SRPSKI TABLOID PONOVNO DIVLJA: / Ismijavaju se hrvatskom debaklu te se zabavljaju Franjom Tuđmanom i 1995.

Image
Foto: Screenshot/You Tube

'Odluka o silasku je bila političke prirode i donijeta je u kabinetu tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana'

28.2.2019.
10:52
Screenshot/You Tube
VOYO logo

Srpski tabloid Kurir u četvrtak ujutro pozabavio se debaklom hrvatske košarkaške reprezentacije u kvalifikacijama za SP u Kini. Debakl su srpski novinari nazvali "brukom" i u svojem pisanju istaknuli kako od ove postoji, prema njima, još jedna veća sramota, ona koja se dogodila davne 1995. Naime, tadašnja košarkaška reprezentacija na EP-u u Grčkoj osvojila je treće mjesto. U polufinalu su izgubili od Litve, dok su u susretu za treće mjesto svladali Grčku...

Image
SUMRAK SAGA HR KOŠARKE: /

'Smijali smo im se, a gdje smo mi sad od njih?! Moramo počistiti pred svojim vratima, godinama se uništavalo'

Image
SUMRAK SAGA HR KOŠARKE: /

'Smijali smo im se, a gdje smo mi sad od njih?! Moramo počistiti pred svojim vratima, godinama se uništavalo'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sramotno suđenje u finalu

Nakon tri godine embarga na međunarodnu scenu vratila se Jugoslavija, točnije SRJ. U utakmici koju su zbog nerazumnih odluka sudaca u korist Jugoslavije Litavci su željeli prekinuti napuštanjem parketa. Jugoslavija je u finalu na kraju slavila 96-90 i uzela zlato...

I onda se to dogodilo. Naši izabranici predvođeni Kukočem, Rađom, Komazecom i ostalim tadašnjim hrvatskim košarkaškim majstorima, nakon primanja svojih brončanih medalja, ostali su na postolju još samo tijekom dodjele srebrnih medalja Litavcima, no povukli su se kad je na postolje stupila jugoslavenska reprezentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na taj su način izrazili svoj prosvjed zbog srbočetničke agresije i sramotnoga suđenja u finalu protiv Litve. U Hrvatskoj je tada još bio rat, dio hrvatskog područja bio je u rukama srpskih terorističkih snaga, stoga je potez tadašnjeg vodstva države, odnosno reprezentacije sa svim tadašnjim njezinim članovima, bio sasvim opravdan i normalan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Litavci su trebali sići s postolja, ali...

Također, uoči dodjele medalja u hrvatsku svlačionicu ušla je tadašnja litavska zvijezda Marčulionis i kazao kako će i Litva otići s postolja. Ne zbog rata, već jer su pokradeni protiv Jugoslavije. Ipak nisu otišli...

"Taj Eurobasket ostao je upamćen po sramotnom napuštanju pobjedničkog postolja od strane hrvatskih košarkaša u trenutku kad se trebala intonirati tadašnja himna: 'Hej Slaveni.' Bio je to silazak s pobjedničkog postolja poslije koga se više nisu vratili. Prema riječima Petrovića odluka o silasku je bila političke prirode i donijeta je u kabinetu tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana", stoji u pisanju Kurira koji donosi i nedavnu izjavu proslavljenog hrvatskog trenera koji je tad bio izbornik reprezentacije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Telefonska veza s državnim vrhom

"Znam da je iz dvorane postojala telefonska veza s Banskim dvorima gdje je sjedio Tuđman i dogovoreno je solomonsko rešenje. Ide se po medalju, ali će se nakon toga napustiti postolje. Bila je to politička odluka i gledano sa ove vremenske distance, pogrešna. Ja osobno to nikad ne bih napravio'', rekao je nedavno Petrović za hrvatske medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stojko Vranković još prije je objasnio potez naših košarkaša...

"Onda je bilo neko drugo vrijeme. Nakon finala odlučeno je da napustimo postolje i svi smo se složili", rekao je ondašnji kapetan hrvatske reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo