OSTALA BEZ NAGRADE / HOO proglasio najuspješnije trenere i sportaše u Hrvatskoj: olimpijska pobjednica Sara Kolak ostala praznih ruku

Image

HOO-ova Komisija za izbor i proglašenje najuspješnijih sportaša i trenera ove godine podijelila je nagrade najuspješnijim sportašima u Hrvatskoj, no pritom nisu nagradili olimpijsku pobjednicu u bacanju koplja Saru Kolak.

22.12.2016.
16:13
VOYO logo

HOO-ova Komisija za izbor i proglašenje najuspješnijih sportaša i trenera ove godine je imala pune ruke posla, tako da će, uz ponešto kompromisa, svi šampioni biti zadovoljni. No, ne i Sara Kolak, koja je jedini nenagrađeni olimpijski pobjednik, piše Varaždinski.hr.

Kompromis je, recimo, mogao biti napravljen tako da olimpijska pobjednica u bacanju diska Sandra Perković podijeli svoju nagradu sa  olimpijskom pobjednicom u bacanju koplja, a Sandri to ne bi teško palo s obzirom da su ona i Sara prijateljice te da Sandra slovi za Sarinu mentoricu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, kompromis je učinjen u druge dvije kategorije - pri izboru najuspješnijeg trenera i u kategoriji najuspješniji par, štafeta ili posada.

Tri trenerska pobjednika Olimpijskih igara podijelili su prvu nagradu, a radi se o Edisu Elkaseviću, Sandrinom treneru i životnom suputniku, Nikoli Braliću, treneru braće Sinković i Edi Fantelu, treneru zlatnog jedriličarskog dvojca Šime Fantela - Igor Marenić, koji je ujedno i Šimin otac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenute dvije posade podijelile su nagradu za najuspješniju posadu, tako da ni Sinkovići ni Fantela i Marenići nisu zakinuti. Osim olimpijskih zlata, jedriličari su u istoj godini bili svjetski, a veslači europski prvaci.

S obzirom da su Fantela i Marenić u izboru jedinog dnevnog sportskog lista ostali bez nagrade, koja je pripala fantastičnim Sinkovićima, Fantela i Marenić ovim su dobili zadovoljštinu, kao i Josip Glasnović koji je olimpijski pobjednik u trapu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izboru novinara Glasnović je osvojio srebrnu medalju, dok je pobjednik u izboru bio osvajač olimpijskog srebra Damir Martin. Prema HOO-ovom izboru, koji se temelji na preciznim kriterijima i tablicama, prednost je dobio Glasnović, a Martin je nagrađen trofejom za fari-play.

"Nastupom na OI u Riju Martin je u u dramatičnoj utrci samaca završio na drugom mjestu, iako je na službenom semaforu neposredno nakon prolaska čamaca kroz ciljnu ravninu osvanulo njegovo ime kao pobjednika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj događaj uzburkao je i podijelio veslački svijet, no Damirovo ponašanje i stav da 'najvažnija stvar u životu nije pobijediti, već dobro se boriti' oduševio je cjelokupnu sportsku javnost", navodi se u HOO-ovom obrazloženju odluke.

Muška vaterpolska reprezentacija ponijela je naslov momčadi godine za koju su konkurirale samo nacionalne selekcije, no ne i klubovi uključujući i europskog klupskog prvaka Jug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najskromnija konkurencija bila je u borbi za naslov najbolje ekipe iako su europske prvakinje u samostrelu, drugoplasirane roniteljice u Svjetskom kupu, drugoplasirane na SP-u u ultramaratonu zaslužuju naklon, kao i pobjednice ovog izbora - karatistice koje su proljetos u Francuskoj osvojile europsko ekipno srebro. 

Najvećim promicateljem Hrvatske u svijetu ove godine je proglašena reprezentacija u Davis kupu koja je osvojila drugo mjesto u tom natjecanju. Da su tenisači u finalu pobijedili Argentinu, postoji velika šansa da bi oni odnijeli i dvije glavne nagrade i to za sportaša godine koja bi pripala Marinu Čiliću i za momčad godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrade za promicatelja sporta dobili su televizijski novinar Bruno Kovačević i publicist Jurica Gizdić

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo