koji je vodio osiguranje, da uspostavi red. "Ti si budala, koja ne zna svoj posao," vikao je Mamić Cvrku.

Štimac nije popuštao u svom zahtjevu zatraživši da Previšić preda svoj glasački listić jer nema pravo sudjelovanja na Skupštini, dok je glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić zatražio da Skupština napokon počne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon natezanja, Skupština je s 20 minuta zakašnjenja ipak počela. Prigodu da otvori Skupštinu dobio je Vlatko Marković koji je istaknuo kako se borba za predsjedničko mjesto pretvorila u nešto što ne može služiti na čast nikome jer bilo je puno podmetanja, ružnih stvari, tužbi, teških riječi. "Nogomet ne postoji zbog nas, nego mi zbog nogometa", istaknuo je Marković koji se ispričao predstavniku Uefe Františeku Laurinecu zbog nemilih scena.

Do nadmudrivanja je došlo i oko izbora ljudi u radno predsjedništvo. Igor Štimac je zatražio da u radnom tijelu ima svoje ljude, jer i on je legitimni kandidat za predsjednika, a za dva člana predložio je Josipa Šarića i Darka Jergovića. No, njegov zahtjev je sakupio nedovoljna 23 glasa, dok je Markovićev prijedlog dobio 25 glasova, pa su u radno predsjedništvo uvršteni Vlatko Marković kao predsjednik te Mato Kljaić, Branko Laljak, Mario Rubeša i Željko Širić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljutiti Štimac vrijeđao Vučemilovića

Potom je uslijedila pauza kako bi Verifikacijska komisija donijela odluku koliko članova Skupštine ima pravo glasa, a s najviše pažnje iščekivala se odluka o predstavnicima Dubrovačko-neretvanskog saveza. Nakon što je Ante Vučemilović u ime komisije objavio kako imaju pravo glasovati delegati izabrani na prvoj Skupštini 28. listopada, Krešimir Vejić i Mato Previšić, uslijedila je ljutita reakcija Igora Štimca koji je bio nezadovoljan takvim ishodom i na osobnoj razini izvrijeđao je Vučemilovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štimca je primirio Srebrić izrekavši mu opomenu. Problema je bilo i sa Zadarskim savezom, a Vučemilovć je osporio nazočnost Rene Sinovčića jer se protiv njega vodi kazneni postupak, no Štimac je prozvao suprotnu stranu zbog Žužula, predstavnika RNK Splita, a protiv kojeg se vodi kazneni proces. Vučemilović je ustvrdio da HNS nema saznanja o kaznenim prijavama protiv braće Žužul.

Teški i tragični trenuci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Štimćevu stranu stao je Ivan Brleković istaknuvši kako su 'ovo teški i tragični trenuci za hrvatski nogomet' dodavši da bi to bilo 'nasilje nad nogometom' ukoliko bi se dozvolio izbor predstavnika NS Dubrovačko-neretvanske i Udruge Prve HNL. Štimac je potom pozvao Verifikacijsku komisiju da se povuće te još jednom odluči o svojim odlukama, no uslijedilo je glasovanje. Sa 26 glasova 'za' izglasana je odluka Verifikacijske komisije. Na koncu je odlučeno da Previšić može glasovati, Bajlo je uvršten umjesto Sinovčića, a Laljak i Špehar imaju pravo glasa kao predstavnici Prve HNL.

Nakon što je konačno usvojen dnevni red započelo je i glasovanje o predsjedniku HNS-a. U tim trenucima pred vratima Kristalne dvorane u Westinu pojavio se i kordon policije kako ne bi došlo do još većih incidenata. Glasovanje je bilo tajno, a vršilo se na način da je svaki zastupnik nakon prozivanja pristupio stolu Izborne komisije, uzeo listić, a potom ga ubacio u kutiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupštinu HNS-a je činilo 49 članova, a za pobjedu je bila potrebna natpolovična većina, što je 25 glasova. Skupština je sastavljena od 22 konstutivna elementa, svaki s minimalno dva glasa. Županijski savezi koji ima više od 100 klubova ima pravo na tri glasa, dok Osječko-baranjski savez ima više od 150 klubova, pa prema tome i četiri glasa.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo