Raspad sistema / KK Split tone u propast

Image
Foto: Vanja Zubčić/Pixsell

Košarkaški klub Split, nekad slavna 'Jugoplastika', je na koljenima. Nakon punih 18 mjeseci bez plaća mladi igrači obratili su se splitskom gradonačelniku Ivi Baldasaru i cijeloj javnosti dramatičnim otvorenim pismom, a samo nekoliko dana uoči početka priprema za novu sezonu na Gripama nemaju ni trenera, nedostaje im još igrača, račun je u blokadi, a novi predsjednik još nema pravo potpisivanja dokumenata.

9.8.2013.
19:55
Vanja Zubčić/Pixsell
VOYO logo

U KK Splitu još uvijek nije dovršen proces preoblikovanja u sportsko dioničko društvo, a upitno je hoće li se to ikada dogoditi.

'Kad bih ga mogao prodati, prodao bih ga odmah i bez razmišljanja, za razliku od Hajduka koji je druga priča', priznao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.
Otkrio je da se ubrzano radi na dovršetku preoblikovanja, ali i na eventualnom pokretanju predstečajne nagodbe, pa i stečaja kluba.

Nakon punih 18 mjeseci bez plaća mladi igrači obratili su se gradonačelniku i cijeloj javnosti dramatičnim otvorenim pismom, a samo nekoliko dana uoči početka priprema za novu sezonu na Gripama nemaju ni trenera, nedostaje im još igrača, račun je u blokadi, a novi predsjednik još nema pravo potpisivanja dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za klub s Gripa zadužena je njegova savjetnica Anđelka Visković, koja je iznijela sumorne podatke: sredinom prošle godine dugovi su iznosili 42,6 milijuna kuna, krajem godine 47 milijuna, a 30. lipnja ove godine čak 51,4 milijuna kuna! Kroz preoblikovanje bi se 'izbrisalo' oko 24 milijuna kuna duga državi na ime poreza, no i uz svu gimnastiku ostaje još oko 23,3 milijuna dugova prema vjerovnicima, mahom bivšim igračima i trenerima.

'Ukoliko oni ne pristanu na dogovor, odmah možemo u predstečajnu nagodbu. Moraju prihvatiti pretvoriti dio potraživanja u vlasnički udio, ili kroz dogovor dobiti dio svog novca. U suprotnom, neće dobiti ništa', jasan je Baldasar.

'Svi će biti pozvani da svoja potraživanja pretvore u vlasničke udjele. Dio će morati otpisati, a za dio pristati na obročnu otplatu na rok od pet godina', dometnula je Visković.

'Igračima zahvaljujem na strpljenju, što drugo reći', dodao je splitski gradonačelnik.

KK Split prošle godine imao je proračun od oko 9 milijuna kuna, no i to je znatno iznad njegovih mogućnosti jer od sponzora zarađuje manje od milijun, dok ih Grad Split pomaže s oko dva milijuna godišnje. Po riječima Anđelke Visković, realan budžet bio bi pet milijuna kuna, s time da bi Grad Split sufinancirao omladinsku školu, i dozvoljene programe s oko tri milijuna. Za ostatak, uključujući i plaće igrača, klub bi se morao pobrinuti sam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo