Slijede kazne / 'Huligani, sačuvali smo vam mjesto u zatvoru, ali više nikad na stadionu!'

Ministar Jovanović je, poslije subotnjih divljanja na nogmetnom derbiju u Rijeci najavio rat huliganima. Izvanredno je sazvan Nacionalni odbor za borbu protiv nasilja u sportu, koji je na svojoj prvoj sjednici donio nekoliko odluka koje ulaze u primjenu - odmah.

30.9.2013.
19:07
VOYO logo

Divljanje huligana na subotnjem derbiju Rijeke i Hajduka razljutio je ministra Jovanovića.

"Huligani, sačuvali smo vam mjesto u zatvoru, ali više nikad na stadionu", rekao je Željko Jovanović, ministar obrazovanja, znanosti i sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put izvanredno je zasjedao Nacionalni odbor za borbu protiv nasilja u sportu. A njegov prvi potez glasi - već od idućeg kola na utakmicama visokog rizika bit će prisutan prekršajni sudac koji će na licu mjesta izricati kazne.

"To je po našem sudu vrlo važno jer je praćenje događaja uživo odlučujuće u procjeni krimena", kazao je Petar Skansi, predsjednik Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz suca za prekršaje, uvodi se i pojačani inspekcijski nadzor zaštitarskih službi. Na stadionima više ne smije biti pirotehnike, a kao najučinkovitija mjera uvodi se zabrana ulaska na stadion. Odgovornost za ponašanje navijača moraju preuzeti - klubovi.

"Ako klub Hajduk preuzme 1200 ulaznica onda mora garantirati da će ići onim osobama koje nisu problematične u stvaranju nereda na natjecanjima", kazao je Krunoslav Borovec,načelnik Uprave policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nered na posljednjem natjecanju u Rijeci dokaz je da je bilo propusta.

"Primjena odgovarajućih kaznenih djela nažalost nije adekvatna privođenju prekršitelja blic čini mi se 2000 privođenja smo imali u prošloj godini, a tek 180 izrečenih mjera", oglasio se Damir Vrbanović, član Hrvatskog nogometnog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijači Torcide kažu odgovornost je i na policiji i organizatoru, a cijeli kaos je režiran.

"Nemoguće je da nakon toliko utakmica koje su organizirali naprave tako malu tampon zonu, angažiraju tako mali broj zaštitara, dopuste da se gađaju kamenom naši navijači", rekao je Damir Gruić, glasnogovornik Kluba navijača Torcida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gađani su i gledatelji. Lakše je ozlijeđeno dijete i još devet osoba te trojica policajaca, od kojih jedan teže. Prekršajno je prijavljena 21 osoba.

"Mi ćemo u konzultaciji s Državnim odvjetništvom u Rijeci podnijeti kaznene prijave jer smatramo da je i nanošenje tjelesnih ozljeda policijskom službeniku, ali i ubroj ubačenih pirotehničkih sredstava, bacanje kamena predstavljaju djela protiv opće sigurnosti", dodao je Borovec

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na obavijesnom su razgovoru, zbog sprečavanja rada policije, navodno završili i neki igrači Rijeke.

A rat na tribinama Kantride dokazao je da su zakoni i ovog puta u praksi - zakazali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike