ZAGREBAČKI DIO PROGRAMA / Grci uništili mrske rivale, Nizozemci kreirali prvo iznenađenje u našoj skupini

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Tulipani su na startu zagrebačke skupine iznenađujuće pobijedili Gruziju, dok su Grci bez većih problema svladali Makedoniju 85-65

5.9.2015.
20:03
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

U drugom susretu 1. kola skupine C EuroBasketa koja se igra u Zagrebu Grčka je uvjerljivo sa 85-65 (23-16, 15-15, 21-19, 26-15) svladala Makedoniju. 

Makedonci su tri četvrtine bili u blagom rezultatskom zaostatku, ali u posljednjih 10 minuta ponestalo im je snage, što je vrlo jaka Grčka iskoristila i na kraju ostvarila visoku pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki grčki igrači predstavljali su nerješivu prepreku za Makedonce, GeorgiosPrintezis ubacio je 18 koševa, a Ioannis Bourousis je dodao 16 uz 10 skokova, dok je Aleksandar Kostoski sa 20 pogodaka predvodio Makedoniju.

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Grčka - Makedonija

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčki izbornik Fotsis Katsikaris bio je zadovoljan izvedbom svoje momčadi, iako nismo vidjeli Grčku u najboljem izdanju.

"Prva utakmica uvijek nosi nervozu i važno je startati pobjedom. Bilo je pogrešaka, ali nismo gubili strpljenje. Imali smo dobru ravnotežu unutarnje i vanjske igre i mogu biti zadovoljan", rekao je Katsikaris priznajući da je utakmicu protiv Makedonije vodio misleći i na ono što ga čeka u nedjelju protiv Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rotacije se nešto što sam činio kroz cijelo pripremno razdoblje. Imamo kompletnu momčad i želim da svi budu spremni. Dobro smo rasporedili minute, nisam morao nikoga pretjerano trošiti. Uz pobjedu, to je još jedan dobitak iz ove utakmice."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razigravač Nick Calathes u nedjelju očekuje veliku utakmicu.

"Očekuje nas teža utakmica nego što je bila današnja. Nadam se da će dvorana biti puna. Hrvatska na svakoj pozciji ima jako dobre igrače. Mislim da je to ključna utakmica u skupini. Bit ćemo spremni", najavio je Calathes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik Katsikaris nije želio ulaziti u dublje analize hrvatske igre, ali je i on istaknuo veliku kvalitetu Perasovićeve momčadi.

"Bit će to velika utakmica, jer je Hrvatska odlična, a i igraju pred svojim navijačima. Gledao sam ih u svim pripremnim utakmicama. Talentirani su, imaju odličnu ravnotežu unutarnje i vanjske linije, zapravo imaju sve. Posebno bih istaknuo Antu Tomića, jednog od najboljih europskih centara. Bit ćemo spremni suprotstaviti im se", zaključio je grčki izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemci iznenadili na startu

Ranije je u prvoj utakmici u ovoj skupini Nizozemska iznenadila Gruziju svladavši ju sa 73-72, dok će od 21 sat igrati Hrvatska i Slovenija.

U svojoj prvoj utakmici nakon 26 godina od posljednjeg sudjelovanja na završnici Europskog prvenstva, također u Zagrebu, reprezentacija Nizozemske je svladala momčad koja u svojim redovima ima sadašnje i bivše NBA igrače te košarkaše visoke europske reputacije, poput Zaze Pačulije, Tornikea Šengelije ili ManučaraMarkoišvilija, a Gruzijci su pojačani i naturaliziranim Amerikancem JacobomPullenom, kojeg će hrvatski ljubitelji košarke moći od sljedeće sezone gledati u dresu Cedevite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Gruzijcima nije bilo dovoljno za slavlje. Većim dijelom utakmice Nizozemska je vodila, a u posljednju četvrtinu ušla s 10 poena prednosti. Gruzijci su se ipak uspjeli vratiti, a dvije minute kraja došli su i do svog najvećeg vodstva na utakmici, kad je Šengelia pogodio za 70-65. No, previše izgubljenih lopti i promašaja u završnici, odveli su Gruzijce u poraz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koš koji je postigao nizozemski centar Robin Smuelders 18 sekundi prije kraja za vodstvo 73-72 pokazao se pobjedničkim. Gruzijci su u posljednjem napadu dugo petljali, na kraju je Markoišvili došao do čistog šuta, ali je s četiri metra promašio.

Pobjednike je sa 22 koša predvodio opasni šuter Charlon Kloof. Worthy De Jong je ubacio 16 poena uz šest skokova, a centri Smeulders i Norel dodali su po osam koševa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaza Pačulia (16 poena, 6 skokova, 4 asistencije) i Tornike Šengelia (16 poena, 8 skokova, 5 asistencija) predvodili su gruzijsku reprezentaciju koja se ovim porazom našla u teškoj situaciji i morat će prolaz u drugi krug tražiti u dvobojima s nominalno boljim momčadima, kao što su Slovenija, protiv koje će igrati u nedjelju, ili Hrvatska, koja Gruzijce čeka u posljednjem kolu, u četvrtak 10. rujna.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nizozemska, Košarka

Sanjin Strukic/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemska će u 2. kolu igrati protiv Makedonije, a moguća pobjeda u tom dvoboju mogla bi "narančastima" neočekivano donijeti prolaz u nokaut fazu.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo