PREMINUO I SLAVNI NBA TRENER: / Crni petak u svijetu sporta, nema kraja lošim vijestima

Image
Foto: Profimedia

Crni petak za sport, kako svjetski, tako i hrvatski

22.5.2020.
18:41
Profimedia
VOYO logo

Nema kraja lošim vijestima. Petak 22. svibnja 2020. pamtit će se po tome što smo doznali za smrt omiljenog boksačkog trenera iz BK Gladijator Zdravka Žagija Žagara, kao i za smrt bivšeg nogometaša Rudeša, Francuza koji je preminuo u četvrtak u Parizu, a nakon toga doznali smo kako nas je napustio legendarni talijanski nogometni trener Lazija, Napolija i Intera Luigi “Gigi” Simoni (82), koji je preminuo godinu dana nakon što mu je dijagnosticirana teška bolest.

Image
TUŽNA VIJEST: /

Iznenada preminuo omiljeni trener; 'Uvijek si vjerovao u nas, sada imamo najvjernijeg anđela na nebu'

Image
TUŽNA VIJEST: /

Iznenada preminuo omiljeni trener; 'Uvijek si vjerovao u nas, sada imamo najvjernijeg anđela na nebu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Utah Jazz head coach Jerry Sloan (R) and players John Stockton (2R) and Karl Marlone (2L) argue with official Bob Delaney (L) after Stockton felt he was fouled by a Washington Wizards player during their NBA matchup at the MCI Center in Washington, DC, 14 November 2002. The Wizards won 105-102., Image: 20438206, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: PABLO CUARTEROLO / AFP / Profimedia

'Jerry Sloan će uvijek biti sinonim za Utah Jazz'

Nije na tome nažalost stalo. Slavni NBA trener Utah Jazza Jerry Sloan preminuo je u petak, objavila je NBA momčad za koju danas igra naš najbolji košarkaš Bojan Bogdanović, a za koju je pod Sloanovim vodstvom tri sezone nastupao bivši hrvatski reprezentativac Gordan Giriček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jerry Sloan će uvijek biti sinonim za Utah Jazz. Zauvijek će biti dio organizacije Utah Jazz, a mi se pridružujemo obitelji i navijačima u tuzi zbog njegovog odlaska", stoji u službenom priopćenju kluba iz Salt Lake Cityja.

Image
Image

Utah Jazz coach Jerry Sloan during 91-84 loss to the Los Angeles Lakers during an NBA basketball game at the Staples Center on Sunday, March 28, 2004 in Los Angeles., Image: 516262179, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Image of Sport / Newscom / Profimedia

"Zahvalni smo za sve što je postigao ovdje i za desetljeća posvećenosti, odanosti i odlučnosti koju je donio našoj momčadi. Poput Stocktona i Malonea kao igrača, Jerry Sloan je savršeni predstavnik našeg kluba. Jako će nam nedostajati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sloan je 23 godine bio glavi trener Utah Jazza i u tom razdoblju je momčad 20 puta nastupila u doigravanju. Predvođeni Johnom Stocktonom i Karlom Maloneom dvaput su bili nadomak osvajanju NBA naslova, ali su ih 1997. i 1998. u šest finalnih utakmica pobjeđivali Chicago Bullsi s Michaelom Jordanom u glavnoj ulozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sloan je od svojih 11 igračkih sezona, njih 10 proveo u dresu Chicago Bullsa

Zanimljivo, Sloan je od svojih 11 igračkih sezona, njih 10 proveo u dresu Chicago Bullsa u koje je stigao na ekspanzijskom draftu nakon "rookie" sezone u Baltimore Bulletsima, gdje je stigao kao četvrti izbor na NBA draftu. Bio je članom originalne postave, prve koja je zaigrala u NBA ligi. Kao igrač je bio poznat po čvrstoj obrani pa je četiri puta bio biran u prvu obrambenu postavu, a dvaput je bio izabran i za nastup na All-Star utakmici. U prosjeku je postizao 14 koševa, a najbolju napadačku sezonu imao je 1970./71., kad je ubacivao 18,3 poena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenersku karijeru je započeo kao pomoćnik u Bullsima, gdje je od 1979. do 1982., dvije godine prije Jordanova dolaska, bio i glavnim trenerom i jednom dohvatio doigravanje. U Utah Jazz je stigao 1985. kao pomoćnik, a od 1989. do kraja trenerske karijere 2011. bio je u ulozi glavnog trenera. Karijeru je završio sa 1221 pobjedom u utakmicama osnovnog dijela. Pod njegovim vodstvom su Bullsi i Jazz odigrali 202 utakmice u doigravanju, a u njima je ostvario 98 pobjeda, što je najviše među trenerima koji nisu uspjeli osvojiti naslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član Košarkaške kuće slavnih

Sloan se 2013. godine vratio u Utah Jazz kao savjetnik, a momčad mu je odala počast 2014. godine, kad je pod krov dvorane podignuta zastava s brojem 1223 koji predstavlja broj pobjeda u osnovnom dijelu sezone i doigravanju koje je klub ostvario pod njegovim vodstvom.

Od 2009. Sloan je stanovnik Košarkaške kuće slavnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije šest godina je objavio da boluje od Parkinsonove bolesti i demencije lewyjevih tjelešca i tom prilikom poručio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam preplašen".

Sloan je 41 godinu bio oženjen svojom djevojkom iz srednje škole, prije nego što je Bobbye Sloan preminula 2004. godine. Iz prvog braka ima troje djece, a 2006. Sloan se drugi put oženio te sa suprugom Tammy Jessop imao jednog posinka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo