DIVAC OBJAVIO PISMO: / Euroliga brutalno razvalila bivšeg srpskog košarkaša zbog 'grijeha iz prošlosti'

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Fiba je objavila svoj novi kalendar koji će zaživjeti od jeseni, a koji će donijeti velike promjene u reprezentativnu košarku, zbog čega se vode rasprave.

9.7.2017.
8:00
AFP
VOYO logo

Slično kao u nogometu, od jeseni će se tako kvalifikacijske utakmice igrati i tijekom cijele sezone, što dosad nije bio slučaj, pa će seniorske nacionalne momčadi biti aktivne i za vrijeme godine, ne samo kad je ljeto.

No, ono što je nepoznanica je u kakvim će sastavima reprezentacije nastupati na tim utakmicama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NBA igrači sigurno neće igrati jer traje sezona, igrači koji nastupaju u Euroligi isto neće igrati jer također imaju klupske obveze, a upitno je hoće li se pozivima odazvati i košarkaši koji nastupaju u Eurokupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divac prvi plasirao pismo

Ipak, neki smatraju da je Fibin novi kalendar odlična ideja, a jedan od takvih je i Vlade Divac, legendarni srpski košarkaš, a danas generalni menadžer Sacramento Kingsa, kluba za koji je igrao.

Kao znak podrške ovoj ideji Divac je napisao otvoreno pismo košarkašima koje je objavljeno na službenom siteu Fibe. Prenosimo najzanimljivije djelove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sam počeo igrati košarku kao dijete, u rodnom gradu Prijepolju, inspiracija mi je bila naša nacionalna reprezentacija i to što sam imao priliku gledati naše najbolje igrače. Nikad neću zaboraviti uzbuđenje koje sam osjećao kad sam gledao Jugoslaviju i već tada sam znao da želim biti poput njih, predstavljati svoju zemlju na Europskom prvenstvu, Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. Imao sam tu sreću da sam u tome i uspio. U igranju u reprezentativnom dresu ima nešto čarobno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reprezentacija nije samo skup igrača na terenu, ona je puno više od toga. Nema veće časti od predstavljanja svoje zemlje i znam da mnogi od vas osjećaju isto.

'Win Win' situacija za sve

U svim dijelovima svijeta reprezentativne utakmice stvaraju atmosferu kakvu ništa drugo ne može stvoriti. Te utakmice izazivaju interes i ohrabruju mlade igrače da se krenu baviti košarkom, kanaliziraju talent koji je izuzetno važan za budućnost sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidim ovaj novi FIBA-in kalendar vidim kao ''win-win'' situaciju za sve, i za igrače, navijače, nacionalne saveze, lige, klubove…

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

Vlade Divac of Yugoslavia claps after his game with New Zealand 07 September, 2002 in their semi-final of the 2002 Men's FIBA World Basketball Championships at Conseco Fieldhouse in Indianapolis, IN. Yugoslavia won the game 89-78 to advance to the finals. AFP PHOTO/Scott OLSON / AFP PHOTO / SCOTT OLSON

Za sve aktere ove igre i na kraju, za sport koji svi volimo. Zbog svih tih razloga, ohrabrujem sve igrače da podrže ovaj kalendar kako bi iskusili jedinstvenu košarkašku karijeru poput one u kojoj sam ja imao priliku uživati svih ovih godina'', napisao je Divac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ubrzo je došao odgovor iz Eurolige. Prvi čovjek najelitnijeg europskog klupskog košarkaškog natjecanja, Španjolac Jordi Bertomeu, oglasio se priopćenjem. Bertomeu je pronašao Divcu "grijeh iz prošlosti".

Grijeh iz prošlosti

Naime, uoči Olimpijskih igara u Sydneju 2000. godine, Divac je otkazao nastup za tadašnju Jugoslaviju i tako doslovno postao, zbog svoje košarkaške veličine, predvodnikom plejade osipanja "jugoslavenskog Dream teama", kako su srpski mediji prije 17 godina bili prozvali svoju tadašnju košarkašku nacionalnu vrstu, koja je bila zaista jaka, a koja je i zbog otkaza neslavno završila svoj nastup na olimpijskom turniru već u četvrtfinalu, u kojem su izgubili od brončanog s turnira, reprezentacije Litve 76-63.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada su još bili otkazali nastup Milenko Topić i Sađa Đorđević. Bertomeu je u priopćenju istaknuo kako je upravo Divac jedan od najvećih primjera otkazivanju nastupa u reprezentaciji upravo zbog tog slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tog razloga Euroliga smatra kako je pomalo licemjerno da ljudi poput njega vrše pritisak na današnje košarkaše i moraliziraju što bi trebali raditi i kako postupiti u svojim karijerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Euroliga oštro osuđuje svaku vrstu pritiska na igrače, suce ili klubove. Poznato je da su u prošlosti mnogi košarkaši, kako europski, tako i oni izvan Starog kontinenta, odbijali reprezentativne pozive i zbog toga nikad nisu trpjeli nikakve posljedice, a među njima su i neki bivši elitni košarkaši koji sad pokušavaju izvršiti pritisak na igrače'', stoji u priopćenju.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo