DOSTA JOJ JE /

Alžirska boksačica iz Pariza otišla sa zlatom oko vrata, a sada pokreće istragu i ide na sud

Image
Foto: Profimedia

Prema informacijama koje prenosi ESPN, Khelif je angažirala odvjetnički tim koji je nedavno podnio tužbu zbog ozbiljnog kibernetičkog uznemiravanja putem centra za borbu protiv internetske mržnje u pariškom tužiteljstvu

12.8.2024.
10:33
Profimedia
VOYO logo

Alžirska boksačica Imane Khelif osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 66 kilograma na Olimpijskim igrama u Parizu. Put do zlata za nju nije bio jednostavan, primarno zbog mnogobrojnih lažnih optužbi i ogromne količine mržnje koju je zadobila putem interneta. Sada se suočava s novim izazovima koji nisu povezani s njezinim nastupom u ringu.

Image
BIO JE REANIMIRAN /

Drama u samoj završnici Igara: Slavio zlato i jedva izvukao živu glavu

Image
BIO JE REANIMIRAN /

Drama u samoj završnici Igara: Slavio zlato i jedva izvukao živu glavu

Podsjetimo, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odobrio je sudjelovanje u turniru boksačicama iako su ih prethodno diskvalificirali iz IBA (Međunarodna boksačka udruga) zbog testiranja koja su navodno pokazala da ne ispunjavaju uvjete za žensku kategoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IBA je zaključila da su Khelif i tajvanska Lin Yu-ting biološki muškarci te su ih isključili iz natjecanja. Kontroverza je dodatno eskalirala nakon prvog meča Alžirke protiv Talijanke Angele Carini. Carini se povukla iz borbe nakon samo 45 sekundi, navodeći da je pretrpjela neuobičajeno teške udarce. Ova odluka samo je dodatno podgrijala pažnju na cijelu situaciju s Khelif i Lin koje su nastavile natjecanje i osvojile zlata u svojim kategorijama.

MOO je odlučio dopustiti natjecanje obje boksačice u ženskoj kategoriji, naglasivši da nisu uzeli u obzir vjerodostojnost testova koje je provela IBA. Oni smatraju da su ti testovi nepouzdani i da je osnova na kojoj su provedeni upitna. Pored toga, odnosi između MOO-a i IBA-e su narušeni zbog sukoba oko financijskih i organizacijskih pitanja još od 2016. godine što može biti još jedan od razloga zašto je MOO donio ovu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da MOO nije proveo dodatna testiranja koja bi mogla razjasniti ili potvrditi sumnje oko spola Imane Khelif, u javnosti su počele kružiti različite priče. Neke su govorile o pronalasku XY kromosoma, dok su druge spominjale povišene razine testosterona, a bilo je i verzija koje su tvrdile da nije bilo ni jednog ni drugog. Situacija je postala vrlo napeta, a Khelif se našla u teškoj poziciji zbog negativnih komentara i prijetnji. Nakon završetka Olimpijskih igara, odlučila je poduzeti pravne korake.

Prema informacijama koje prenosi ESPN, Khelif je angažirala odvjetnički tim koji je nedavno podnio tužbu zbog ozbiljnog kibernetičkog uznemiravanja putem centra za borbu protiv internetske mržnje u pariškom tužiteljstvu. Kriminalna istraga će istražiti tko je pokrenuo ovu mrziteljsku, rasističku i seksističku kampanju, kao i one koji su je poticali. Odvjetnik Khelif, Nabil Boudi, ističe da je nepravedno uznemiravanje s kojim se suočila boksačka prvakinja ostavilo dubok trag na ovim Olimpijskim igrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo