Hrvati u velikoj borbi za finale sa Srbijom!

28.7.2011.
13:25
VOYO logo

Za drugi finale SP-a u 20-godišnjoj povijesti samostalnog nastupanja, hrvatski će se vaterpolisti u Šangaju, u 15 sati po našem vremenu, sučeliti s Italijom.

Nakon odlične igre protiv Crnogoraca Hrvati imaju pravo na optimizam, pa i na ulogu favorita, ali i Talijani su igrali odlično protiv Španjolaca (10:6). Zasigurno su bolji nego na EP-u u Zagrebu, kada smo ih u finalu pobijedili sa 7:3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, puno su uigraniji nego u Zagrebu. Ali i mi smo bolji. Nema Hinića, koji je neosporna vrijednost, ali vrijeme čini svoje. Gledali smo Talijane, raščlanjivali ih, no prije svega moramo razmišljati o svojoj igri. Moramo nametnuti svoj ritam, kao protiv Crnogoraca", istaknuo je sidraš Nikša Dobud, dok je Ivan Buljubašić dodao:

"Igraju agresivno, brzo, pokretljivo, poletno, baš onako lijepo, momčadski."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik Ratko Rudić dobro je snimio protivnike, no u najavi utakmice je vrlo oprezan.

"Nema novih spoznaja, ali svjesni smo da su sve četiri reprezentacije koje su se našle u polufinalu najbolje na svijetu. Sve je otvoreno, svi imaju gotovo podjednake izglede", najavio je Rudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su u pitanju posebno opasni pojedinci, Rudićev pomoćnik Vjeko Kobešćak odlučio se za talijanskog vratara Tempestija.

"Izvrstan je, pogotovo kad mu krene. Ali i mi imamo našeg sjajnog Pavića. Bit će to, uz ostalo, i sraz dvojice odličnih vratara, iako sam uvjeren da neće biti prednosti za njih", kaže Vjeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i hrvatski, i talijanski su vaterpolisti prvi među momčadskim sportovima izborili nastup na Olimpijskim igrama u Londonu. Zbog toga su u velikom zanosu, a njihov izbornik Alessandro Campagna tvrdi:

"Posljednjih godina dokazujemo da se možemo nositi s Hrvatima i Srbima. Tako je bilo nedavno u Firenci, nadam se da će tako biti i ovdje. Najmlađi smo od svih sastava u polufinalu i spremni smo za rezultat koji će odjeknuti. U igri sa Španjolcima bili smo čvrsti u obrani, kreativni i odlučni u napadu, uvjeren sam da ćemo takvi biti i igrajući s Hrvatima", hrabri svoje igrače Campagna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izuzmemo li poraz u polufinalu završnog turnira ovogodišnje Svjetske lige u Firenci (11:13 nakon peteraca), možemo ustvrditi da s Talijanima posljednjih godina prolazimo uglavnom dobro.

Na EP-u u Zagrebu smo ih dva puta pobijedili (u skupini 8:5, u finalu 7:3), a uspješniji smo bili i na OI u Pekingu (u prvom kolu 11:7 za Hrvatsku). Iste su godine hrvatski vaterpolisti bili bolji od talijanskih i na EP-u u Malagi (8:7 u četvrtfinalu). Osim na završnom turniru u Firenci, ove smo se godine s Talijanima sastajali i u kvalifikacijama Svjetske lige: u Bariju smo ih svladali s uvjerljivih 10:6 a u Rijeci s 10:8 (nakon peteraca).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađari su vodili sa 5:1 (u 10. minuti), sa 10:6 (u 18.), pa sa 12:8 (15 sekundi prije kraja treće četvrtine), a u finale su se ipak plasirali Srbi, pobijedivši trostruke olimpijske pobjednike nakon produžetaka sa 15:14 (1:2, 5:7, 3:3, 4:1 - 1:0, 1:1).

Mađari su nakon vodstva od 13:10, šest minuta prije kraja, naprosto stali, šutevi iz daljine nisu im išli, a sidraše nisu znali koristiti. Mađarskom izborniku Kemenyju nije pomogla ni zamjena vratara pri omjeru 13:13, četiri minute prije produžetaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mađari su nas 'ubili' u prvom dijelu. Ni ja ne znam kako smo se vratili. To nema veze s taktikom, to što su pokazali moji igrači ili imate ili nemate. U 45 dana tri smo puta morali dolaziti u top-formu, nije lako, ali sad u finalu moramo odigrati svoju najbolju utakmicu. Očekujem finale Hrvatska – Srbija i to bi bio istinski spektakl", kazao je odmah nakon utakmice srpski izbornik Dejan Udovičić.

Vezani članci:

arti-201107200113006 arti-201107180152006 arti-201107170099006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo