JORDANOV GLAS MORAO JE BITI NAJGLASNIJI: / I Kukoč je osjetio kako je to kad naljutiš 'tatu'; 'Imam vremena na tebe galamiti čitav dan ako treba'

Image
Foto: Screenshot/ESPN
Image
Foto: Screenshot/ESPN

Ni Toni Kukoč nije bio pošteđen

22.4.2020.
20:30
Screenshot/ESPN
VOYO logo

ESPN-ov dokumentarni serijal “The Last Dance” izazvao je veliki interes javnosti. Prije tri dana emitirane su premijerne prve dvije epizode, koje se mogu pogledati na Netflixu.

Image
'JORDAN I PIPPEN NAPALI SU KUKOČA NA TRENINGU, NITKO NIJE PROŠAO ONO ŠTO JE PROŠAO ON': /

Kerr iskreno o nepravdi prema Hrvatu

Posljednji pohod Jordanovih Bullsa na titulu NBA prvaka

Dokumentarni serijal prikazuje posljednji pohod Jordanovih Bullsa na titulu NBA prvaka u sezoni 1997./1998. nakon koje je najbolji igrač svih vremena napustio Chicago sa šest osvojenih prstenova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

U prvim epizodama koje su se mogle gledati prikazana je zapravo pozadina onog što su Bullsi predstavljali u 90-im godinama u NBA ligi. U klubu su se spremale velike promjene, odnosno reizgradnja koju je poticao generalni menadžer Jerry Krause. I sami su znali kako je to zadnja sezona da naprave još jednom nešto veliko, za kraj. Šestica je, naime, svima bila u glavi...

Da, upravo je spomenuti odigrao jednu od ključnih uloga u stvaranju dinastije, zbog svih poslova oko igrača. Scottie Pippen nije bio u dobrim odnosima s Krausseom u posljednjoj sezoni, po mnogima najveće košarkaške dinastije ikad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pippenu smetalo što nema bolji ugovor

Pippenu je smetalo što nema bolji ugovor, a uz to Krausse je na temu Pippena novinarima govorio "svi su tradeabilni". NBA liga u to vrijeme bilježi veliki rast u prihodima, igrači su dobivali bolje ugovore, plaće su skočile, i jedan od najboljih košarkaša lige u to vrijeme također je htio bolji ugovor i, kako je to sam istaknuo u drugoj epizodi dokumentarca, jednostavno se "mora pobrinuti za sebe".

No, vlasnik Bullsa i MLB Chicago White Soxa Jerry Reinsdorf nije imao niti malo empatije prema svojim igračima prilikom potpisivanja ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

"Ne želim više čuti za vas o ugovoru. Nemojte se vraćati i možda pregovarati o poboljšanju". Tako je govorio a to je bilo sramotno za, "u to vrijeme možda i drugog igrača lige", kako se navodi u dokumentarcu. Pippen je bio bijesan, jer toliko je toga bio dao za Bullse. Sezona 97./98. bila mu je zadnja ugovorna s Bullsima. Sve više je odjekivalo da ozbiljno razmišlja o odlasku. Morao je biti plaćen više, to je bio zaslužio...

Pippen je propustio početak sezone. To je, naime, bila njegova odluka kojom je mislio prvenstveno na sebe, što je naljutilo Kraussea, ne i trenera Philla Jacksona. On je razumio psihologiju igrača i bio je "majstor u fokusiranju na dalje i odvraćanju problema od momčadi", opisao je tadašnji centar Bulsa Bill Wennington trofejnog trenera Bullsa i kasnije LA Lakersa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medijskim eterom odjeknula je vijest kako će biti out dva do tri mjeseca. Zbog operacije stopala na koju se sam odlučio jer, kako je to u dokumentarcu rekao, "neću si s*ebati ljeto trudeći se rehabilitirati za novu sezonu". Jordan je tako bio ostao bez svoje desne ruke i Bullsi su zaredali s porazima na gostovanjima...

Imali su 0-4 na strani i Michael je bio jako ljut. Uz to, i sam tvrdi kako je Pippen donio lošu odluku jer je mogao na operaciju odmah nakon završetka prošle sezone, te bi tako bio spreman za novu. Svima je, naravno, bilo jasno kako Pippen želi natjerati management kluba da promijeni njegov ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

No, Jerry Krause to nije htio napraviti. Michael Jordan tako je morao započeti sezonu znajući da Scottie neće biti uz njega. I morali su pronaći način za pobjeđivati. Studeni i prosinac bili su prava muka za Bullse. Nije bilo kolektiva, igrao je tek Jordan. No, bio je usamljen. I to ga je smetalo. Jordan je, kao i uvijek, vodio glavnu riječ u svlačionici. Znalo se tko je "tata", a kad je "tata" ljut onda svi šute i slušaju...

Jer, to što Pippena nije bilo nije značilo da su Bullsi zaboravili igrati. Međutim, Atlanta, Cleveland, Wizardsi i Sunsi poljuljali su brod Mihaela Jordana. Jasno kako je Pippen bio ključni igrač koji je na mnogo načina povezivao cijelu slagalicu Bullsa, a u obrani je bio strašan. Tu se to posebno osjetilo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jordan odlučio prodrmati momčad

Jordan je odlučio prodrmati momčad. Osjetio je obvezu da sad, kad nema svog najboljeg suigrača, mora još više zapeti kako bi popravio stanje i među igračima.

Jednostavno je htio biti najbolji igrač u najboljoj momčadi na svijetu. Htio je da njegovi suigrači shvate ozbiljnost situacije i to da svi trebaju još više raditi i na utakmicama i na treninzima. Ipak je košarka kolektivni sport. Tako je jednom prigodom posebno pokazao nezadovoljstvo, šutnuvši kutiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Njegov glas morao je biti najglasniji, kao što je uvijek i bio. Ali sad je morao biti posebno jak. Bijes je zamijenio motivacijom prema svojim suigračima. Govorio im je "ja to želim, želite li i vi?"

Tako je počeo prozivati suigrače za vrijeme treninga. "Moraš bolje skakati, igrati u reketu. Ne igramo kao momčad. Izgledamo lijeni u obrani". Nije imao problema nekome doći i kazati "odlazi, ne trebamo te ovdje. Odlazi", samo ako se nije trudio i odgovorio zahtjevima treninga i utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni Kukoč nije bio pošteđen Michaelovih prozivki

Ni Toni Kukoč, najbolji šesti igrač NBA lige s Bullsima i osvajač tri prstena, nije bio pošteđen Michaelovih prozivki, koje nisu bile zločeste, nego samo i isključivo s namjerom da probudi, razbudi i u konačnici poboljša i njega i momčad.

Image
Image

Nije Toni nešto dobro odigrao na treningu, a Michael mu je došao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Toni, sve je u redu. Jel znaš zašto? Zato što imam vremena na tebe galamiti čitav dan ako treba".

Podignuo je svoje suigrače, motivirao ih

Podignuo je svoje suigrače, motivirao ih... Govorio im je kako neće ponavljati opet ista s"anja, te kako moraju uzeti tu prvu pobjedu na gostovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su na red došli Clippersi, u to vrijeme najgora momčad lige, s kojima su tek nakon dva produžetka pobijedili 111:102 uz Jordanovih 49 poena (18-38 iz igre). Publika u LA-u vidjela je veličanstvo Jordana, a sve ostalo je povijest.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo