KAKO DO POLUFINALA BEZ KLJUČNOG IGRAČA? / Červar ne smije odustati od taktike koju mnogi nakon Brazila ismijavaju

Image
Foto: AFP

Hrvatska danas protiv domaćina Svjetskog prvenstva igra utakmicu koju ne smije izgubiti

21.1.2019.
18:24
AFP
VOYO logo

Reprezentacije Hrvatske je u prvoj utakmici druge faze SP-a šokantno poražena od autsajdera skupine, Brazila. Kauboji su poraženi s 29-26 i time si uvelike otežali prolazak u polufinale budući da sada moraju slaviti protiv domaćina Njemačke i aktualnog prvaka Francuske.

Hrvatski rukometni savez potvrdio je da je Svjetsko prvenstvo gotovo za Luku Cindrića. Cindrić je odigrao prvo poluvrijeme protiv Brazila prije nego se požalio na bol, protiv Japana nije ulazio kao ni protiv Makedonije, protiv Bahreina je dobio nekoliko minuta pa je postigao jedan gol, kao i protiv Španjolaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Cindrića je turnir gotov

Nakon poraza od Brazila, stigle su vijesti da bi Cindrić mogao propustiti Njemačku, a sada je potvrđeno da je za njega turnir gotov. Cindrić je najbliže što Hrvatska ima nasljedniku velikom Ivanu Baliću - razigravač koji prije svega olakšava drugima igru, kreativni igrač koji stvara višak i zahvaljujući kome drugi dolaze do izražaja.

Pa ipak, postoji dojam da na ovom prvenstvu jednostavno nije ubacio u višu brzinu, što zbog ozljeda, što zbog forme. Bilo kako bilo, Hrvatska će danas navečer morat pobijediti bez njega, ukoliko želi zadržati šanse za polufinale. Najbolju utakmicu na ovom prvenstvu Kauboji su odigrali protiv Španjolske, a ključ je bila obrana. Europski prvaci uspjeli su postiči tek 19 pogodaka u čitavoj utakmici (za usporedbu, Brazil je Hrvatskoj postigao 17 samo u prvo poluvremenu, a ukupno čak 29).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriza napada u utakmici sa Španjolskom

Uostalom, u spomenutoj utakmici protiv Španjolske, obrana je bila toliko dobra da je uspjela prikriti sve nedostatke hrvatskog napada - konkretno, činjenicu da su Luka Cindrić, Domagoj Duvnjak i Igor Karačić zajedno postigli tri pogotka iz 16 udaraca, te da Hrvatska između 46. i 57. minute nije Španjolcima postigla niti jedan pogodak.

Protiv Njemačke, domaćina i jednog od favorita, teško je očekivati da će obrana biti ponovo toliko dobra i zamaskirati problematičan napad. Tim više što Nijemci igraju najbolju obranu turnira - primaju tek 21,5 pogodaka po utakmici, a samo su im Francuzi zabili više - 25.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom kontekstu, Cindrićev nedostanak neće biti presudan - u prvih šest susreta postigao je devet pogodaka iz 16 pokušaja, uz postotak šuta od 56% (za usporedbu, Stepančić je postigao 24 pogotka, uz bolji postotak od 65%). Međutim, ono što će faliti je Cindrićevo odvlačenje protivnika, što automatski otvara prostor ili "demarkira" nekog od suigrača. Cindrićev učinak po tom pitanju često ostaje nevidljiv u statistikama.

'Sedmi igrač'

Ono što je sigurno jest to da će Hrvatska uvelike ovisiti o učinku i efikasnosti svoje vanjske linije, te da se crne rupe, poput one protiv Španjolske, ne smiju ponavljati. Lino Červar je često na ovom prvenstvu, a pogotovo u porazu protiv Brazila, kao taktiku za povečanje efikasnosti napada koristio sedmog čovjeka, vadeći vratara za igrača tijekom hrvatskih napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj pristup je javno ismijan nakon što su ga Brazilci kaznili nebrojenim pogocima u praznu mrežu, ali, kao što su stručnije analize već istaknule, problem nije bio u taktici sedmog čovjeka već u njenoj lošoj izvedbi, bilo zbog tehničkih pogrešaka, bilo zbog dekoncentracije. Igra s igračem više u polju ima svoje mane, ali upravo ona maksimalizira efikasnost napada s vanjske linije, budući da obrambeni igrači moraju paziti na dodatnog igrača na crti.

Danas protiv Njemačke Hrvatska neće imati luksuz ponavljanja pogrešaka iz utakmica sa Španjolskom i Brazilom, a upravo bi koncentriranija izvedba taktike s dodatnim igračem u napadu mogla presuditi protiv sjajne obrane domaćina. Červar neće moći računati na Cindrićev "faktor X", ali ako želi održati nade o novom polufinalu, morat će prvo nastaviti vjerovati vlastitoj taktici i vlastitim igračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo