Trener mlatio sportašice: 'Činilo mi se da to funkcionira'

Po jedno zlato, srebro i bronca japanskih džudašica na OI u Londonu rezultat su teškog rada, ali pozadina ovog uspjeha ima i ružnu stranu priče.

30.1.2013.
13:16
VOYO logo

Fizičko kažnjavanje još uvijek je svakodnevica u Japanu, a nedavno samoubojstvo tamošnjeg srednjoškoloca kojeg je zlostavljao košarkaški trener nagnalo je mnoge sportaše da izađu u javnost sa svojim pričama.

Članice japanske džudo reprezentacije požalile su se svom Olimpijskom odvoru kako ih izbornik Ryuji Sonoda svo vrijeme šamarao i tukao drvenim mačevima koji se koriste u japanskom borilačkom sportu kendo. Osim toga, tjerao ih je da nastupaju dok su bile ozlijeđene pa su cure odlučile zaustaviti tu torturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobili smo pritužbe da je gospodin Sonoda fizički zlostavljao članice reprezentacije. Naš istražitelj doznao je kako su optužbe uglavnom točne. On i ostali treneri će morati ispraviti svoje metode i bit će teško kažnjeni ako se nešto ovako ponovi", poručili su iz japanskog džudo saveza, a oglasio se i izbornik Sonoda koji nije negirao optužbe.

"Dosad sam mislio da sve radim kako treba i činilo mi se da to funkcionira, no popravit ću stvari u svom radu." U Japanu je još od 1947. godine zabranjeno fizičko kažnjavanje od strane bilo kakvih učitelja, no neki ga još uvijek koriste. I 2007. zemlju je potresao skandal kada je sumo hrvač umro zbog strašnog fizičkog kažnjavanja koje je trpio od svog trenera koji je vjerovao da će samo tako postati prvak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo