HRVATSKA PORAŽENA U POLJSKOJ: / Bogdanović, Šarić i društvo napravili novi korak unatrag, šanse za SP svedene na minimum

Image
Foto: PIXSELL

Hrvatska će teško da SP-a, rasplet je to koji je teško i zamisliti

17.9.2018.
20:35
PIXSELL
VOYO logo

U još jednoj razočaravajućoj predstavi hrvatska košarkaška reprezentacija poražena je od Poljske sa 74-79 (21-21, 15-10, 22-23, 16-25) u utakmici 8. kola skupine J europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. te tako svoje izglede za put u Kinu svela na minimum.

Još jednom smušenom i neprecizno odigranom završnicom, kao što je to bio slučaj i u Osijeku protiv Litve, Hrvatska je doživjela i drugi poraz, iako je u sastavu imala četvoricu NBA igrača, koji su bili najbolji dio momčadi. Bojan Bogdanović je završio sa 22 koša i pet asistencija, Dario Šarić je ubacio 17 poena, uz sedam skokova, ali i šest izgubljenih lopti, Ante Žižić je imao 13 koševa i osam skokova, a Zubac i Stipčević su ubacili po osam poena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bezidejno i slabo u obrani

Poljsku je do pobjede vodio odlični šuter Adam Waczynski koji je ubacio 21 koš gađajući trice 4/6. Adam Hrycaniuk je postigao 14 koševa uz devet skokova, po 12 poena ubacili su Mateusz Ponitka i A. J. Slaughter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski su košarkaši odigrali još jednu utakmicu u kojoj su se mučili u napadu, u određenim trenucima djelovali potpuno bezidejno, a obrana je previše puta olako popuštala. Uz gomilu pogrešaka s jedne i druge strane Hrvatska je uspjela na poluvrijeme otići s pet koševa prednosti.

Najlošija vijest u tom trenutku bila je ozljeda Bojana Bogdanovića četiri minute prije završetka druge četvrtine, kad mu je nakon jednog polaganja Ponitka nenamjerno stao na nogu. Ipak, Bogdanović je uspio, dobrim dijelom šepajući igrati u nastavku utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku drugog dijela, kad je Bogdanović otvorio dva šuta na trici za Šarića to se činilo dobrim rješenjem. No, kako se Hrvatska nije uspijevala nikakako izdići iznad tih pet koševa prednosti, prema kraju utakmica činilo se da su naši košarkaši sve sporiji i u kretnjama i razmišljanju.

S druge strane briljirao je Waczynski koji je tricama zatrpavao hrvatski koš, a domaću reprezentaciju je do najvećih osam koševa prednosti (75-67), također tricom, u 37. minuti odveo Amerikanac A. J. Slaughter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smušena završnica

U tom trenutku ni govor tijela, ni način na koji su igrali izabranici Dražena Anzulovića, nije odavao dojam da bi mogli iz Gdanjska otići s prijeko potrebnom pobjedom. No, u samo 70 sekundi naši su košarkaši ubacili sedam koševa. Tricu je ubacio Stipčević, dva bacanja i polaganje pogodio je Bogdanović i Hrvatska je stigla na samo -1 (74-75).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ulazu u posljednju minutu Bogdanović je otvorio šut za Stipčevića, ali on nije uspio dobaciti do obruča šut za tricu. Ipak, iskupio se dobrom obrambenom reakcijom. Imala je Hrvatska još jedan napad za vodstvo, ali je Simonu ispala lopta u aut.

Na 13 sekundi prije kraja Bogdanović je napravio nesportsku pogrešku, a Slaughter pogodio oba bacanja za 77-74. Tek tri sekunde prija kraja Šarić je uspio napraviti osobnu pogrešku i tako je Poljska stigla do pobjede koja ju ostavlja u ravnopravnoj utrci za plasman na Svjetsko prvenstvo, a Hrvatsku gurnula daleko od Kine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasplet

U preostale četiri utakmice naša će reprezentacija biti bez NBA igrača i u takvom sastavu će joj, ovisno i o drugim rezultatima, trebati najmanje tri pobjede kako bi konkurirala za treće mjesto.

Košarkaši Litve postali su četvrta reprezentacija koja je osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu 2019., ali su trebali čak dva produžetka za pobjedu nad Nizozemskom 95-93 (84-84, 75-75) pred svojim navijačima u Siemens Areni u Vilniusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čovjek odluke bio je Mantas Kalnietis koji je pogodio tricu za 95-92 pet sekundi prije kraja drugog produžetka. Litva je u osnovnom dijelu utakmice uspjela prokockati vodstvo 73-59 u posljednje četiri minute, ali je na kraju ipak vrlo sretno došla do pobjede i maksimalnih 8-0.

Italija je također u neizvjesnoj završnici pobijedila na gostovanju u Mađarskoj sa 69-63 i tako pomogla našoj reprezentaciji u borbi za treće mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 9. kolu, koje je na rasporedu 29. studenoga, Hrvatska će ugostiti Mađarsku, Italija je domaćin Litvi, a Nizozemska Poljskoj.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

POLJSKA - HRVATSKA 79-74

ČETVRTA ČETVRTINA

40. minuta: Bogdanović je probio obranu, navukao nekolicinu suparnika na sebe vratio Stipčeviću na tricu, a ovaj u svom pokušaju ne dobacuje do obruča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipčević osvaja loptu, šansa za vodstvo. Simon gubi loptu...

Još 15 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljaci su izveli loptu sa strane, Bogdanović napravio prekršaj, suci kažu nesportska pogreška!

Slaughter ubacuje oba bacanja za 77-74, Adam Waczynski nakon lopte sa strane oba za 79-74. KRAJ!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

39. minuta: Bogdanović polaže za 74-75. U seriji smo 7-0.

38. minuta: Rok Stipčević sam iz kuta za tricu, ubačaj za -5. Bogdanović s crte za -3. Idemo, još se stigne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

37. minuta: A. J. Slaughter trica za +8 Poljske. Bježi ova utakmica iz ruku hrvatskih košarkaša...

36. minuta: Bogdanovićeva mirna ruka sa crte slobodnih bacanja. Naš i šuter NBA momčad Indiana Pacersa stigao je do 18 poena na utakmici. Tricu odmah stavlja Adam Waczynski za 70-67, potom i Krzysztof Sulima polaže za +5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

35. minuta: Bogdanović za novu prednost Hrvatske, 62-61. Laczynski dodaje kroz noge, Hrycaniuk pogađa. Uz dodatno bacanje prednost od 64-62 je na strani Poljske. Bogdanović vraća akcijom +1, a Waczynski vraća prednost Poljskoj na 67-65.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tri i pol minute ubacili smo samo jednom...

32. minuta: Mateusz Ponitka ubacio je tricu za svoj 10 koš i prednost Poljske 59-58. Šarić vraća prednost na stranu Hrvatske, samo do novog koša Ponitke...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

31. minuta: Smanjuje odmah Laczynski.

TREĆA ČETVRTINA

30. minuta: Ramljak je izborio prekršaj. Sa crte siguran u oba pokušaja, 55-51.

Michal Sokolowski uzvraća tricom. Kruno Simon pogađa za tri poena, na odmor će se s rezultatom 58-54 za Hrvatsku.

29. minuta: Nakon niza promašaja napokon ubačaj. Prvi poeni za Zubčića, trica.

28. minuta: Ne ide baš kako bismo željeli. Krzysztof Sulima je sad povezao koševe i izjednačio rezultat na 50-50.

26. minuta: Žižić je zakucao, ima 13 poena uz šut 6/7 i sedam skokova. Stipčević vratio Slaughteru, potom Bogdanović ubacuje. Rezultat je 50-46 za Hrvatsku.

25. minuta: Slaughter pogađa tricu preko Stipčevića za seriju 5-0 i izjednačenje na 44-44.

23. minuta: Šarić je ubacio svoj 12. koš, a Waczynski novu tricu. Rezultat je ponovno +2 za Hrvatsku. Šarić stavlja tricu za +5.

21. minuta: Waczynski ubacuje tricu za poljskih -2. Žižić vraća svojim 11 poenom.

Najbolja vijest pred početak drugog dijela - Bogdanović je na parketu.

DRUGA ČETVRTINA

Na poluvrijeme se odlazi rezultatom 36-31 za Hrvatsku, ali i upitnikom hoće li Bogdanović moći nastaviti.

19. minuta: Šarić skok u obrani, lopta preko cijelog terena, Zubac zakucavanje za +5.

18. minuta: Vratio se Bogdanović u igru, ali odmah i tražio zamjenu. Vrlo je upitno hoće li moći nastaviti susret.

16. minuta: Bogdanović je završio na parketu nakon što mu je jedan poljski košarkaš doskočio na nogu. Usmjeren je prema klupi, valjda će sve biti u redu.

Najbolji strijelci Hrvatske su Bogdanović, Šarić i Žižić (šest skokova) sa po devet poena svaki. Za Poljsku je najviše, sedam koševa, ubacio Adam Waczynski.

15. minuta: Nakon 15 i pol minuta igre rezultat je 30-26 nakon što je Stipčević pogodio jedno od dva slobodna bacanja.

Šarić je izgubio novu loptu, već četvrtu. Hrvatska ih je ukupno tako podijela već deset.

14. minuta: Žižić vrlo dobar. Ubacio je deveti koš, ima i šest skokova.

13. minuta: Šarić pored Ponitke polaže za 25-23.

12. minuta: Žižićev novi skok u napadu nakon Bogdanovićeva promašaja za tri poena. Vodstvo 23-21. Žižić je na učinku od već sedam poena i pet skokova.

Cijela minuta prošla je bez ubačaja.

PRVA ČETVRTINA

10. minuta: Ponitka polaže za 19-21, potom zakucava za izjednačenje. Rezultat prve četvrtine je 21-21.

9. minuta: Bogdanović stavlja tricu za +4, 19-15.

Po pet koševa zasad ubacili su Bogdanović, Šarić i Žižić.

7. minuta: Bogdanović je promašio tricu pri rezultatu 6-10, Žižić hvata u napadu i uz polaganje koristi i dodatno slobodno bacanje. Hrvatska je na -1. Odmah uzvraća Waczynski na isti način, akcijom 2+1.

Ubačaj i dodatno slobodno bacanje realizirao je Šarić. Poljska vodi 13-12. Ali samo na trenutak, jer prvo vodstvo na utakmici Hrvatskoj donosi kombinacija Šarić (asistent)-Žižić realizator zakucavanjem.

5. minuta: Zubac zakucava i smanjuje rezultat na 6-8

2. minuta: Nije baš neko otvaranje iz snova. Šarić zasad jedini strijelac nakon tri minute igre. Nervoza, promašaji, rezultat 2-6...

Utakmica je započela!


20:55 - Posljednji trenuci zagrijavanja su u tijeku. Još malo i krećemo.

20: 40 - Porazom od Litve hrvatski košarkaši doveli su se u vrlo opasnu zonu te uz omjer od tri pobjede i četiri poraza drže četvrto mjesto ljestvice kvalifikacijske skupine J za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Tri prvoplasirana će se radovati, dakle, prilično je jasno kakva je situacija...

"Ekipa koja je u ovom windowsu protiv Italije odigrala vrlo kvalitetnu utakmicu. Bila je u egalu do samog završetka, na poluvremenu tek 2 razlike, pet minuta do kraja - 5 razlike. Kada se pogleda konačni rezultat (101:82) reklo bi se da je Italija lagano pobijedila, međutim nije bilo tako – Poljska je odigrala kvalitetnu utakmicu protiv kvalitetnog protivnika", rekao je Rok Stipčević u analizi za službenu stranicu HKS-a.

Ključni igrači

"Pojedinačno bih iz reprezentacije izdvojio par igrača. To su: A. J. Slaughter na vanjskim pozicijama koji je igrao ove godine u ASVEL-u, igrao sam protiv njega kroz europska natjecanja. To je igrač koji ima poene u rukama", pojasnio je i nastavio.

"Adam Waczinsky je igrač koji je igrao u Unicaji, dobar bek, zatim Mateusz Ponitka u Lokomotiv Kubanu i Adam Hrycaniuk koji je igrao u Zielonoj Gori na visokoj poziciji i protiv kojeg sam također igrao. Sve su to igrači s velikom minutažom i u prethodnim utakmicama su igrali preko 30 minuta. Ostali su većinom igrači domaće poljske lige. Igraju dosta otvoreno, vole trku, vole kontranapad što trebamo iskontrolirati i na što moramo biti fokusirani“, smatra.

Image
Image

14.09.2018., SD Gradski vrt, Osijek - 3. krug kvalifikacija za kosarkaski Svjetski kup, Hrvatska - Litva. Lukas Lekavicius, Rok Stipcevic.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Iznio je potom i svoje viđenje hrvatske reprezentacija.

Prednosti Hrvatske

"Mi možda malo prednjačimo u visini, mislim da bi nam to trebalo biti forte – da automatski skokom iskontroliramo utakmicu.Očekujem da u utakmicu uđemo maksimalno koncentrirano, da budemo agresivni i napadački i obrambeno i da kontroliramo skok jer kontrolom skoka automatski možemo kontrolirati njihove kontranapade", poručio je.

"No, previše polemizirati i ulaziti u preduboke analize protivnika u trenutnoj situaciji možda i nije toliko potrebno. Potrebnije je da se fokusiramo sami na sebe, damo naš maksimum na terenu i da probamo doći do tih vrlo važnih dva boda tako da nam to koliko-toliko olakša naredna dva windowsa i mogući plasman na Svjetsko prvenstvo u koji svi još uvijek vjerujemo“, dodao je Stipčević.

Atmosfera u taboru

Za kraj je progovorio o atmosferi.

"Atmosfera je dobra. Svjesni smo da smo izgubili dva boda protiv Litve, ali i da možemo i moramo bolje, no bitno je da zaboravimo tu utakmicu što prije. Pogledali smo video analizu, greške smo arhivirali. Ispravili smo ih kroz treninge i to je zaboravljena stvar zato što mislim da više ne treba puno razmišljati o tome. Sutra nam slijedi nova utakmica i maksimalno smo fokusirani na nju i to je jedino bitno. Znamo da nam ta dva boda puno znače i da moramo svi biti kao jedan jer u ovakvim windowsima, kratkim epizodama, vrlo je bitna atmosfera unutar ekipe i na terenu i van terena. Mogu reći da svi momci odrađuju svoj posao na vrhunskoj razini i da smo svi profesionalci i da svi znamo koliko te male stvari utječu na konačan ishod“, završio je.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo