F1: VELIKA NAGRADA BELGIJE / Hamilton pobjedom preuzeo vodstvo

Image
Foto: PIXSELL

Britanskom pilotu McLarena ovo je 14. pobjeda u karijeri, no prva na stazi u Spa-Franchorchampsu.

29.8.2010.
13:56
PIXSELL
VOYO logo

Britanac Lewis Hamilton u McLarenu pobjednik je Velike Nagrade Belgije na stazi u Spa-Franchorchampsu, 13. utrke svjetskog prvenstva formule 1. Drugo mjesto osvojio je Australac Mark Webber u Red Bull-Renaultu, dok je treći bio Poljak Robert Kubica u Renaultu.

Hamilton je 14. pobjedom u karijeri, te prvom u Belgiji preuzeo vodstvo u ukupnom poretku svjetskog prvenstva i sada ima 182 boda, tri više od Webbera, a do konca prvenstva još je šest utrka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utrka u Belgiji donijela je mnoštvo drame, a uzbuđenja su dodatno porasla kada je počela padati kiše. Gledatelji su mogli vidjeti niz pretjecanja, odustajanje Rubensa Barrichella u njegovom 300-tom Grand Prix nastupu već u prvom krugu, sudar Sebastiana Vettela i Jensona Buttona u 17. krugu, izlijetanje Hamiltona u 33. krugu zbog čega je Britanac skoro ispustio pobjedu, razbijanje Fernanda Alonsa u 39. krugu zbog čega je na stazu izašao sigurnosni automobil.

Hamilton je do pobjede došao vrlo uvjerljivo, praktički vodeći od prvog kruga. Najviše problema Hamilton je imao u 33. krugu kada je po kiši izletio sa staze i umalo završio u ogradi. Međutim, uspio se vratiti na stazu i zadržati prednost. Mark Webber koji je na startu "zaspao" te s prve pao na petu poziciju, uspio se tijekom utrke probiti do drugog mjesta, dok je treći bio Poljak Kubica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je ovo sjajan vikend. Utrka je bila teška, no uspio sam izboriti pobjedu. Bolid je bio odlično pripremljen i cijela momčad može biti zadovoljna," kazao je Hamilton koji je ovom pobjedom preuzeo vodstvo u ukupnom poretku sa 182 boda, dok Webber ima tri manje. Vettel je ostao na 151, Button ima 147, a Alonso 141 bod.

Šest utrka prije kraja prvenstva Hamilton i Webber su se lagano odvojili i po svemu sudeći oni će odlučivati o naslovu prvaka. Iduća utrka je za dva tjedna u Monzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo