HRVATSKI NBA SUPERTALENTI POSTALI SU 'BAUŠTELCI', ALI SAMO NA PAPIRU: / U novim momčadima već su pokazali da zaslužuju igrati

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Svaka minuta u novoj NBA ligi mora se zaslužiti, a u predsezoni su i Bender i Hezonja pokazali da će svojim novim momčadima u novoj sezoni biti itekako korisni, no daleko od statusa zvijezda,

17.10.2019.
23:15
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Dok čekamo da se NBA predsezona dokotrlja do svog kraja i konačno počne prava stvar, vrlo zanimljive predstave priređuju hrvatski košarkaški "supertalenti" Dragan Bender i Mario Hezonja. Obojica su svojevremeno bili "top 5" izbori na draftu i očekivanja su, sukladno s tim, bila ogromna.

No nisu se usrećili u klubovima koji su ih uveli u NBA košarku. Vjerojatno zato jer su pokušali funkcionirati u disfunkcionalnim sredinama u kojima treneri nisu znali najbolje iskoristiti njihove dobre strane, a zajedno s njima poraditi na elementima igre u kojima su imali prostora za napredak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovog su ljeta obojica od supertalenata postali NBA "bauštelci" koji su došli na minimalne ugovore i koji su isponova morali dokazivati da im je mjesto u najjačoj ligi svijeta u kojoj, recimo, više ne mogu igrati ni košarški autoriteti kakav je Carmelo Anthony. Svaka minuta u novoj NBA ligi mora se zaslužiti, a u predsezoni su i Bender i Hezonja pokazali da će svojim novim momčadima u novoj sezoni biti itekako korisni, no daleko od statusa zvijezda, bar na početku.

Definirati Dragana

Kad su Phoenix Sunsi draftirali Dragana Bendera kao četvrti izbor, dobili su visokog, mršavog tinejdžera koji je svojom tehnikom, osjećajem za igru i mekanim šutom bio predodređen da postane NBA zvijezda. Nije se to dogodilo. Phoenix je posljednjih godina jednostavno sredina u koju košarkaši ne žele ići. Porazi su se nagomilali, a glavna zvijezda Devin Booker izgleda iz večeri u večer kao da igra samo za sebe, da si u budućnosti na temelju individualnih brojki osigura kakav ogroman ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bender je u Phoenixu stagnirao, postoci šuta bili su mu katastrofalni u tri sezone koje je tamo proveo, toliko čak da je razmišljao o povratku u Europu. Nije baš bio lijep potez kad je izigrao CSKA Moskvu s kojom se navodno sve dogovorio, ali razumljivo je da je htio još jednu priliku u NBA ligi, i to u momčadi koja ima šanse postati prvak. Pa makar i za minimalni ugovor.

Jasno je da se u 21-godišnjem Benderu još uvijek krije potencijal zbog kojeg je, na kraju krajeva, i izabran kao četvrti pick drafta. Možda upravo trener Milwaukeeja Mike Budenholzer zna kako izvući iz njega taj potencijal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je jednostavno talentiran igrač. Ima visinu, a usto je i dobar šuter i dodavač, može uhvatiti loptu i sam završiti akciju. Mislim da ima puno vještina s kojima se može raditi", rekao je trener Milwaukeeja Mike Budenholzer kad je pričao o Benderovim sposobnostima.

Coach Bud, kako ga Amerikanci nazivaju, dao je Benderu puno prilika u predsezoni i hrvatski košarkaš mu je na najbolji način odgovorio. Drugi je po ukupno odigranim minutama u momčadi, drugi strijelac iza Antetokounmpa, ukupno najbolji bloker i skakač, a njegovi postoci šuta impresioniraju. Nakon četiri utakmice je na sjajnih 60 posto šuta iz igre i na 54 posto ubačenih trica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ništa, u predsezoni u kojoj je konkurencija slabija, a minute limitirane, trenera Buda može veseliti taj postotak šuta za tri poena jer će upravo to biti najvažnije u sustavu u kojem se Giannisu čisti reket. Pogoditi otvorenu tricu, odigrati malo obrane i uhvatiti skok s njegovih 216 centimetara bit će dovoljno da mu osigura minute u momčadi Bucksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dečki koji su tu već nekoliko godina puno su olakšali nama novima koji smo stigli. Pogotovo u sistemu koji odgovara šuterima", prepričao je Bender svoje dojmove iz nove sredine.

Ali vidjeli smo i više od toga. Pick and roll s Frankom Masonom je funkcionirao odlično, a ne bi Benderu bilo strano ni uhvatiti skok, prenijeti loptu preko pola terena i pronaći nekoga u poziciji iz koje treba samo položiti loptu u koš. U takvim akcijama izgleda stvarno zastrašujuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreator Mario

Svoju novu šansu dobio je i Mario Hezonja, no ovaj put konačno igra u momčadi koja je posložena i ima jasan plan za sadašnjost i budućnost. Nakon New Yorka i Orlanda koji već godinama ne mogu pronaći način da budu konkurentni Portland je pravo osvježenje. Mario je stavio Draženov broj na leđa, objavio da se vraća u reprezentaciju i, kako se čini, prihvatio nešto drugačiju ulogu u Oregonu.

"Rekao sam Kentu (Bazemoreu) i Rodneyu (Hoodu): 'Dečki, kad igram s vama, puno ćete jesti.' Pronalazit ću šutere jer ih trebamo. Mogu završiti utakmicu s nula poena. Fokusiram se na sitnice i odrađujem prljavi posao kako bismo biti uspješni", rekao je Hezonja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova statistika nije impresivna, u predsezoni je povećao svoju efikasnost, ali činjenica je da se posvetio tome da radi za momčad. Najviše asistencija upisao je od svih igrača Portlanda, no loša vijest je da na svaku drugu asistenciju upiše po jednu izgubljenu loptu. Bar dok se ne privikne skroz na sustav Portlanda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filozofija igre Terryja Stottsa je omogućiti sjajnom bekovskom dvojcu Lillard-McCollum da svaku večer natrpaju što više poena jer su oni za to i više nego sposobni. Mario će, ako bude nesebičan kao i u predsezoni, dobiti priliku kreirati šuteve za svoje suigrače s pozicije niskog i visokog krila na kojoj će biti veliki matchup problem za krupnije i sporije "četvorke". Usto, Hezonja je zabavan igrač i zakucavanja i atraktivnih poteza neće nedostajati publici u Oregonu.

Dubrovčanin će u početku sezone ulaziti s klupe, ali može postati važan faktor kako sezona bude odmicala - baš zbog svoje sposobnosti da kreira igru. Prošle sezone radio je to Evan Turner kojeg više nema, a Hezonja se čini spreman uskočiti u njegove tenisice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NBA sezona počinje 22. listopada. Kako stvari stoje, Hezonja i Bender pronašli su momčadi u kojima će biti korisni. Možda ne zvijezde, ali svakako će imati mogućnost biti faktori koji presuđuju utakmice.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo