Nevjerojatna priča / Kako je Jonquel Jones, najbolja košarkašica svijeta iznenada uzela državljanstvo BiH i susjede odvela do neslućenih visina

Image
Foto: pixell.hr

Osim što je donijela rijetko viđenu kvalitetu u ekipu, Jonquel Jones je vrlo brzo zavrijedila i simpatije suigračica i članova stručnog stožera, a dobila je i atraktivan nadimak 'Mother of Dragons' odnosno Majka zmajeva ili u ovom slučaju zmajica

12.3.2022.
10:00
pixell.hr
VOYO logo

Jonquel Jones nova je sportska zvijezda Bosne i Hercegovine. Kad je ponajbolja svjetska košarkašica 2019. godine posve neočekivano uzela državljanstvo Bosne i Hercegovine, zemlje s kojom je ne vežu rodbinske veze, košarkaška javnost je ostala otvorenih usta.

Jones je već u prvoj utakmici u novom reprezentativnom dresu pokazala moć tako što je Zmajice odvela do senzacionalne pobjede u Rusiji. Svoje impresivno košarkaško umijeće je dodatno potvrdila na Eurobasketu gdje je vukla BiH reprezentaciju do četvrtfinala gdje je upisala impresivne brojke čak i u porazu od Francuske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Joel Embid ženske košarke u dresu BiH

O kakvom se ulovu za reprezentaciju BiH radi dovoljno govore individualna priznanja koja je od WNBA drafta 2016. na kojem je izabrana kao šesti pick do danas ostvarila ova tamnoputa djevojka rođena na Bahamima. Te je 2019. godine postala po drugi put dio WNBA All Star ekipe, a isti je uspjeh postigla i 2021. kada je proglašena MVP-em WNBA-a. Drugim riječima, BiH je 2021. godine imala neslužbeno najbolju košarkašicu svijeta u svojim redovima.

Image
VELIKA PRIČA VIKENDOM /

ZG 041 klub izniknuo iz revolta: Nemaju predsjednika, a već godinama unose revoluciju i toleranciju u zagrebački nogomet

Image
VELIKA PRIČA VIKENDOM /

ZG 041 klub izniknuo iz revolta: Nemaju predsjednika, a već godinama unose revoluciju i toleranciju u zagrebački nogomet

Osim toga Jones je 2017. godine oborila rekord WNBA s čak 403 skoka u sezoni, a postala je i jedna od 13 igračica u povijesti lige koja je upisala najmanje 20 koševa i 20 skokova na jednoj utakmici. Lista njenih individualnih dostignuća je preduga da bi ih sve nabrojili u ovom tekstu, no treba spomenuti i status najbolje blokerice lige 2019. godine. Impresivno, zar ne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedimo li to s muškom košarkom činjenica da je Jones postala reprezentativka BiH je pandan toga da je na primjer Joel Embid ili Kahwi Leonard iznenada uzmu državljanstvo neke od balkanskih država. No kako je Jones uopće stigla među Zmajice?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik Lojo i neobičan potez za budućnost BH košarke

Iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine su otkrili, za Klix.ba da je ključnu ulogu u njenom dovođenju u BiH reprezentaciju imao izbornik Goran Lojo.

"Ja sam preko nekih menadžera prošle godine stupio u kontakt s ljudima koji vode njenu karijeru i zamolio ih da nam ponude, prije svega karakternu igračicu, s dobrim ljudskim i igračkim karakteristikama. Relativno smo se brzo dogovorili i stupili u kontakt s Jones. Njoj je bilo drago što će dobiti priliku da zaigra za reprezentaciju na nekom ozbiljnijem nivou", izjavio je tom prilikom Lojo za Klix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrška s Bahama

Njena je odluka, naravno, izazvala brojne reakcije na Bahamima no predsjednik Košarkaškog saveza te zemlje, Charles Robins je vrlo brzo spustio loptu na zemlju te objasnio kako Jones nitko ne smatra izdajicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došla je kod mene i zamolila me da je pustim kako bi bila u mogućnosti dalje razvijati svoju karijeru. Ni u jednom trenutku joj nisam htio stati na put. Igranje za Bosnu i Hercegovinu će joj dati pristup bogatim europskim klubovima do kojih drugačije ne bi mogla doći. Naime, u nekim od tih europskih liga, plaće su bolje nego u WNBA, a ja ne mogu stajati na putu nečijem talentu", kazao je tom prilikom Robins za Eyewitness News Sports.

Inspiracija, a ne izdajnica

Njena odluka je izazvala brojne polemike no mediji su tada pisali kako javnost kritizira vlasti na Bahamima, jer ne čine dovoljno da zadrže najbolje sportaše. Odluku Jonquel Jones tom je prilikom podržao i njen bivši trener Gladstone McPhee.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jonquel Jones je prije nekoliko tjedana ovdje provela dan s djecom. Ona nas nije napustila ili izdala tako da se ne žurite s osudama. Ona je velika inspiracija za sve nas", izjavio je McPhee.

Jones nastupa trenutno za Connecticut Sun u WNBA, a od 2018. godine pa sve do prije tjedan dana u pauzama WNBA nastupala je za ruski Ekaterinburg s kojim je osvojila dvije europske i tri ruske titule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, praksa je da najbolje WNBA košarkašice u pauzama odu na druge kontinente i nastupaju diljem svijeta. Jones je prije angažmana u Rusiji dominirala u kineskoj i južnokorejskoj ligi.

Pobjegla iz Rusije kad je počeo rat

Jones se po svemu sudeći sjajno uklopila u reprezentaciju Bosne i Hercegovine te susjedi i susjede za nju imaju samo riječi pohvale. Osim što je donijela rijetko viđenu kvalitetu u ekipu, vrlo je brzo zavrijedila i simpatije suigračica i članova stručnog stožera, a dobila je i atraktivan nadimak 'Mother of Dragons' odnosno Majka zmajeva ili u ovom slučaju zmajica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je počeo rat u Ukrajini, Jonquel Jones je preko Turske pobjegla iz Rusije te će vjerojatno tražiti neki drugi europski angažman no njena bajka s reprezentacijom Bosne i Hercegovine će se nastaviti i cijeli košarkaški svijet s nestrpljenjem iščekuje kakav će spektakl Jones i Zmajice prirediti u budućnosti.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo