KAKVI SU TO BILI ŠPANERI: / Cibosi obilježili slavni jubilej

Prije početka utakmice 3. kola Lige za prvaka protiv Šibenika, Cibona je obilježila 30 godina od osvajanja prvog Kupa prvaka Europe kada je u atenskom finalu pobijedila Real Madrid 87:78.

7.4.2015.
21:22
VOYO logo

Dan kada je Cibona prvi put zasjela na europski tron upisan je zlatnim slovima u povijest hrvatskog sporta i u sjećanja Ciboninih navijača. Bio je to prvi naslov europskog klupskog prvaka za hrvatsku košarku, a isto je ponovila Cibona i sljedeće godine kada je u Budimpešti pobijedila Žalgiris.

Momčad Cibone u Ateni, predvođenu trenerom Mirkom Novoselom, činili su Andro Knego, Mihovil Nakić, Aleksandar Petrović, Adnan Bečić, Zoran Čutura, Dražen Petrović, Branko Vukićević, Sven Ušić, Ivo Nakić i Franjo Arapović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijačima je trofej pobjednika tadašnjeg Kupa prvaka predstavio Andro Knego, tadašnji kapetan momčadi, a potom je vodstvo kluba 'slavljenicima' uručilo prigodne poklon pakete. Uslijedilo je i fotografiranje trenera i igrača 'zlatne generacije'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Junak Cibonine pobjede u Ateni bio je Dražen Petrović koji je utakmicu završio sa 36 koševa. Blistao je i Zoran Čutura koji je zabio 16 koševa bez promašaja iz igre. Aleksandar Petrović je također ubacio 16 koševa, dok je Mihovil Nakić imao 11 skokova i čak osam blokada uz sedam koševa i tri ukradene lopte. Real su predvodili Wayne Robinson sa 24 i Juan Manuel Lopez Iturriaga sa 13 koševa.

Cibona je te sezone dobila Real i u obje utakmice polufinalne skupine. U zagrebačkom Domu sportova je pred 10.000 gledatelja slavila 99-90 uz 44 koša Dražena Petrovića, 22 koša Andre Knege i 17 koševa Ace Petrovića, dok je u Madridu pobijedila 89-87 uz 35 Draženovih koševa. 'Vukovi' su tako u jednoj sezoni tri puta 'rušili' veliki Real, a Dražen im je u te tri utakmice zabio 115 koševa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo