NA KRILIMA KRILA / Hrvatska preletjela Kubu

Hrvatska je s 41:20 pobijedila Kubu u do sada najlakšoj utakmici Svjetskog prvenstva.

19.1.2009.
20:40
VOYO logo

Kao što je i planirano, Hrvatska nakon tri kola ima tri pobjede i šest bodova. Izabranici Line Červara prilično lako su se u ponedjeljak navečer obračunali s egzotičnim Kubancima i slavili s 41-20. Bio je to za Hrvatsku tek malo bolji trening u kojem je Červar rotirao momčad i uigravao obranu. Osim pobjede, što je bio glavni cilj, želja je bila iz utakmice izaći neozlijeđen, iskušati neke taktičke zamisli, raspucati momčad i učvrstiti obranu.

Početne minute nisu odavale krajnji rasplet, u 6. minuti Kubanci su imali 3-3 što im je bilo najbolje otvaranje na turniru. No, već desetak minuta kasnije, Hrvatska je imala 12-6 i bodovi su bili osigurani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo ime utakmice je svakako Ivan Ćupić koji je postigao čak 11 pogodaka uz 85 postotni šut, do njega Mateo Hrvatin sa osam pogodaka iz isto toliko pokušaja. 

"Imamo brza, eksplozivna krila koja brzo čitaju utakmicu. Ono što im možda nedostaje je kontinuitet", napomenuo je Červar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I baš su krila ovaj put odvela Hrvatsku do pobjede. Uz dvojicu najboljih strijelaca veliki doprinos  pobjedi dali su Zrnić sa 7 te Šprem sa 4 pogotka. No, svakako pravi detonator pobjede su do sada kritizirani vratari. Alilović je u prvom poluvremenu obranio 57 posto udaraca (12-21), a Losert u drugom 42 posto (8-19). Oni su, napomenuo je izbornik, ključ uspjeha u nadolazećim utakmicama protiv Španjolske i Švedske.

"Moramo imati agresivnu igru, čvrstu obranu. Moramo pokazati odlučnost u želji da pobjedimo. Samo takvim pristupom možemo pobijediti. Španjolska je protiv Švedske imala dubinu, no ne i gustoću i to je ono što mi moramo iskoristiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nisu puno pogađali Červar je pohvalio dobru igru vanjske linije. Rekao je da nisu srljali, čitali su igru i preciznim dodavanjima dovodili krila u polukontre i kontre te tako omogućili 'lake' pogotke.

Ipak, ruku na srce, za Hrvatsku je ovo bio lakši dio turnira. Sad predstoji borba za što bolju poziciju u skupini čime se vadi viza za polufinale i borbu za medalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Polako otpuštamo kočnice. Dok smo u prvoj utakmici igrali pod grčom, pritiskom, fascinirani atmosferom, protiv Kube je bilo puno lakše. Mislim da smo dobro odigrali obranu, izbornik je rotirao igrače, isprobavali smo neke varijante. Sad ćemo se malo odmoriti, a onda moramo pobijediti Španjolsku i Švedsku čime bismo praktično otvorili vrata polufinala," rekao je Igor Vori.

"Treba što prije zaboraviti pobjede protiv Kuvajta i Kube i okrenuti se dvobojima sa Španjolcima i Šveđanima. Španjolci su danas izgubili protiv Švedske i zato će im utakimica protiv nas u srijedu biti odlučujuća. Nemojmo se zavaratvati, oni ne igraju dobro, ali su jako kvalitetni. Dugujemo im dosta za Peking kada su nas pobijedili u susretu za broncu. Zapravo, nisu oni tada pobijedili već smo im mi darovali broncu. U Splitu očekujem vraćanje dugova", kazao je kapetan hrvatske reprezentacije Petar Metličić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prvih 10-ak minuta još nismo bili na razini koja se od nas očekuje i protiv Španjolaca ćemo morati biti puno koncentriraniji. Leđa me još bole, ali izdržat ću. Takva ozljeda ne prolazi preko noći", dodao je Balić.

"S ovom utakmicom za nas završava prvi dio, uvod prvenstva. Više do kraja neće biti niti jedne lagane utakmice. Nismo gledali dvoboj Španjolska - Švedska, no znamo da nas protiv Španjolaca čeka velika borba", izjavio je prvi strijelac utakmice Ivan Čupić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska u srijedu igra protiv Španjolske, a dan kasnije protiv Švedske. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo