Kad nema ljubavi... /

Kad kola krenu nizbrdo! Kome će pripasti auto nakon rastave braka?! Evo što kaže zakon

Image
Foto: Thinkstockphotos

Osoba na koju glasi kredit za kupnju automobila formalno stječe vlasništvo, ali iz perspektive obiteljskog prava ipak neće biti jedini vlasnik

14.8.2021.
15:30
Thinkstockphotos
VOYO logo

Razvod je pojam koji vezujemo za konačni krah bračne zajednice. Građenje obiteljskog gnijezda, kućenje, kupnja automobila svakako ulazi u jednu od aktivnosti koja se poduzima za vrijeme braka. Nerijetko na kredit! Pukne ljubav i uslijedi razvod braka!

To je period kada treba podijeliti ono što se stjecalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod namjenskih kredita za kupnju motornog vozila, banka sklapa ugovor o kreditu s jednom osobom, koja se upisuje u dokumente kao jedini vlasnik. Vlasništvo automobila na taj način formalno stječe onaj bračni drug koji je ugovorna strana, ali iz perspektive obiteljskog prava on ipak neće biti jedini vlasnik, piše Revija HAK. Naime, pod uvjetom da je ugovor sklopljen za vrijeme trajanja bračne zajednice, a kredit otplaćivan novcem koji predstavlja bračnu stečevinu, motorno vozilo će predstavljati suvlasništvo bračnih drugova, bez obzira što je samo jedan od njih upisan kao vlasnik.

Županijski sud u Varaždinu, Stalna služba u Koprivnici u odluci Gž 1997/16 od 24. kolovoza 2017. konstatirao je sljedeće: "Prema odredbi čl. 36. st. 1. OBZ-a bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine. Prema st. 3. čl. 36. OBZ-a bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici bračne stečevine ako nisu drukčije ugovorili. Primjenom ove odredbe na spor stranaka, a pokraj nesporno utvrđene činjenice da je navedeni automobil kupljen u braku stranaka te da je kredit realiziran 2006. godine za kupnju motornog vozila, dakle u vrijeme trajanja braka stranaka, ima se uzeti utvrđenim da je tužiteljica suvlasnica navedenog automobila u ½ dijela, a tuženik u drugoj polovini. Obzirom da je tužiteljica ustala tužbom za isplatu onoga što je ona isplatila na ime kredita za kupnju motornog vozila tužbenim zahtjevom može tražiti samo ono što je platila na ime suvlasništva tuženika na tom motornom vozilu, a to je isplata koja bi prelazila u novčanom iznosu ½ vrijednosti kupljenog automobila, odnosno vrijednosti kredita, a kredit je prema raspoloživim podacima bio u visini protuvrijednost od 22.504,79 švicarskih franaka (CHF)."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači: ako je kredit za kupnju motornog vozila realiziran za vrijeme trajanja braka, a tužiteljica je podnijela tužbu za isplatu onoga što je platila na ime tog kredita, ista može od bivšeg bračnog druga tražiti samo dio koji prelazi novčani iznos od ½ vrijednosti kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo