KOMENTAR NET.HR-ovog IZVJESTITELJA: / Da je ovo boksački meč, Hrvatska bi prebila Češku, ali navijači su, nažalost, zabili autogol

Image

Scena je na kraju djelovala nadrealno.

18.6.2016.
9:40
VOYO logo

NET.HR SA STADIONA GEOFFROY-GUICHARD: Od ponosa do sramote! Hrvatskoj remi umjesto pobjede nakon huliganske bakljade

Image
NET.HR SA STADIONA GEOFFROY-GUICHARD: /

Od ponosa do sramote! Hrvatskoj remi umjesto pobjede nakon huliganske bakljade

Image
NET.HR SA STADIONA GEOFFROY-GUICHARD: /

Od ponosa do sramote! Hrvatskoj remi umjesto pobjede nakon huliganske bakljade

Onda se desio magični trenutak Česima, zabili su jedan, desio se i autogol hrvatskih navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je prebila Češku, a onda se Čačićeva momčad raspala

Čačićeva momčad se raspala, a on niti je znao kako je sastaviti, niti je realno, ikoga bilo briga. Generalni dojam kojeg je Hrvatska kao zemlja ostavila u St. Etienneu bio je upravo reprezentativan - na terenu savršena momčad sa slabašnim trenerom, a oko terena zatvaranje očiju pred problemima koji se dešavaju godinama - kako onima sa huliganizmom, tako i svim ostalim koji muče hrvatski nogomet.

Da je ovo kojim slučajem bio boksački meč, davno bi bio završen. Hrvatska je u prvih sat vremena prebila jadnu Češku, koja se ringom vukla bez ideje kako iz njega da pobjegne, a kamoli kako da se vrati u utakmicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept kao za Turke

Čačić se opet poslužio receptom kojeg je koristio i protiv Turske; lopta je išla na aut liniju, a od tamo su u kazneni prostor ispaljivali centaršut za centaršutom.

Do poluvremena je Hrvatska imala dvadeset i jedno ubacivanje, od kojih je tek pet bilo uspješnih. I ako je protiv Turske to bila dobra ideja, jer je Terim nakrcao sredinu i tamo napravio gužvu, ovaj put je bilo jasno da je Ivan Rakitić taj koji je najraspoloženiji među Hrvatima i kojemu samo treba lopta, jer ima i prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presudilo Perišićevo individualno umijeće

Međutim, činjenica je i to da su Česi bili totalno out u prvom poluvremenu, bazirali su svoju igru na Rosickom, a ovaj je za čitavo poluvrijeme imao pet uspješnih dodavanja. Napadali su na Strinića kao najslabiju točku, ali trojka Rosicky-Skalak-Kaderabek djelovala je tako jalovo da nije napravila ni najmanji problem Napolijevom lijevom bočnom.

I ako nije uspjela preko strana, Hrvatska je još jednom svoju dominaciju potvrdila individualnim umijećem - Perišić je istrčao jedan na jedan sa Sivokom, sve je djelovalo tako lagano, i Hrvatska je zasluženo vodila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom dijelu Česi su krenuli agresivnije i bolje, pomjerili liniju prema naprijed, ali i otvorili dodatni prostor u sredini. Ovaj put sve je išlo preko danas fantastičnog Rakitića, pa kada je stigao drugi pogodak hladno smo ga proglasili kapitulacijom Češke i sigurnim trijumfom Hrvatske.

Nismo računali da će navijači početi divljati

No, na tri stvari nismo računali. Nismo računali da će se Hrvatska instiktivno povući, dozvoliti da nije ta koja nameće tempo i izgubiti loptu; nakon pola sata su imali 71% posjeda, a na kraju utakmice to je došlo na tek 56%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nismo računali ni da će Rosicki pogoditi taj jedan savršen centaršut, da će Škoda izvući savršen udarac glavom i pogoditi jedino mjesto na kojem Subašić nije mogao učiniti ništa.

No, najmanje smo računali na to da će u 86. minuti navijači početi divljati i ubacivati baklje na teren, da će se hrvatski navijači sukobiti međusobno i da će utakmica za trenutak biti na rubu prekida. No, to se dešava kada godinama zatvarate oči pred problemima. Iznenadi vas snijeg u veljači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je izjava Ante Čačića nakon utakmice, iako ju je možda lansirao i nesvjesno, savršeno opisala situaciju u St. Etienneu i hrvatskom nogometu u cijelini.

Svi su krivi

"Svi smo krivi", rekao je Čačić. "Nemojte da sada peremo ruke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne trebam vam to ja govoriti, ali jasno je da hrvatski nogomet ima probleme, a huliganizam je jedan od najvećih. Ali samo jedan u moru problema. I zato jesu krivi svi; i savez, i klubovi, i država, i mediji, i navijači, i huligani, i izbornik, i igrači, i UEFA. Redom, godinama ignoriraju probleme, gomilaju nove, pretvaraju se da ne postoji i valjda nadaju da će iščeznuti sami od sebe. A ništa ne iščezne samo od sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo