DOK STE SPAVALI ŠARIĆ JE POSTAO UBOJITI ŠUTER: / Brojke potvrđuju nestvaran napredak i stavljaju ga uz bok Curryju i Durantu

Image
Foto: AFP

Hrvatski košarkaški reprezentativac konstantno, iz sezone u sezone, napreduje u svojim vještinama

14.3.2018.
15:02
AFP
VOYO logo

Dario Šarić uvijek je bio na glasu kao veliki radnik. Jedan od onih košarkaša koji prvi stiže na treninge i posljednji odlazi, a napredak je uvijek bio vidljiv na terenu. Još kada je krenuo u seniorske vode, kao velika boljku stručnjaci su isticali njegov šut. Kritizirala se ravna putanja lopte, izbačaj i kako noge dovoljno "ne rade" kod skoka.

Na početku karijere šut mu je bio velika boljka

ŠARIĆ ODLIČAN U NOVOJ POBJEDI SIXERSA: Nezaustavljiva Philadelphia juri prema doigravanju, Davis nastavio dominaciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U početku svoje karijere muku je mučio i s običnim otvorenim šutevima. Liniju slobodnih bacanja izbjegavao je maksimalno, ali u tišini je radio i krenuo naprijed. U prvoj pravoj seniorskoj sezoni, u dresu Cibone u sezoni 2012/2013. u regionalnoj ABA ligi slobodna bacanja su mu bila na mizernih 50 posto, promašivao je svaku drugo, a trice je gađao s uspješnošću od 30 %.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvadesettrogodišnji Šibenčanin napredovao je iz sezone u sezonu i dogurao do impresivnih brojki u drugoj sezoni u NBA ligi. Šarić trenutačno za tri poena šutira 39.6 posto, a slobodna bacanja su skoro na magičnoj brojci od 90 posto (sada je na 88.2%). Treba naglasiti kako je trica u NBA ligi još udaljenija u odnosu na europsku, ali 'četvorka' Sixersa se svejedno prometnula među najefikasnije igrače lige.

ŠARIĆ UČI AMERIKANCE KAKO SE KAVA ISPRAVNO PIJE: ‘Ovdje je sve tako brzo, a u Hrvatskoj se sjedne tri sata i razgovara…’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom dijelu sezone je gospodin Efikasnost

Od Božića, samo je 36 košarkaša šutiralo minimalno 100 trica i 100 slobodnih bacanja, a Dario je među tim igračima u samom vrhu. Trice u tom razdoblju gađa 45.6 posto, samo su Kevin Durant (50 %) i Stephen Curry (45.8 %) bili bolji u istom vremenu. Slobodna bacanja bolje je šutirao samo Chris Paul (92.8 %). Postao je zapravo jedan najefikasnijih košarkaša lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća violina Sixersa

U posljednjih 25 utakmica uzima čak 5.4 trica i postiže 17.2 poena u prosjeku i prometnuo se, bez premca, u trećeg igrača šestoplasirane ekipe Istočne konferencije. Joel Embiid i Ben Simmons nose najveći teret u napadu Sixersa, ali Šarić je vrijedan, konstantan i precizan "švicarski nož".

ŠARIĆ ODIGRAO JEDNU OD NAJBOLJIH UTAKMICA SEZONE: Sjajni Šibenčanin rasturio Pelicanse! ‘Samo želim biti Darijeva djevojka’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se ulazilo u ovu sezonu, mnoge je brinulo njegovo slaganje i kompatibilnost sa Simmonsom - rookiejem čije se vještine dosta preklapaju s Darijevim. Osim u jednoj, Simmons najčešće uopće ne šutira izvan reketa. Uspijeva i dominira već u prvoj NBA sezoni zahvaljujući iznimnim atletskim sposobnostima, vrhunskoj kontroli lopte za 208 centimetara visokog krilnog igrača koji se prometnuo u Sixersima u razigravača usprkos tome što nije šutirao nijednu tricu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjio je duge dvice, a povećao broj trica

Kako je Šarić dignuo efikasnost na još veću razinu ove sezone?

Radi bolju selekciju šuteva, smanjio je neefikasne pokušaje s poludistance i čeka da ga "lopta pronađe". Povećao je broj uzetih trica i slobodnih bacanja nauštrb pokušajima za dva poena. Slijedi trendove lige u kojoj je trica postalo glavno oružje svih momčadi. Zanimljivo je kako je na svim šutevima za tri poena iskoristio asistenciju suigrača - nikad ne kreira sam svoj šut za tri iz driblinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od igrača kojemu je šut najveći problem - do jednog od najefikasnijeg šutera najjače svjetske lige. Šibenčanin je pokazao kako se mukotrpnim radom može napredovati do neočekivanih visina, a Sixersi uživaju jer još dvije godine na 'rookie' ugovoru imaju jednog ovako kompletnog igrača koji svoje mjesto može naći u svim momčadima lige. Već sada se nalaze u doigravanju, a dinastija u Philadelphiji je tek počela. A govori se da LeBron James, među klubovima koje ima u vidu sljedećeg ljeta kada postane slobodan igračima, ima i Sixerse...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo