Godišnjica smrti sportskog Mozarta / Život leti, kapetane: Dražen - čovjek koji je živio za košarku, ne od košarke

Image
Foto: Google

1992. godine finale protiv Dream teama ostat će zapisano zlatnim slovima. To je bio prvi nastup Hrvatske i prva medalja za našu košarku. Dražen je stajao sa srebrom oko vrata

7.6.2016.
13:12
Google
VOYO logo

Život leti, kapetane. Prošle su 23 godine od prometne nesreće kod Ingolstadta u kojoj je stradao košarkaški Mozart. Dražen Petrović.

Tužna vijest 7. lipnja 1993. godine zaustavila je vrijeme i obitelj Petrović zavila u crno. A hrvatskoj košarci nanijela bol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su gledali kako 'trpa' protivnicima i svakoga u publici natjera da se divi i uživa u njegovim majstorijama na parketu.

1980. je osvojio prvu juniorsku europsku broncu, a već sljedeće godine se ustalio u prvoj ekipi Šibenke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naredne godine s njima je igrao finale Kupa Koraća te osvojio juniorsko zlato i odigrao prvi nastup za seniorsku reprezentaciju.

1983. je igrao finale državnog prvenstva te s dva slobodna bacanja donio naslov, a osvojio je i Kup Koraća, srebro na Sveučilišnim igrama u Kanadi te odradio nastup na seniorskom EP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1984. godine prešao je u Cibonu te postao viceprvak Balkana. Osvojio je broncu na Olimpijskim igrama u Los Angelesu.

Pred 12 tisuća navijača u Domu sportova Dražen se predstavio Europi sa 44 koša, od čega 29 u drugom dijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1985. u Ateni je pobjedom nad kraljevskim Madridom Cibona postala prvak Europe, a Dražen najbolji igrač Starog kontinenta. U finalu je postigao 36 koševa.

Osim Kupa prvaka, Dražen s Cibonom 1985. osvaja domaći Kup i prvenstvo. U Kupu je pala Jugoplastika 104:83 (Dražen 39 koševa), a u prvenstvu Crvena Zvezda 2-1. U odlučujućoj utakmici Dražen je postigao 32 koša za uvjerljivih 119:106.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvenstvenoj utakmici protiv ljubljanske Olimpije iste godine (koja je igrala s juniorima) postigao je rekordnih 112 koševa uz šut 40-60 iz igre, od čega trice 10-20.

Sljedeće godine, jedna od najboljih Draženovih utakmica u kojima je doslovce sam razbio Limoges. U 13. minuti Cibosi su gubili 27:43, no tada Dražen uzima loptu i svojim omiljenim oružjem, tricama, ubija u pojam Francuze. Sedam napada, sedam trica, ukupno 51 koš za glatku pobjedu 116:106.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1986. je zabio 22 poena Žalgirisu za drugi europski naslov Cibone. Strašni Sabas je tada već izgubio živce u prvom dijelu te zaradio pet osobnih pogrešaka.

U lipnju 1986. izabran je na NBA draftu u trećoj rundi kao 60. ukupno od Portland Trail Blazersa, koji su sezonu prije izabrali Arvydasa Sabonisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše sam želio Boston. Tamo najviše cijene bijele košarkaše", rekao je Dražen nakon drafta.

S Cibonom u domaćem prvenstvu ne zna za poraz. Briljantnih 22-0, a zbrojeno s prethodnom sezonom 43-1 ili 98 posto. Bez obzira na rekordni učinak, naslov u te dvije sezone nisu osvojili jer su poraženi u play-offu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1988. je Dražen osvojio posljednji trofej s Cibonom, a posljednju utakmicu u dresu Cibone je odigrao u svibnju protiv Partizana.

Nakon isteka ugovora s Cibonom i Olimpijade u Seoulu (srebro), odlazi u kraljevski Real Madrid za 1,5 milijun dolara i luksuzni Porsche o kojem je sanjao (i koji mu je ubrzo ukraden u Zagrebu). Real ga je zakapario još dvije godine ranije kada im je u Kupu prvaka nabio komplekse u dvije godine s omjerom 5-0 i prosjekom od 41.4 koša po utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cibona je živjela u srcu Dražena Petrovića. I Hrvatska. Premda je bio daleko, u Portlandu ili New Jerseyu Neven Bertičević

El Nino (dječak), kako su ga prozvali, ostavio je dubok trag u samo jednoj sezoni osvojivši sve osim prvenstva Španjolske, koje je u petoj odlujučujućoj utakmici pripalo Barceloni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred svojim Zagrepčanima na Eurobasketu 1989. pokazao je kako je spreman za NBA. Nikada lakše osvojena titula prvaka Europe i košarka kakva još dugo neće biti viđena.

Dražen u dresu Reala s brojem 5 protiv Cibone u Zagrebu. Polufinale Kupa kupova. Nikada prije i nikada kasnije niti jedan igrač nije dobio takav pljesak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1989. potpisao je prvi trogodišnji NBA ugovor s Portlandom za 3.6 milijuna dolara. Realu, koji je imao ugovor s njime još tri godine, Blazersi su uplatili 1,15 milijuna dolara.

Na SP 1990. u Argentini odigrao je posljednje utakmice za reprezentaciju bivše države. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom su ga prebacili u New Jersey Netse, gdje se igrački opet rodio.

No, 1992. godine finale protiv Dream teama ostat će zapisano zlatnim slovima. To je bio prvi nastup Hrvatske i prva medalja za našu košarku. Dražen je stajao sa srebrom oko vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1993. je odigrao posljednju utakmicu pred Zagrepčanima, u rodnoj Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cibona je živjela u srcu Dražena Petrovića. I Hrvatska. Premda je bio daleko, u Portlandu ili New Jerseyu", pisao je Neven Bertičević.

U Poljskoj je 1993. na kvalifikacijskom turniru za EP odigrao posljednju utakmicu karijere proziv Slovenije i postigao 30 koševa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I onda je došao taj poziv. 7. lipnja 1993. kobni poziv. U Njemačkoj kod Ingolstadta ugasio se život kapetana Hrvatske.

"Vratit ću se, jednom ću se vratiti. Barem na kraju karijere. Godina, dvije. U Cibonu", govorio je Dražen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se nije vratio, uvijek je s nama. Dražen Petrović. Pobjednik koji je 5. lipnja 2002. primljen u Kuću slavnih.

"Bio je kralj. Dražen Petrović je bio kralj. Suze koje nikad neće nestati. Petro. Posljednji put Petro. Samo na ekranu. Nikad u srcu", riječi su Bertičevića koje su se uvukle pod kožu svima.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo