ACO OBJAVIO POPIS S TRI AMERIKANCA, NEMA TOMIĆA: / 'Zašto ga nema? Pitajte njega!'

Image

Izbornik hrvatskih košarkaška Aleksandar Petrović objavio je širi popis reprezentacije koju ovog ljeta, od 4. do 10. srpnja, očekuju olimpijske kvalifikacije za Rio.

18.4.2016.
14:41
VOYO logo

Nema ni Marka Tomasa, kao ni Marka Popovića, a Petrović je na širi popis uvrstio tri Amerikanca. Dontaye Draper i Oliver Lafayette već su nastupali za hrvatsku momčad, dok je novo ime na popisu američki centar Justin Hamilton, bivši igrač Cibone čije je majka porijeklom Hrvatica.

Image
Image

Do 1. svibnja odluka o Amerikancu

"Nakon intenzivnih aktivnosti u kontaktima s igračima, ovog trenutka ću vam dati popis 26 igrača. Zašto 26 – iz jednostavnog razloga jer su na listi sva tri stranca (Lafayette, Draper, Hamilton). Do 1. svibnja bit će donesena odluka o konačnom popisu s 24 imena s kojim ćemo ići prema FIBA-i. Okupljanje reprezentacije je 8. lipnja", kazao je izbornik Aleksandar Petrović dodavši:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam razgovarao sa svih 26 igrača, razgovarao sam s onima koji su bili pod nekakvim upitnikom. Razgovarao sam i s Antom Tomićem i s Markom Popovićem. U razgovoru s Antom, zbog njegovih obiteljskih i profesionalnih obaveza, dogovorili smo se da moje obrazloženje ovdje bude poprilično suhoparno, a ako trebate dodatna obrazloženja trebate kontaktirati njega. Marko Popović je već prošle sezone bio praktički pred završetkom karijere, međutim otvorila se ta Fuenlabrada u kojoj igra iznimno dobro. No kaže kako je stalno pod voltarenima i novo ljeto u reprezentaciji zahtijevalo bi za njegovu zadnju godinu karijere puno odricanja. Žao mi je što neće biti tu, ali tijelo jednostavno nije za to…"

Image
Image

Dvije utakmice s Kanađanima

Pripreme počinju u Sv. Martinu, a nastaviti će se u Istri, u Novigradu. U toj će drugoj fazi reprezentacija odigrati tri pripremne utakmice (s Kanadom u Novigradu 20. lipnja i talijanskom Jesolu 23. lipnja te s Česima u Pazinu 26. lipnja). Nakon toga slijedi povratak u Sv. Martin, te odlazak u Torino 2. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kvalifikacijskom turniru Hrvatska će igrati 5. srpnja protiv Italije, dan kasnije protiv Tunisa, a 8. i 9. srpnja na rasporedu su polufinale i finale. Samo pobjednik odlazi na Olimpijske igre u Rio.

Nakon teme olimpijskih kvalifikacija, Petrović je progovorio i u sukobu unutar europske košarke, koji je podijelio kartu Starog kontinenta. Cibona, gdje je Aco izvršni dopredsjednik među prvima se priklonila Fibi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisam bio jedina budala koja je glasala za Fibu'

"Pa nisam ja bio jedina budala koja je glasala za Fibu, nego sam s odvjetnikom pročitao sve potpisane akte, a ABA liga je donijela odluku koja je protivna njima. Ne razumijem klubove, osim Cedevite i Crvene zvezde, koji jedini mogu na ovim prostorima imati budžet od pet milijuna eura, kakav ECA uvjetuje za nastup u Euroligi. A sutra može biti i veći. Ostali su potpisali nešto, a znaju da tamo nikad neće stići", izjavio je Petrović.

Od hrvatskih klubova, za razliku od Cibone, Cedevita i Zadar izjasnili su se suprotno i zato je Fiba suspendirala hrvatsku reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šuker: Nećemo ići na štetu reprezentacije

"Štitit ćemo klubove, ali ne na štetu reprezentacije", kazao je Ivan Šuker, predsjednik HKS-a.

Odluka će pasti do srijede do kad se klubovi moraju izjasniti, a shodno tome, HKS povući poteze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Ponovno se u priču uključio Petrović.

"Fiba ne želi da Eurokup radi konkurenciju njenoj Ligi prvaka. A i novac je puno veći u Fibi. Cibona će samo za nastup dobiti 100.000 eura. Imamo u pripremi i tužbu protiv ABA lige jer se priklonila nečemu čemu nije smjela i tražit ćemo veliku odštetu", najavio je Petrović i slikovito pojasnio ulogu hrvatskih klubova u sukobu europskih moćnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao da u ratu Amerikanaca i Rusa pitate mene Albanca što mislim o tome. Samo moraš paziti da te velliki ne zakače", zaključio je Aco.

Popis igrača:

Image
Image

Roko Ukić (Cantu), Rok Stipčević (Sassari), Oliver Lafayette (Milano), Dontaye Draper (Lokomotiv Kuban), Fran Pilepić (Cedevita), Ante Delaš (Zadar), Krunoslav Simon (Milano), BojanBogdanović (Brooklyn), Mario Hezonja (Orlando), Filip Krušlin (Cibona), Luka Babić (Cedevita), Luka Božić (Zagreb), Damjan Rudež (Minnesota), Željko Šakić (Lukoil), Dario Šarić (Efes), Dragan Bender (Maccabi), Marko Arapović (Cedevita), Duje Dukan (Sacramento), Leon Radošević (Bamberg), Miro Bilan (Cedevita), Luka Žorić (Cedevita), Darko Planinić (Laboral Kutxa), Justin Hamilton (Valencia), Ivica Zubac (Mega Leks), Ante Žižić (Cibona), Josip Sobin (Fuenlabrada)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo