'bili' ne idu u stečaj / Hajduk je spašen: Grad odobrio kredit

Image
Foto: RTL

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća održanoj u petak jamstvo nije izglasano. Tada je sedam gradskih vijećnika bilo za, pet protiv i osam suzdržanih. Danas je splitsko Gradsko vijeće odlučilo dati jamstvo Hajduku za kredit od 30 milijuna kuna.

15.10.2012.
8:54
RTL
VOYO logo

Nekoliko stotina navijača Hajduka okupilo se jutros oko 8 sati pred zgradom splitskog poglavarstva uoči današnje izvanredne sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se glasati o davanju jamstva za zajam tom klubu u visini od 30 milijuna kuna.

Navijači, kojima se jutros pridružila i cijela ekipa Omladinske škole Hajduka, pred zgradom gradske uprave ostat će sve dok ne završi izvanredna sjednica nakon koje će se znati hoće li njihov klub spasiti jamstvo grada. Za mir pred zgradom gradske uprave brinu se pripadnici interventne policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća održanoj u petak jamstvo nije izglasano. Tada je sedam gradskih vijećnika bilo za, pet protiv i osam suzdržanih. Protiv jamstva su bili vijećnici HNS-a, SDP-a, dok Luka Podrug iz HČSP-a nije glasao jer je napustio sjednicu zbog obveza.

Nakon toga se spontano pred zgradom gradske uprave okupilo nekoliko stotina pripadnika Torcide koji su po jakom nevremenu prosvjedovali sve dok nisu od dogradonačelnice Anđelke Visković dobili obećanje da će se danas održati nova sjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitsko Gradsko vijeće odlučilo je dati jamstvo Hajduku za kredit od 30 milijuna kuna, a bez tog kredita, klub bi završio u stečaju. Svih 16 prisutnih vijećnika podiglo je ruku za spas Hajduka.

Na sjednici se nije pojavilo devet vijećnika SDP- a, HNS- a, HČSP- a i HGS- a. Otvorenu potporu Hajduku jutros su pokazali vijećnici HDZ- a koji su u gradsku upravu stigli odjeveni u bijelo i sa šalom Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogradonačelnica Anđelka Visković je rekla kako će "svi oni kojima je Hajduk svetinja i ljubav danas postići konsenzus", dodavši kako će ona uskoro imati punomoć za potpisivanje jamstva.

Vijećnica HDZ- a Sanja Bilač je pitala zašto ni danas, kada se po četvrti put vijeće sastaje zbog Hajduka, na sjednici nema gradonačelnika Željka Keruma. "Njega nema. Govorimo o virtualnoj osobi koja tri i pol godine drži Split kao taoca", kazala je Bilač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitala je koga je gradonačelnik ovlastio da jamstvo potpiše te zatražila da joj se odgovori kada će se potpisati to jamstvo.

Predsjednica Vijeća Nevenka Bečić joj je na to odgovorila kako je "dosta puta do sada iskazala svoje neznanje'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon nalaže da se jamstvo može potpisati tek nakon suglasnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja", odgovorila je Bečić.

Za cijelo vrijeme sjednice Vijeća pred zgradom se okupilo oko tisuću pripadnika Torcide koji su cijelo vrijeme glasno podupirali svoj klub. U trenutku kad je vijeće izglasalo jamstvo navijači su bacili topovski udar. Drugih incidenata nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sjednice Marin Brbić, predsjednik Uprave Hajduka, izrazio je zadovoljstvo odlukom. "Razum je prevladao. Zahvaljujem svim gradskim vijećnicima što su glasali za ovu odluku. Ovo će nam pomoći da stanemo na noge", rekao je Brbić izrazivši uvjerenje da će Hajduk za godinu dana moći vraćati kredit.

Članica nadzornog odbora Hajduka Branka Ramljak izjavila je da je klub "ovim današnjim činom dobio slamku spasa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krećemo dalje. Puno nas posla još čeka. Danas je navijačima poslana poruka da Hajduk živi vječno. Ovo danas moramo ozbiljno shvatiti i izvući klub iz krize, i ovo je poruka svima, a posebno sponzorima koji su imali povjerenje u Hajduk da se isplati uložiti u njega", dodala je.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo