PRESJEK UČINAKA HRVATA U NBA LIGI: / Rešetaju obruče u najboljoj sezoni karijere i mašu ručnicima s kraja klupe

Image
Foto: Screenshot/AFP

Košarkaškim rječnikom rečeno, odigrana je prva četvrtina osnovnog dijela NBA sezone i pravo je vrijeme za brojkama popraćene prve analize učinka hrvatskih igrača u njoj.

28.11.2017.
13:10
Screenshot/AFP
VOYO logo

Očekivano ili nažalost neki od njih izgubljeni su na relaciji klupa-razvojna momčad, no ima ih i koji ostavljaju primjetan trag.

Bojan Bogdanović

Najviše se očekivalo upravo od Bojana Bogdanovića koji igra svoju četvrtu NBA sezonu i lijepo je za primijetiti da vođa hrvatske košarkaške reprezentacije igra u skladu s očekivanjima. Dapače, u momčadi Indiana Pacersa snalazi se odlično, a brojke su mu najbolje u dosadašnjem dijelu karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazak prve šuterske opcije Pacersa Paula Georgea u Oklahoma City Thunder Indiana je bila spremna 'pokrpati' Bogdanovićem pa, iako očita razlika u kvaliteti postoji, od hrvatskog igrača Pacersi dobivaju vrlo dobre napadačke brojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odabrao sam Indianu jer mi se pruža prilika da budem starter ili šesti čovjek u momčadi", objasnio je razloge dolaska Bogdanović koji je karijeru u NBA ligi gradio kroz igre u dresu Brooklyn Netsa i (kraće) Washington Wizardsa.

Bogdanović je u svakoj od njih, a momčad je odigrala 21 utakmicu, bio starter sa lijepih 30,9 minuta prosječno po partiji. Povjerenje koje mu trener Nate McMillan ukazuje, hrvatski šuter vraća s 15,2 poena po večeri kojima pridodaje 3,2 skoka i 1,2 asistenciju. Osim po broju dodavanja za koš suigrača, a u pitanju je izjednačenje njegova prosjeka u dosadašnjem dijelu karijere u NBA ligi, Bogdanović je povisio svoje brojke u zasad statistički najboljoj sezoni među košarkaškom elitom. U kojoj je dosad pet puta prebacio učinak od 20 poena po susretu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se šuterski nikad nije bolje osjećao kazuju i postoci iza crte za tri poena (odličnih 45,6 posto) i ukupno iz igre (51,8 posto), također uvjerljivo najbolji njegovi u NBA ligi.

Dario Šarić

Nakon sezone u kojoj je do samog kraja bio legitiman kandidat za nagradu koja se uručuje najboljem novaku godine, Šarić je spremno kročio u drugu sezonu svjestan i sam da će mu do minutaže biti teže doći zbog konačnog ukazanja odličnog Bena Simmonsa i dolaska Markellea Fultza. Prvospomenuti je prvi izbor s lanjskog drafta koji je propustio cijelu sezonu, a ovaj drugi prvi izbor ovogodišnjeg koji ozljedom nastavlja prokletstva visokih pickova 76ersa koje traje već dulje vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove sezone konkurentnija momčad Philadelphije posjela je za početak Šarića na klupu, a to nije mjesto na kojem se on dobro snalazi. Ono što ohrabruje je da je Fultzova ozljeda za njega bila (ovo valja uvjetno shvatiti) najbolja moguća vijest pa Šarić iz petorke pruža partije kao Šarić iz prve sezone među 76ersima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova igra daleko je više od statistike koja ipak ukazuje na to da je Šarić korišten u 14 od ukupno 19 utakmica u momčadi kao član njene udarne petorke. U minutaži nalik onoj prošle sezone (27,7 minuta po utakmici) hrvatski reprezentativac momčadi pomaže sa 10,2 poena, 6,1 skokom i 1,7 asistencija po ogledu, a sve navedeno manje je u odnosu na statistiku kojom se u prošloj sezoni dičio.

Učinak mu treba 'razlomiti' ipak na utakmice koje je započinjao na klupi (5,6 poena, 4,6 skoka) i one kada je dio startne postave (11,8 poena, 6,6 skokova).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvaput je u ovoj sezoni išao preko 20 poena, a najbolje odigrao u pobjedi protiv Utah Jazza kojima je utrpao 25 uz deset uhvaćenih lopti.

Dragan Bender

Nakon sezone u kojoj je upoznavao okruženje, četvrti izbor lanjskog drafta u ovoj bi trebao pokazati više. Govorilo se da mu nedostaje samopouzdanja i dosljednosti, a dojam je da kako se utakmice nižu on djeluje sve bolje i sigurnije u sebe. Ne treba zaboraviti da je riječ o momku koji je tek nedavno proslavio 20. rođendan, igraču koji i danas spada među najmlađe u ligi, a prema košarkaškim analitičarima iz SAD-a i košarkašu koji će uskoro ugrabiti petorku momčadi Phoenix Sunsa i biti momčadi od još veće koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa svojih 216 cm pokazuje da je iznimno brz u obrambenim reakcijama, što je podatak kojeg brojke skrivaju. Ono što otkrivaju napredak je u svim statističkim kolonama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odigrao je sve utakmice za klub (21) s prosjekom od 21:33 minute na parketu po večeri. Uz 5,9 poena hvata 3,8 lopti, blokira 0,6 šuteva i asistira 0,9 puta po dvoboju. Porasli su mu postoci i za tricu (38,2), iz igre (39,8) i sa crte slobodnih bacanja (75), a kad dodatno stasa mišićnom masom i počne uzimati više šuteve ispod obruča od onih iza trice, uz odličan pregled igre i sposobnost pronalaska suparnika u boljoj poziciji, nesumnjivo će postati jako napadačko oružje Sunsa. Obrana nije upitna.

Usput, koliko se dobro u zadnje vrijeme Bender osjeća iza crte za tricu kazat će sljedeći podatak – u posljednjih devet utakmica ubacio ih je 15 iz 29 pokušaja što iznosi izvrsnih 51,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mario Hezonja

Orlando je puno od njega očekivao, no teško je reći i da mu je ukazana prava prilika. Igra treću sezonu, a brojke su mu u kontinurianom padu.

"Volio bih da su me procjenjivali po minutaži jer bi onda pričali potpuno drugu priču. Međutim, nisu...", izjavio je Hezonja nedavno nakon informacije da mu klub koji ga je izabrao kao 5. na draftu 2015. neće dati šansu četvrtu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fizičke predispozicije nikad nisu bile upitne i da se samo one gledaju mjesta bi za 22-godišnjeg hrvatskog košarkaša u NBA ligi bilo. Nedovoljno čvrste obrane, bez prave prilike u napadu, njegova je sezona svedena na nikad lošijih 3,2 poena, 1,8 uhvaćenih lopti i 0,8 asistencija po susretu. U nikad manjih 9:56 minuta po utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominje se njegov odlazak iz Orlanda. Nova je to prilika da dokaže da mu je mjesto među košarkaškom elitom.

Ivica Zubac

Startao je s NBA karijerom lani i to vrlo lijepo. U 16 minuta prosječno u igri bilježio je solidnih 7,5 poena i 4,2 skoka, nagovijestio da se na njega može računati. Preko ljeta se dodatno stesao, a onda – ništa. Momčad je pojačana dolascima centara Brooka Lopeza i Andrewa Boguta, a Zubac igra na kapaljku ili u razvojnoj ligi za South Bay Lakersa (gdje pruža odlične partije).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mizernih 2,4 minute u prosjeku skupio je kroz pet utakmica i po 0,8 poena i skokova prosječno u njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Žižić

Uzeo ga je Boston i proslijedio ga Cleveland Cavaliersima koji ga pak guraju u razvojnu ligu i tamošnju momčad Canton Charge (u kojoj dokazuje da zna) ili na kraj klupe (gdje Zubac ima najbolja mjesta za gledanje igre u dvorani).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne može bolje od 1,3 poena, 1,0 skokova i 0,6 blokadi po susretu u prosječnih 3:47 minuta kroz sedam utakmica.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo