Francuska protiv Španjolske za naslov prvaka Europe!

Francuska i Španjolska borit će se u nedjelju za naslov europskog prvaka u košarci.

17.9.2011.
3:37
VOYO logo

Momčad Vincenta Colleta slavila je sa 79-71 i nanijela Rusima prvi poraz na Eurobasketu u Litvi. Tijekom najvećeg je dijela prvog poluvremena dvoboja u Kaunasu rezultat bio izjednačen, a Francuzi su prvi došli do veće prednosti (39-31) u samoj završnici.

Rusija je, ipak, serijom 8-0 na kraju druge i početku treće četvrtine vratila utakmicu u egal, da bi Francuska minutu i pol prije završetka treće dionice povela s 53-45. Prednost su tricolori na početku zadnje četvrtine povećali na 61-49 i povratka za Ruse više nije bilo. Smanjili su, istina, na minus pet (69-64), ali više od toga nisu mogli. Francusku, koja je trice gađala 7-12, i ovom su prigodom predvodili Tony Parker (22 poena) i Nicolas Batum (17 poena, sedam skokova), dok je kod Rusa s 21 košem najbolji bio Andrej Kiriljenko. Finalni sudar Francuske i branitelja naslova Španjolske na rasporedu je u nedjelju u 20 sati. Ove su se dvije reprezentacije već susrele u drugom krugu. Španjolska je tada slavila s uvjerljivih 96-69, ali za Francuze ni minutu u toj utakmici nisu odigrali Parker i Joakim Noah. Plasmanom u finale EP-a ove su dvije reprezentacije osigurale i nastup na Olimpijskim igrama u Londonu sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon polufinalnih dvoboja na Europskom prvenstvu u Litvi poznato je osam od 12 sudionika košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Londonu sljedeće godine.

Plasmanom u finale Eurobasketa Španjolska i Francuska su osigurale ne samo borbu za europsku krunu, već i mjesto na Igrama koje počinju za deset i pol mjeseci. Uz dvije najbolje europske reprezentacije, sigurni sudionici olimpijskog turnira su i domaćin Velika Britanija, svjetski prvak SAD, zatim afrički prvak Tunis, prvak Oceanije Australija, te Argentina i Brazil, dvije najbolje momčadi s netom završenog Prvenstva Amerika. Preostala četiri mjesta su rezervirana za najbolju reprezentaciju s Azijskog prvenstva koje je u tijeku, te za tri momčadi sa završnog kvalifikacijskog turnira na kojem će Europu predstavljati Makedonija, Rusija, Grčka i Litva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201109151173006 arti-201109150799006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo