MUHAMMAD ALI I JOE FRAIZER: / Svijet će zauvijek pamtiti tri legendarne borbe velikih rivala

Image
Foto: AFP

Frazier je bio bolji u sva tri meča protiv Alija, ali je samo jednog dobio.

4.6.2016.
11:57
AFP
VOYO logo

Smrt legendarnog boksača Muhammada Alija tjera nas da se sjetimo i njegovog najvećeg rivala u teškoj kategoriji "Smokin" Joe Fraziera, koji je umro u studenome 2011. godine.

Frazier i Ali odradili su tri legendarna meča u povijesti boksa, a prvi je bio 8. ožujka 1971. u njujorškom Madison Square Gardenu, koji je poznat kao "borba stoljeća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali je bolje krenuo u meč, ali je Frazier dominirao većim dijelom dvoboja i na kraju je nakon 15 rundi pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca. Frazier je tako nanio prvi poraz Muhammadu Aliju u njegovoj profesionalnoj karijeri, a nakon meča obojica su završili u bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzvrat je ponovno bio u Madison Square Gardenu, 28. lipnja 1974. godine. U izjednačenoj borbi Ali je dobio taj meč na bodove nakon 12 rundi, ali Frazier je do smrti tvrdio da su ga suci pokrali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica velikana ponovno su se susrela 1. listopada 1975. na Filipinima u jednom od najslavnijih sportskih događaja 20. stoljeća, kasnije prozvanim "Triler u Manili".

Uoči meča Ali je u svom poznatom stilu vrijeđao Fraziera, nazvavši ga gorilom. I tijekom samog dvoboja Ali je tzv. "trash-talkom" pokušavao izbaciti iz ravnoteže Fraziera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meč je bio zakazan na 15 rundi, a u dvorani je temperatura bila blizu 50 stupnjeva Celzijusa i ogromna sparina. Čak su i gledatelji jedva mogli disati. No, Frazier i Ali odradili su 14. rundi, po mnogima, najboljeg meča u povijesti boksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fraizerovi problemi

Opet je Ali bio bolji u početnim rundama, ali Frazier je brzo preokrenuo situaciju svoju korist. No, veliki Frazierov problem bila je ozljeda lijevog oka, koju je zaradio prije deset godina na treningu i zamalo je ostao slijep na to oko. Tijekom borbe Frazier je zaradio otekline na oba oka i od završetka desete runde njegov trener Eddie Futch nagovarao ga je da preda borbu, jer se je bojao da bi nastavak meča bio katastrofalan za njegovo zdravlje. Frazier je to uporno odbijao, ali nakon 14. runde EddieFutch je odlučio prekinuti meč iako je Frazier želio odraditi posljednju rundu borbe.

Image
Image

Ispostavilo da je trener Futch pogriješio, jer je Ali bio toliko izubijan da se nije mogao ustati sa stolice i bio je spreman predati borbu. I tako je Muhammad Ali dobio meč, ali poslije je izjavio da je u tom dvoboju bio najbliže smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju ispada da je Frazier bio bolji u sva tri meča protiv Alija, ali je samo jednog dobio.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo