četiri boda na kontu / Hrvatska protiv Argentine upisala drugu pobjedu u skupini

Image
Foto: AP

Hrvatski košarkaši ostvarili su i drugu pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, pobijedivši Argentinu sa 90-85 (28-20, 18-24, 29-19, 15-22) u 2. kolu skupine B.

31.8.2014.
15:31
AP
VOYO logo

Hrvatska je nakon drame protiv FIlipina upisala i drugu pobjedu u skupini. Nova dva boda upisana su protiv reprezentacije Argentine.

Baš kao i protiv Filipina, Hrvatska je sjajno otvorila i utakmicu protiv Argentine. Na krilima KruneSimona, koji je pogodio tri trice i ubacio 11 poena za manje od četiri minute, hrvatski košarkaši su poveli 20-9 u 6. minuti, nakon Bogdanovićeve trice. Simonu se u prvoj četvrtini odličnim napadačkim učinkom pridružio sa 9 poena Dario Šarić, pa je Hrvatska nakon prvih deset minuta imala 8 koševa prednosti (28-20).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je u prvoj četvrtini imala 60 % šuta za tricu (6/10), a napadačkom raznovrsnošću stavljali su argentinsku obranu na velike muke.

No, već pred kraj prve četvrtine razigrao se Luis Scola za kojeg hrvatska obrana nije nalazila prava rješenja. Scola je, nakon četiri poena u prvoj četvrtini ubacio, u drugoj postigao 10 od argentinska 24 koša, uz samo jedan promašaj. Argentinci su prelagano dolazili do situacija za realizaciju pod košem, pa stoga nije bilo čudno što su do poluvremena iz reketa promašili samo dva šuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scola je nastavio zatrpavati hrvatski koš i u drugom poluvremenu, a zahvaljujući njegovom ubačaju Argentina je u 21. minuti povela sa 47-46. Na kraju se pokazalo da je to bilo posljednje vodstvo Argentinaca, iako je Scola do kraja dvoboja stigao do 30 koševa uz 9 skokova.

No, ako nisu pronašli prava obrambena rješenja za njega, hrvatski su košarkaši uspjeli napadački iskoristiti sve slabosti ove argentinske reprezentacije, koja je jako teško branila igru dva na dvanaših vanjskih i unutarnjih igrača. Tu je činjenicu sjajno iskoristio hrvatski Amerikanac OliverLafayette u trećoj četvrtini, ubacivši 9 od svojih 11 koševa u tom dijelu te podjelivši najveći dio od svojih 9 asistencija. Tomić i Ukić su na kraju treće četvrtine, koju je Hrvatska dobila s uvjerljivih 29-19, donijeli najvećih +12 (75-63) za ulaz u posljednjih deset minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Argentinci su još jednom priprijetili, zahvaljujući sjajnom Scoli došli u 36. minuti na samo pet poena zaostatka (85-80), ali su nakon nekoliko neiskorištenih napada na obje strane, kapetan Roko Ukić tricom za 88-80, te Žorić polaganjem za 90-80 nakon kombinacije sa Simonom, odveli Hrvatsku prema vrlo važnoj pobjedi.

Hrvatska je do nje stigla momčadskim naporom. Nisu imali jednog raspoloženog igrača, kao što je to kod Argentinaca bio Scola (30 poena, 9 skokova), već je u svakom trenutku netko iskočio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kruno Simon, koji je to činio u početku dvoboja, sa 18 koševa je bio najbolji strijelac Hrvatske. Bojan Bogdanović je postigao 16 poena uz 7 skokova, a Dario Šarić je imao 16 koševa i 9 skokova. Lafayette je ubacio 11 poena te podijelio 9 asistencija, Luka Žorić je uz 10 koševa imao i 5 skokova. Jedan skok više, uz 5 poena i 4 asistencije imao je Ante Tomić. Kapetan Ukić ubacio je osam poena, težak ulaz na kraju treće četvrtine te tricu za 88-80 kojom je je Hrvatska zapečatila pobjedu. Rudež je pogodio dvije trice.

Jasmin Repeša je u ovom dvoboju koristio samo osmoricu košarkaša, a izvan rotacije ostali su Markota, Babić, Hezonja i Andrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski košarkaši vremena za odmor nemaju. U ponedjeljak, s početkom u 12,30 sati, čeka ih dvoboj sa Senegalom. S pristupom kakav su imali protiv Argentine, još jedan uspjeh ne bi smio izostati.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo