NEVIĐENA DOMINACIJA SLOVENSKOG TINEJDŽERA U EUROLIGI: / Evo zašto Luku Dončića uspoređuju s pokojnim Draženom

Image
Foto: AFP/Screenshot: You Tube

Teško je pronaći riječi kojima bi se opisala igra 18-godišnjeg slovenskog tinejdžera Luke Dončića.

26.10.2017.
17:35
AFP/Screenshot: You Tube
VOYO logo

Mogli bi smo nadugo i naširoko o njemu, ali pustimo neka njegove igre, odnosno brojke, govore o njemu. Nakon što je sa Slovenijom na EuroBasketu senzacionalno uzeo zlato, pobjedivši u svim susretima na turniru, srušivši snove onim najvećim favoritima poput Španjolske u polufinalu i Srbije u finalu, Dončić je nastavio briljirati i za svoj Real Madrid.

SLOVENSKO ČUDO NASTAVLJA RUŠITI REKORDE I SUPARNIKE: Pogledajte novi spektakularan potez Luke Dončića

A brojke koje ovaj neustrašivi Slovenac ostvaruje su impresivne. Nakon tri odigrana kola u najjačem europskom košarkaškom natjecanju Euroligi, drugom po jačini košarkaškom natjecanju u svijetu, Dončić je najbolji igrač i strijelac s valorizacijskim indeksom od 31.3 uz prosjek od 22,7 poena po susretu. U posljednjoj utakmici protiv Olimpije iz Milana, u pobjedi kraljeva 100-90 ovog utorka, Dončić je pružio nevjerojatnu partiju kojom je ušao u povijest Reala i samog natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjednačio osobni career-high Eurolige

Dončić je izjednačio osobni career-high Eurolige od 27 poena (tjedan dana ranije Dončić je Perasovićevom Efesu uvalio također 27 poena). No, protiv Milana je imao valorizacijski index od 41, čime je izjednačio drugi najveći u Realovoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dončić je zabio 12 poena tijekom serije Reala od 20-0 u trećoj četvrtini, kojom su Madriđani pobjegli Talijanima u nedostižne, pobjedničke vode. Dončić je završio utakmicu šutirajući 5-9 za dva, 2-5 za tri i 11-12 s linije slobodnih bacanja.

‘BEZOBRAZNI’ POTEZ LUKE DONČIĆA: Slovensko čudo od tinejdžera posramilo čovjeka kojeg je gledao na treninzima

Također je ugrabio 8 poena, imao 5 asistencija, tri ukradene lopte i iznudio je deset osobnih pogrešaka košarkaša iz Milana. Zbog svoje čudesne partije Dončić je, kako javlja službena web stranica Eurolige, izabran za najkorisnijeg igrača kola. Ovo je peti puta u mladoj karijeri Luke Dončića da je izabran za MVP kola. Dončić je u konkurenciji pobijedio Sergija Rodrigueza iz CSKA Moskva, koji je imao valorizacijski index 29.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojke dočaravaju njegovu genijalnost

Njegove predstave uvelike podsjećaju na ona nevjerojatna izdanja kakva je u njegovim godinama pružao legendarni i nikad prežaljeni Dražen Petrović. Upravo zbog toga, mediji s prostora bivše Jugoslavije, posebno oni slovenski, Dončiću davaju nepotrebnu stigmatu Petrovićevog nasljednika. Neki će reći kako je tako nešto suludo za očekivati, kako je Dražen nenadmašan i jedinstven. Drugi će, pak, poput Lukinog tate, bivšeg srpskog košarkaša Saše Dončića, kazati kako je on već sad u nekim stvarima nadmašio i Dražena i Kukoča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenci vole kazati kako je Luka Dončić dar s neba, ali kako je Dražen svetinja, jedinstven... Kako bilo, brojke koje Dončić ostvaruje ove sezone ulaze u rubriku "vjerovali ili ne" i dokazuju zašto se toliko uspoređuje Luku i Dražena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Luki Dončiću je broj valorizacijskih indeksa 94 i tako viši od minuta u igri (81), što je još jedan pokazatelj koliko doprinosi svakom sekundom na parketu, koliko je kompletan i raznovrstan košarkaš. Naravno, bit će mu teško držati takav prosjek, ali kako ističe Marca, s njim ništa nije nemoguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi po čitanosti španjolski dnevni sportski list. madridski AS, piše o Dončiću kao o igraču koji je protiv Milana stigao na 100 poena u Euroligi ove sezone i kako su njegove brojke iz utakmice u utakmicu sve veće.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo