Nakon tri pobjede / Hrvatska B košarkaška reprezentacija izgubila u finalu turnira u Kini, Petrović zadovoljan odigranim

Image
Foto: HKS

Košarkaška B reprezentacija Hrvatske u nedjelju je u kineskom Shenzhenu poražena od B reprezentacije Njemačke sa 65-69 (16-20, 17-12, 26-20, 6-17) i tako osvojila drugo mjesto na Kupu Borislava Stankovića

23.7.2017.
15:52
HKS
VOYO logo

Izabranici Aleksandra Petrovića neporaženi su prošli grupnu fazu natjecanja, ali su im Nijemci u finalu uzvratili za poraz u prvom dvoboju na turniru u Shenzhenu, na kojem je treće mjesto osvojila Kina, a četvrto Egipat.

Hrvatska je sve do 6:40 minuta prije završetka utakmice djelovala kao momčad koja će neporažena završiti natjecanje i podignuti pobjednički trofej. U tom trenutku naši su košarkaši vodili sa 65-56 i kontrolirali ritam utakmice. Međutim, kao što su imali prazan hod na početku utakmice, kad su Nijemci poveli sa 10-0, tako su Petrovićevi izabranici loše odigrali i završnicu u kojoj su Nijemci napravili 12-0 i postali pobjednicima Stankovićeva kupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U završne dvije minute ušlo se s rezultatom 65-65. No, prvo je na minutu i pol prije kraja Josip Bilinovac promašio dva slobodna bacanja, a Ismet Akpinar na drugoj strani tricom donio Nijemcima vodstvo 68-65. Naša reprezentacija je imala dva napada za izjednačenje, ali su pokušaji za tricu Tomislava Zubčića i Dominika Mavre bili neprecizni. Dominic Lockhart je 11 sekundi prije kraja pogodio jedno od dva slobodna bacanja za konačnih 69-65.

I u ovoj je utakmici najbolji igrač naše reprezentacije bio centar Ivan Buva koji je uz 20 koševa imao i 10 skokova. Zubčić je postigao 14 poena uz šest skokova, a Mavra i Ivan Ramljak su ubacili po 10 koševa svaki. Nijemce je do pobjede predvodio Robin Amaize sa 15 koševa, pet skokova i tri asistencije, a po 10 poena postigli su Akpinar i Sid-Marlon Theis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amaize je, ujedno, proglašen i najkorisnijim igračem turnira, a uz njega su u najboljoj petorci mjesto našla i dvojica hrvatskih košarkaša, Ivan Buva i Tomislav Zubčić. 

"Obrnuta utakmica od one u skupini, samo što je bila znatno važnija. Šteta jer na sedam razlike na šest minuta prije kraja prestali smo trčati, prestali napadati i to je bio osnovni problem. Ključni igrač, Buva je ostao bez snage i jednostavno na energiju i atletiku Nijemci su nas ‘prelomili’. Praktično još na 1:40 minuta do kraja imamo egal i dva bacanja Bilinovca…Što reći? Njemačka je na kraju iskoristila naše pogreške i zasluženo dobila. Šteta zbog tih zadnjih šest minuta jer mislim da smo na cijelom turniru izgledali dobro i šteta što ovu utakmicu nismo zatvorili. Međutim, to je u svakom slučaju škola koja prvenstveno igračima može donijeti puno dobroga", izjavio je nakon utakmice izbornik Petrović, koji je uoči finale izrazio zadovoljstvo odigranim tijekom turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik hrvatskih košarkaša Aleksandar Petrović najavio je da će po završetku turnira objaviti imena četvorice igrača koji će se iz ove momčadi 27. srpnja priključiti jedanaestorici A reprezentativaca na pripremama za Eurobasket. Ako je suditi prema onome što su pokazali u Kini, u toj bi četvorici svakako trebali biti Buva, Zubčić i Mavra, a izgledno je da će preostalo mjesto na poziciji vanjskog igrača popuniti Ivan Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo