NOĆ KAD JE STRAŠNI TYSON BIO NA KOLJENIMA: / Prije 29 godina dogodila se jedna od najvećih senzacija u povijesti boksa

Image
Foto: Screenshot

Prije 29 godina Buster Douglas kreirao je jednu od najvećih senzacija u povijesti boksa

11.2.2019.
9:49
Screenshot
VOYO logo

Na današnji dan prije 29 godina James Buster Douglas je u 10. rundi nokautirao jednog od najboljih boksača svih vremena Mike Tysona što se smatra jednim od najvećih iznenađenja i senzacija u povijesti boksa, prisjeća se u ponedjeljak ugledni američki ESPN. Dana 11. veljače u Tokiju, u borbi za teškaški naslov, rukavice su ukrstila dva teškaša koja su se u to doba jednostavno morala naći u ringu.

Image
OSVANUO BRUTALNI VIDEO ONOG EPSKOG MEČA U ATLANTIC CITYJU: /

Upravo ga svi gledaju

Image
OSVANUO BRUTALNI VIDEO ONOG EPSKOG MEČA U ATLANTIC CITYJU: /

Upravo ga svi gledaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozadina meča bila je ta da je Tyson tad bio neporaženi i nesporni prvak svijeta u teškoj kategoriji. Držao je WBC, WBA i IBF naslove. Unatoč nekoliko kontroverzi koje su u to vrijeme obilježile Tysonov profil boksača i karijeru, kao što je njegov nasilni odnos sa Robin Givens, ugovorne bitke između dugogodišnjeg upravitelja Billa Caytona i slavnog promotora Don Kinga, kao i Tysonov odlazak od dugogodišnjeg trenera Kevina Rooneya.

Dominantni Tyson

Tyson je bio dominantan u ringu, njegov ​​93-sekundni nokaut protiv Carla "Istine" Williamsa u borbi prije itekako je to potvrđivao. Većina je smatrala kako je ta borba bila zagrijavanje za Tysona prije meča s tada neporaženim izazivačem broj 1 u teškoj kategoriji Evanderom Holyfieldom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buster Douglas bio je rangiran kao sedmi teškaš od strane "Ring Magazina", dok je prema istom magazinu Tyson bio broj jedan. Douglasov prethodni naslov bio je protiv Tonyja Tuckera 1987. godine, u kojem je u 10. kolu bio poražen (tehnički nokaut). Međutim, niz od šest uzastopnih pobjeda dao mu je priliku da se bori s Tysonom. U vrijeme koje je prethodilo borbi Douglas se suočio s brojnim problemima, uključujući smrt svoje majke, Lule Pearl, 23 dana prije borbe. Osim toga, majka njegovog sina bila je suočena s teškim bolestima bubrega, a on je dobio gripu dan prije borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Douglas odmah dao do znanja da se ne boji

No, kad je borba počela Buster Douglas je odmah dao do znanja da se ne boji, te je zauzeo sredinu ringa. Anulirao je Tysonove ulaske u tijelo, što je bilo njegovo moćno oružje. Nakon tupe i neučinkovite treće runde, Tysonov trener u kutu Jay Bright vrištao je na svog borca:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemoj samo stajati i gledati ga, moraš raditi!"

Boksač "Sugar" Ray Leonard, koji je komentirao za HBO, primijetio je Douglasovu dominaciju udarcima i tom desnom rukom i rekao da Tyson ima jedan od onih povremenih dana u ringu "kad ti jednostavno ne ide, kad nisi kliknuo u ringu"...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslao Douglasa na pod, ali...

Pred kraj osme runde Tyson, koji je do tad bio doslovno na konopcima, plasirao je desni aperkat i poslao Douglasa na pod. Nakon brojanja, pridigao se. U 9. rundi Tyson je agresivno krenuo naprijed kako bi okončao borbu, nadajući se kako je Douglas još uvijek uzdrman. No, nije bio. U 10. rundi dogodilo se nešto o čemu će godinama poslije boksački svijet pričati. Dok je Tyson krenuo naprijed Douglas mu je plasirao nekoliko udaraca prije nego je razornim aperkatom neutralizirao njegov napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počeo se kretati unazad, a nakon toga Douglas mu je zadao još četiri udarca i srušio Tysona po prvi put u karijeri, koji je prilikom udarca, odnosno pada na tlo ostao i bez zaštite za zube. Šampion se pokušao vratiti na noge i nastaviti borbu, ali sudac Octavio Meyran označio je kraj borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buster Douglas je tako postao novi nesporni prvak u teškoj kategoriji, a borba je postala jedna od najvećih iznenađenja i senzacija u povijesti boksa. Službeni rezultati 9 rundi meča bili su 87-86 za Tysona, 86–86 i 88–83 za Douglasa.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo