ŠPANJOLSKA - ŠVICARSKA 4-2 (1-1) / Furija nakon velike drame i jedanaesteraca postala prvi polufinalist Europskog prvenstva

Image
Foto: Profimedia

Tekstualni prijenos četvrtfinalne utakmice Europskog prvenstva između Španjolske i Švicarske mogli ste pratiti na portalu Net.hr

2.7.2021.
20:53
Profimedia
VOYO logo

Španjolska nogometna reprezentacija prvi je polufinalist ovogodišnjeg EURA, ona je u četvrtfinalu u Sankt Peterburgu nakon boljeg izvođenja 11-eraca sa 4-2 (1-0, 1-1) izbacila Švicarsku.

Image
BRUTALNO SE VRIJEĐALI /

Cure novi detalji svađe među francuskim zvijezdama: 'Ako to nećeš raditi onda idi igraj futsal!'

Image
BRUTALNO SE VRIJEĐALI /

Cure novi detalji svađe među francuskim zvijezdama: 'Ako to nećeš raditi onda idi igraj futsal!'

Povela je Španjolska autogolom Zakarije (8-ag), na 1-1 poravnao je Shaqiri (68), a rezultat se potom više nije mijenjao, ni do 90. minute niti u dodatnih 30 minuta pa se pristupilo izvođenju 11-eraca.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od dvoboja protiv Francuske u osmini finala prije četiri dana kada je svih njezinih pet izvođača bilo precizno, ovoga puta su čak tri Švicarca bila neuspješna. S druge strane, Španjolskoj nisu naudili niti loše 11-erci Busquetsa i Rodrija, pa je u raspucavanju bila uspješnija sa 3-1, odnosno prošla je dalje s ukupnih 4-2.

Sretni autogol

Oba sastava živahno su krenula u susret, a Španjolska je povela uz veliku dozu sreće u 8. minuti. Koke je izveo udarac iz kuta, lopta je preletjela sve igrače u kaznenom prostoru i stgla na volej Jordija Albe na 18 metara od švicarskih vrata. Uslijedio je udarac koji je na putu prema golu pogodio blok Zakarije, lopta je promijenila smjer i završila u mreži iznenađenog Sommera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogodak Španjolske umjesto da ju oživi, umrtvio je utakmicu, pa do kraja prvog poluvremena niti jedan sastav nije stvorio izglednu priliku za pogodak. Španjolci su preuzeli kontrolu igre, ali bez imalo rizika, dok su Švicarci bili svjesni kako se ne smiju prerano otvoriti.

Visoki presing uspio

No, drugo poluvrijeme je počelo žešće i to ponajprije zahvaljujući Švicarskoj koja je odlučila visokim presingom napasti Španjolsku još na njezinoj polovici terena. Takav pristup donio je i prilike, pa i izjednačenje. Prvu priliku Švicarska je imala u 56. minuti kada je nakon ubačaja iz kuta Rodrigueza Zakaria bio najviši u skoku, no njegov pokušaj prošao je nekoliko centimetara od vratnice. U 64. minuti kombinirali su Zuber i Vargas, na kraju je Zuber uspio pucati, no Simon je bio na pravom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, u 68. minuti Švicarska je bila nagrađena za svoj pristup, Pau Torres i Laporte su se spetljali u vlastitom kaznenom prostoru, ostavili loptu za Freulera koji je proslijedio za Shaqirija, a ovaj je preciznim udarcem svladao Simona za 1-1.

Sudac presudio Švicarcima

Nažalost, u 77. minuti svoj otisak na utakmici odlučio je ostaviti englski sudac Oliver. Freuler je klizećim startom na sredini igrališta odnio loptu iz nogu Morena, možda je bilo minimalnog kontakta u tom startu, a Oliver je neshvatljivo odlučio pokazati izravni crveni karton švicarskom veznjaku. Potpuno je nejasno i zašto se niti VAR nije oglasio i pozvao suca na pregled snimke i ispravak ove očigledne pogreške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako je Švicarska ostala s igračem manje, Španjolska je zagospodarila terenom, igralo se praktički stalno na polovici terena koji je pripadao Švicarskoj te je samo raspoloženi vratar Sommer držao rezultat u neizvjesnosti. 

Velika većina analitičara slaže se kako bi u početnoj postavi Španjolske u vrhu napada umjesto Morate trebao igrati Moreno, u dvoboju protiv Švicarske izbornik Luis Enrique odlučio je pružiti priliku Morenu umjesto Morate već u 54. minuti, no upravo je napadač Villarreala propustio najveće prilike za "furiju". Njegov udarac sa 20-ak metara u 84. minuti išao je ravno u Sommera, a to je ujedno bila i posljednja spomena vrijedna situacija u 90 minuta pa se otišlo u produžetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarci uspjeli preživjeti

Već u drugoj minuti dodatnog vremena Moreno je imao "zicer" nkon ubačaja Albe s lijeve strane, no njegov udarac s tri metra prošao je pored vrata. Četiri minute potom Alba je još jednom okušao udarac s distance, a Sommer je morao izbaciti loptu u korner. U 101. minuti uslijedilo je okomito proigravanje za Oyarzabala koji je bio blokiran, lopta je ponovno stigla na nogu Morena, ali i taj pokušaj je zaustavio Sommer. Švicarski vratar istaknuo se i u 103. minuti kada je atraktivnom intervencijom obranio udarac Oyarzabala.

Niti nakon promjene strana u produžetku ništa se nije promijenilo, Španjolska je s igračem više napadala, u 116. minuti pokušao je i Busquets glavom nakon kornera, no Sommer je opet bio na pravom mjestu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekid crnog niza

Iako je u raspucavanju prvi izvođač, španjolski kapetan Busquets pogodio vratnicu, Švicarska nije znala zadržati tu prednost. Vratar Simon obranio je mlade udarce Schaera i Akanjija, a onda je još i Vargas pucao preko gola, pa je Španjolska s ukupnih 4-2 izborila polufinale. Prije četiri dana baš su Schaer, Akanji i Vargas uz Gavranovića i Mehmedija bili uspješni izvođači protiv Francuske.

Za Španjolsku je ovo prvi prolazak do polufinala nekog velikog natjecanja nakon "zlatnog razdoblja" od 2008. do 2012. godine kada je osvojila tri uzastopna naslova, dva EURA (2008, 2012) i jedno svjetsko prvenstvo (2010). Uslijedilo je ispadanje u skupini na SP 2014. te ispadanja u osmini finala na EURU 2016. i SP 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska će u polufinalu u utorak na Wembleyu igrati protiv pobjednika susreta Belgija - Italija koji se od 21 sat igra u Muenchenu.

_________________________________________________________________________________________

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europsko prvenstvo u nogometu, četvrtfinale

Španjolska - Švicarska 3:1 (1:1) (Zakaria (ag) 8'; Shaqiri 68')

Španjolska: Unai Simón; Azpilicueta, Laporte, Pau Torres, Jordi Alba; Busquets, Koke, Pedri; Sarabia, Ferran, Morata

1Švicarska: Sommer; Elvedi, Akanji, Rodriguez; Widmer, Freuler, Zakaria, Zuber, Shaqiri, Embolo, Seferović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3:1 Orayzabal zabija pobjednički gol!

2:1 Vargas je promašio, Španjolcima se otvorila velika prilika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2:1 Moreno zabija, Španjolska vodi.

1:1 Akanji nije uspio, nastavlja se drama u St. Peterburgu. Simon je opet obranio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1:1 Nova obrana, Sommer brani Rodriju.

1:1 Simon brani Scheru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1:1 Olmo neobranjivo zabija i izjednačuje na 1:1 u raspucavanju jedanaesteraca.

0:1 Gavranović sigurno zabija, Švicarci vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

0:0 Španjolci prvi pucaju. Busquets promašuje s bijele točke, pogodio je kapetan Španjolske vratnicu.

__________________________________________________________________________________________________________

Tekst se nastavlja ispod oglasa

120' +1' Kraj utakmice, pucat će se jednaesterci.

118' Velika šansa za Španjolce, lopta nakon pogreške Švicaraca dolazi do Morena koji puca s ruba šesnaesterca, ali Sommer još jednom brani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

115' Olmo je ubacio iz kornera, a Busquets pucao glavom, ali Sommer je ponovno nesavladiv.

111' Olmo puca nakon ubačaja Albe, a Sommer bez poteškoća zaustavlja njegov udarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

108' Švicarci su izveli kontru, pobjegao je Mbabu, ali Pau Torres ga je uspio zaustaviti.

106' Počeo je drugi produužetak.

105'+1' Kraj prvog produžetka.

104' Ponovno Sommer sjajno brani. Orayzabal je sada pucao s otprilike 25 metara.

101' Što je sada promašio Moreno! S pet metara mu je Sommer skinuo stopostotnu šansu.

Image
Foto: Profimedia

99' Lijepa kombinacija Španjolaca, nakon koje puca Llorente, ali Alkanji blokira. Cijelo vrijeme se ira pred švicarskim golom.

95' Alba puca s dvadeset metara, Sommer odbija u korner.

93' Kakva šansa za Španjolce. Alba je dobro ubacio, a Moreno utrčao i pucao s pet metara, ali njegov udarac odlazi pored vratnice.

91' Počeo je prvi proužetak.

Image
Foto: Profimedia

Španjolska - Švicarska

90'+4' Gotova je utakmica, gledat ćemo produžetke u St. Peterburgu.

90' Igrat će se još četiri munute sudačke nadoknade.

88' Veliki pritisak Španjolaca, žele zabiti pobjednički gol i ne dopustiti da dođe do produžetaka.

Image
Foto: Profimedia

85' Pokušaj Španjolaca. Moreno puca s ruba šesnaesteraca, a Sommer to sigurno lovi.

81' Dvostruka promjena kod Švicaraca. Sow ulazi umjestoo Shaqirija, a Gavranović umjesto Seferovića.

77' CRVENI KARTON Freurler je grubo startao na Morema, a Oliver mu je pokazao izravan crveni karton.

74' Švicarci brzo pokušavaju stići do potpunog preokreta. Shaqiri i Rodriguez šokiranim Španjolcima rade velike probleme.

Image
Foto: Profimedia

Shaqiri zabija Španjolcima

68' GOOOOOL Švicarska je izjednačila. Shaqiri je zabio! Španjolci su izgubili loptu nakon nespretne reakcije svojih braniča, a ona dolazi do Freulera koji proinalazi Shaqirija koji ne koristi sjajnu šansu.

65' Opasan pokušaj Švicaraca, umalo izjednačenje. Nakon brze kontre Zuber je pucao s par metara, a Simon refleksno brani.

59' Atraktivan pokušaj Torresa, sjajno je primio jedno dubinsko proigravanje i pokušao volejem u skoku, no Šeferović ga uspijeva blokirati.

56' Opasan pokušaj Švicaraca. Rodriguez je ubacio iz kornera, a Zakaria opasno pucao glavom, no njegov udarac prolazi par centimetara pored vratnice.

Image
Foto: Profimedia

52' Lukav pokušaj Shaqirija, pokušao je izravno iz kornera pucati na gol, ali pogađa vanjsku stranu mreže.

50' Olmo je prevario svog čuvata i dobro ubacio, ali Koke ne uspijeva na dobar način zahvatiti loptu.

Image
Foto: Profimedia

Dani Olmo

46' Olmo se odmah našao u prilici i snažno pucao s desetak metara, ali sommer brani. No, da je i zabio gol to ne bi vrijedilo jer je signalizirano zaleđe.

46' Počelo je drugo poluvrijeme, španjolski izbornik Erique napavio je jednu zmamjenu - u svlačionici je istao Sarabia, a u igru je ušao Dani Olmo.

45'+1' Gotovo je prvo poluvrijeme.

45' Igrat će se još jedna minuta sudačke nadoknade.

Image
Foto: Profimedia

42' Dobar ubačaj Sarabije prema Morati, ali Sommer je spreman.

39' Novi pokušaj Švicaraca nakon kornera. Sada je glavom pucao Widmer, ali ni on ne pogađa okvir gola.

34' Nakon dugo vremena dobar pokušaj Švicaraca. Shaqri je ubacio iz kornera, a Akanji pucao glavom, ali visoko iznad gola.

Image
Foto: Profimedia

Reprezentacije Švicarske i Španjolske sastale su se u četvrtfinalnoj utakmici Euiropskog prvenstva u Sankt Peterburgu.

33' Španjolci kontroliraju utakmicu, lopta se cijelo vrijeme nalazi u njihovim nogama.

26' Opasan pokušaj Španjolaca, nakon kornera Azpilicueta dobro puca glavom, ali Sommer je siguran.

22' Blizu su sada Švicarci bili. Shaqiri je poslao loptu u prazan prostor, Šeferović je pokušavao stići do nje, ali Simon je bio brži.

Image
Foto: Profimedia

Španjolska - Švicarska

17' Imali su sada Španjolci veliku šansu. Dosuđen je slobodni udarac za njih nakon što je Morata srušen na 17 metara od švicarskog gola, ali Koke puca visoko iznad vratnice.

15' Švicarci pokušavaju brzo stići do izjednačenja, ali bezuspješno. Pokušali su Zuber i Freuler, no nije to bilo pretjerano opasno.

Image
Foto: Profimedia

Španjolci slave pogodak za 1:0

8' GOOOL Prvi korner Španjolaca i odmah pogodak. Lopta nakon ubačaja iz kuta dolazi do Albe koji snažno puca s dvadesetk metara i njegov udarac putu do gola dira Zakariju i vara Sommera te završava u mreži.

Image
Foto: Profimedia

Španjolska - Švicarska

2' Prvi pokušaj Švicaraca. Nakon što je Španjolska izgubila loptu na centru, Shaqiri je krenuo prema golu i pucao s dvadesetak metara, ali Torres blokira i Simon lagano lovi loptu.

1' Počela je utakmica.

_________________________________________________________________________________________________________

17.30 Švicarski izbornik Vladimir Petković u ovoj utakmici neće moći računati na Xakhu koji je suspenditan i umjesto njega igra Zakaria. Španjolcki izbornik Luis Enrique napravio jednu promjenu - od 1. minute počinje Pau Torres, a na Garcia.

17.00 Stigli suslužbeni sastavi Švicarske i Španjolske.

_____________________________________________________________________________________________________________

U prvoj četvrtfinalnoj utakmici Europskog prvenstva sastat će se reprezentacije Španjolske i Švicarske, koje su do borbe za polufinale stigle nakon velike drame u osimi finala.

Španjolska je u 'ludoj' utakmici u osmini finala nakon produžetaka pobijedila Hrvatsku s 5:3. Hrvatska je povela autogolom koji je pripisan Pedriju u 20. minuti, poravnao je Sarabia u 38. minuti, da bi Azpilicueta u 57. i Ferran Torres u 77. minuti u nastavku doveli Španjolsku u vodstvo 3-1. No, Oršić u 85. i Pašalić u drugoj minuti sudačke nadoknade uspjeli su poravnati na 3-3 i odveti dvoboj u produžetak. U dodatnih pola sata su Morata u 100. i Oyarzabal u 103. minuti ipak odveli Španjolsku među posljednjih osam.

Reprezentacija Švicarske priredila je veliko iznenađenje plasiravši se u četvrtfinale EP-a nakon što je u susretu osmine finala u Bukureštu boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedila aktualnog svjetskog prvaka, Francusku, s 5-4.

Lutrija jedanaesteraca presudila

Utakmica je nakon 120 minuta završila 3-3. Golove za Francusku zabili su Karim Benzema (57, 59) i Paul Pogba (75), dok su strijelci za Švicarsku bili Haris Seferović (15, 81) i Mario Gavranović (90).

Švicarska je pri vodstvu 1-0 imala jedanaesterac, no Rodriguez ga nije iskoristio.

Prilikom izvođenja jedanaesteraca odluka je pala u petoj seriji. Mehmedi je zabio, a Sommer obranio udarac Mbappeu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo