intervju ćiro blažević / Hrvatska, najbolja sportska nacija: Otkud nam takvi sportaši i uspjesi otkrio je trener svih trenera

Čorić pobijedio Federera, Čilić Đokovića, Hrvatska Agrentinu. Tenis, nogomet, skijanje, rukomet, otkud Hrvatskoj takvi sportaši i sportski uspjesi razgovarali smo s Ćirom Blaževićem

25.6.2018.
22:57
VOYO logo

Dakle koliko je čudo da smo ekonomski druga najgora zemlja Europske unije, tako je čudo da smo sportski među pet najuspješnijih nacija na cijelom svijetu. I s kim onda o tome bolje razgovarati nego s najuspješnijim trenerom u hrvatskoj nogometnoj povijesti, gospodinom Miroslavom Ćirom Blaževićem.

Evo vidjeli smo ovaj kratki pregled hrvatskih sportskih uspjeha, to je stvarno senzacionalno za tako malu zemlju, čemu mi dugujemo toliki uspjeh u toliko potpuno različitih sportova? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fenomen, apsolutni. Činjenica je da je po nekim mjerodavnim statistikama Hrvatska najsportskija nacija na svijetu u odnosu na broj stanovnika. U isto vrijeme, nogometna reprezentacija se nameće kao jedan od kandidata za svjetskog prvaka. I osobno mislim da smo to u stanju. Nadam se da će me Dalić nadmašiti. Danas, s obzirom na dob, zreliji sam i rekao bih pametniji, strahovito navijam za Dalića, kontaktira me stalno i prošli put sam mu rekao: 'Sine, nemam šta da ti kažem, ti to sve toliko dobro vodiš da bih ti mogao samo pokvariti nešto'. Tako da mu ništa nisam sugerirao. 

Što to ima Zlatko Dalić što nije imao Ante Čačić, prije njega Kovač, dečki su više manje isti kao sastav?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažniji čovjek ekipe je izbornik. Dalić ima sve da dobije potvrdu toga da je izuzetno kvalitetno. Najbitnije je znanje, a on to ima. Već kao moj pomoćnik ja sam shvatio da se radi o jednom ambicioznom i nadarenom čovjeku. Bojao sam se da mu nedostaje liderska osobina, ali sam shvatio da ovoj generaciji upravo odgovara jedan izbornik-pedagog. On je pravični znalac, moralna vertikala... Ima znanje. Oni "razbojnici" odmah skuže da li netko zna ili ne zna, da li netko vodi prema dobrom ili ne. To su kod Dalića prepoznali.

Koliko su novac i sportski rezultati povezani, vi ste bili u klubovima s jako puno novca i s jako malo novca ? Kako ste motivirali igrače ondje gdje nije bilo novca? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je jako kompleksno pitanje. Mi smo najnadareniji. Ovo podneblje, mi imamo nešto specifično što se mašte tiče, kreacije... Ali nažalost, siromasi smo. I ne mogu naši klubovi egzistirati u najvišim natjecanjima jer tamo dominiraju bogati. Mi smo najbolji u ovim mlađim uzrastima i čim se pojavi neki nadareni mladić, mi ga moramo prodati da bi klub mogao živjeti. Tako da je iluzorno očekivati da jedan naš klub napravi karijeru u Ligi prvaka. Čak ni Zdravko Mamić to nije mogao.  

Kad smo kod toga, hoće li odlazak Zdravka Mamića u izgnanstvo u BiH nešto bitno pormijeniti u hrvatskom nogometu ili će on i dalje iz Međugorja voditi Dinamo i HNS? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda sam ja zadnji čovjek koji bi trebao biti solidaran s njim. Meni je jako žao da mu se to dogodilo, on je napravio dosta toga, konkretno za Dinamo jer će vrijeme konstantirati da je osvojio 11, 12 prvenstava zaredom. Bio je apsolutno bitan, sad više nije. Sad je iluzija da misli da će se moći vratiti. Kad vam se ovako nešto dogodi, ni puno veći autoriteti nisu se mogli vratiti.

Tko je najveća prijetnja našoj reprezentaciji? Može li nam pobjeda protiv Argentine udariti u glavu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi, nažalost, imamo jedan diskretni kompleks inferiornosti, ali on ipak postoji. I zato stalno vičem da ćemo biti prvaci svijeta. Hrvatska je najbolja reprezentacija. To je psihološke prirode i to Dalić itekako dobro vodi, gotovo sam siguran da ćemo napraviti veliku karijeru i da ćemo se ovog ljeta veseliti.

Sutra igramo protiv Islanda, treba li Dalić na teren izvući rezervni sastav ili igru postaviti kao protiv Argentine? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je to mene pitao, ali sam mu rekao: 'Ne, sine, ti si na licu mjesta'. Nisam mu ništa sugerirao jer apsolutno vjerujem da će povući najbolji potez, a osobno mislim kako ovi koji nisu standardni igrači bi mogli u ovoj utakmici imati bolji učinak. 

Majmun gibon Kent u zagrebačkom Zoološkom vrtu koji dosad nije fulao ni jedan rezultat na SP-u, zanimljivo oko utakmice s Islandom malo se dvoumio oko rezultata, ali ipak na kraju je prognozirao pobjedu Hrvatske...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavili su mu bolju klopu. No jako vjerujem u sutrašnju pobjedu i u karijeru uopće hrvatske reprezentacije.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo