Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) na telefonskoj je sjednici u četvrtak prihvatio ostavku izbornika muške seniorske reprezentacije Line Červara te za njegovog nasljednika imenovao dosadašnjeg Červarova pomoćnika Hrvoja Horvata.

Horvatu će prvi izbornički zadatak biti prolazak kvalifikacijske skupine za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju početkom ožujka, na kojemu će Hrvatska u skupini u Montpellieru igrati s domaćinom Francuskom, Portugalom i Tunisom, a plasman na OI izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije na turniru.

Logičan potez

Imanovanje Horvata na izborničku funkciju za Net.hr prokomentirao je legendarni hrvatski rukometaš Nikša Kaleb.

"Potez Saveza je logičan kad se uzmu u obzir sve prednosti i mane tog izbora. Već je dovoljno dugo sa ekipom, što je bitno u ovom kratkom vremenu do kvalifikacijskog turnira za OI, zna kako koji igrač 'diše' i kako pristupiti svakom posebno, a kako cijeloj ekipi", prokomentitao je Kaleb.

Drugi kandidati

Bivši izbornik Červar, koji je ujedno i Koordinator za muški rukomet, Upravnom je odboru predložio tri kandidata za novog izbornika, uz Horvata kandidati su bili Slavko Goluža i Ivano Balić. Utvrđeno je da Ivano Balić, nažalost, nema potrebnu diplomu za obavljanje izborničke funkcije, a od dva preostala kandidata Upravni odbor je većinom glasova, donio odluku o imenovanju Hrvoja Horvata.

"Upitno je koliko bi Ivano imao želje angažirati se u ovakvoj situaciji nakon prethodnog iskustva u reprezentaciji, zajedno s Petrom Metličićem i Željkom Babićem. Nije mi poznato niti jesu li se uopće obavljali razgovori sa spomenutim kandidatima, pa da mogu dati neko preciznije mišljenje", smatra Kaleb, koji je zatim podijelio svoje mišljenje o tome zašto se Savez odlučio za Horvata, a ne Golužu:

"Vjerujem da je Horvat imao tu prednost kontinuiteta rada u zadnje vrijeme i da je to presudilo u odluci."

Horvatove promjene

Pretpostavlja se da će Horvat unijeti neke novosti u igri "Kauboja", a Kaleb je rekao koje bismo mogli očekivati:

"Promjena će sigurno biti u tome što će dobro razmisliti koliko će se oslanjati na ozlijeđene ili neoporavljene igrače, što nam je sad bila dobra škola. Vjerujem da će donijeti nekoliko standardiziranih oblika u napadačkim akcijama i smanjiti individualnu igru, a u obrani inzistirati na većem broju kontakata sa protivničkim napadačima."

Plasman na OI

Horvatu će prvi izbornički zadatak biti prolazak kvalifikacijske skupine za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju početkom ožujka, na kojemu će Hrvatska u skupini u Montpellieru igrati s domaćinom Francuskom, Portugalom i Tunisom. Plasman na OI izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije na turniru, a Kaleb ne sumnja da će Hrvatska biti jedna od njih.

"Kakav bih bio sportaš i kolega kad ne bih vjerovao u naš plasman na Olimpijske igre? Dakle, vjerujem kako ćemo se plasirati u Tokyo", zaključio je.