dražen petrović / Život leti, kapetane: Košarkaški Mozart i legenda poginuo je u stravičnoj nesreći prije 26 godina

Osvojio je brojne medalje i nagrade, a primljen je i u Kuću slavnih u Springfieldu, mjesto na kojem žive legende

7.6.2019.
13:11
VOYO logo

Prije 26 godina, 7. lipnja 1993. godine tragično je stradao najbolji hrvatski košarkaš svih vremena Dražen Petrović. Kobnog dana Petrović je izgubio život u stravičnoj prometnoj nesreći kod njemačkog Ingolstadta, a svi koji se sjećaju te vijesti prisjetit će se i šoka te osjećaja kao da je sve stalo. 

Image

Košarkaški Mozart bio bi ponosan: Prekrasne slike kod spomenika Draženu Petroviću na Baldekinu

Image

Košarkaški Mozart bio bi ponosan: Prekrasne slike kod spomenika Draženu Petroviću na Baldekinu

Dražen Petrović putova je u automobilu s tadašnjom djevojkom Klarom Szalantzy koja je vozila na njemačkoj autocesti A9 kod Ingolstadta. Iz suprotnog je smjera dolazio kamion, koji je, pokušavajući zaobići jedno vozilo, izgubio kontrolu, probio središnju ogradu i ispriječio se na cesti. Vidljivost je bila vrlo slaba i golf u kojem je Dražen spavao je udario u kamion. Košarkaš je poginuo na mjestu nesreće.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražen Petrović rođen je u Šibeniku 22. listopada 1964. godine. Dražen je počeo igrati nakon što je starijem bratu Aleksandru skupljao i dodavao lopte na njegovim treninzima. Ostajao bi poslije treninga sam u dvorani i šutirao sve dok ne padne noć.

Svoj košarkaški put započeo je u redovima Šibenke, a nastavio u Ciboni i Real Madridu. Bio je predvodnik vala europskih košarkaša u NBA ligi. Član Portland Trail Blazersa postao je 1990. godine, no više je sjedio na klupi nego je igao. Potom je prešao u New Jersey Netse, a ne samo da je bio najbolji šuter u momčadi bio je i najbolji europski košarkaš koji je do tada igrao u NBA ligi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvojio je brojne medalje i nagrade, a primljen je i u Kuću slavnih u Springfieldu, mjesto na kojem žive legende.

Košarkaški Mozart, kako su ga zvali, idol je brojnim generacijama košarkaša ali i sportaša općenito. O tome kako Dražen živi i dalje možda najbolje govori natpis kod njegova spomenika u rodnom Šibeniku: „Svoju si dobrotu ostavija svima, nekoj novoj dici igru s Baldekina“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo