Užas MMA-ja: 'Zbog toga je pao u komu i izgubio život'

'Samo dvije smrti, obje izazvane izljevom krvi u mozak, dogodile su se u reguliranim mikro-showovima.

11.9.2012.
8:38
VOYO logo

"Kad se čovjek udobno zavali u fotelju, otvori konzervu svog omiljenog napitka i zaroni u vrećicu grickalica koje su sve, ali samo ne prigodne zdravom sportskom životu čiji fizički primjerci pršte TV ekrana, lako je zaboraviti na to da... pa, da ono što vidimo istom tom na ekranu baš i nije toliko zdravo. Ili, bolje reći, MMA mečevi, kao i svaki dugi borilački sport, odraslima, a posebno klincima koji prijenose gledaju na televiziji mogu izgledati poput kakvog bizarno stiliziranog filma.

No čak i ako govorimo o 'The Ultimate Fighter', reality serijalu koji za razliku od klasičnih UFC-jevih prijenosa nema komentatore i glasnu publiku pa se svaki udarac, uzdah i uzvik itekako dobro lovi mikrofonima poredanima oko našpanane žice, lako je zaboraviti da MMA nije koreografija te da sudaranje ljudskih tijela nije za svakoga. Makar se iz fotelje može činiti da jest. Ali svatko tko je ikada osjetio, primjerice, zalijetanje tuđe potkoljenične kosti u mišić vlastite noge, brzinom od nekoliko desetaka kilometara na sat, zna da u sintagmi 'borilačke vještine' riječ 'borilačke' podrazumijeva upravo borbu – što nas vodi do boli, ako ne i pokoje žešće 'nuspojave' fizičkog okršaja dva testosteronom gonjena homo sapiensa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MMA se dugo vremena hvalio izostankom smrtnih slučajeva iz svoje lude povijesti, posebno u usporedbi s daleko opasnijim i po moždane stanice pogubnijim boksom. Ali uzrok niskoj stopi smrtnosti vrlo je vjerojatno ležao (a i dalje leži, unatoč logičnom rastu negativnih statistika) u činjenici da je MMA u svojoj današnjoj, reguliranoj i masovno popularnoj formi daleko mlađi sport od boksa. Nažalost, najgore se ipak događalo, iako niti jedan smrtni slučaj nije zabilježen u velikim, pametno organiziranim i liječničkim profesionalcima nadziranim organizacijama", napisao je Velimir Grgić u svojoj kolumni na portalu Igralište.hr i nadodao:

"Štoviše, samo dvije smrti, obje izazvane izljevom krvi u mozak (Sam Vasquez i Michael Kirkham), dogodile su se u reguliranim, iako malim, mikro-showovima poput Renegades Extreme Fighting i Dash Entertainment/King MMA. Listi od (za sada) sedam poznatih crnih slučajeva pridružio se i Mike Mitelmeier, koji je ovog travnja preminuo u Boliviji. Nakon što je na tlu zaradio ilegalni udarac petom u glavu, Mike je pobjednički ustao i hodao po ringu, ali zbog katastrofalne organizacije i izostanka liječnika nakon svega je ipak pao u komu te izgubio život. Imao je samo 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smrt u kavezu organizacija poput UFC-a, Strikeforcea ili Bellatora zasigurno bi promijenila status cijele discipline te stopirala rapidni proboj mješovitih borilačkih vještina u same dubine mainstreama, baš kao što bi povratak tzv. Pride pravila (laktovi van, cipelarka unutra) ne samo poremetio globalno uvriježena pravila igre, već i odbio mnoge gledatelje kojima je trebalo 20 godina da se naviknu na borbu na parteru. Za opravdanje šutanja protivnika na tlu trebalo bi im barem dvostruko toliko – je li to onda ikome u interesu", ističe Grgić. Ostatak komentara možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo