DALIĆ NA PRESICI / 'Nisam sretan niti se osjećam komforno. Nije Hrvatska onakva kakvu sam zamišljao i htio...'

Image

Hrvatska nogometna reprezentacija je u prva dva kola na Europskom prvenstvu osvojila jedan bod

19.6.2021.
13:21
VOYO logo

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić održao je u subotu konferenciju za medije na kojoj je govorio o remiju s Češkom, odnosno razlozima novog posrtaja reprezentacije te o nadolazećoj i odlučujućoj utakmici sa Škotskom.

Hrvatska je do sada na Euru odigrala dvije utakmice, prvo je poražena od Engleza na Wembleyju s 1:0, a zatim je remizirala na Hampden parku sa Češkom 1:1 i nalazi se na trećem mjestu skupine D s jednom osvojenim bodom. Utakmica sa Škotskom na rasporedu je u utorak, a Hrvatskoj za prolazak dalje treba pobjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon remija sa Česima i povratka u Hrvatsku, novinarima se na press konferenciji obratio izbornik Vatrenih Zlatko Dalić.

"Nisam sretan nisam ni zadovoljan niti se osjećam komforno. Nije Hrvatska onakva kakvu sam zamišljao i htio, ne igramo dobro, niti ono što sam ja zamislio, ali dobili smo zadnju šansu da u zadnjoj utakmici to popravimo i plasiramo se dalje s pobjedom. Moramo samo o tome razmišljati i biti pozitvni. Ovo nije Hrvatska kakvu ja želim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto Hrvatska igra loše? "Bilo je puno subjektivnih i objektivnih razloga zašto to nije bilo dobro. Neću tražiti alibi kod pojedinaca, niti ću tražiti razlog zašto to nije dobro, nismo bili kompaktni u prvom poluvremenu, a razlog je taj što sedam osam igrača došlo s ozljedama i nisu se uspjeli složiti. Moja je ideja bila potpuno drugačija. Loše prvo poluvrijeme, u svakom duelu, na svakoj lopti brži, dobili smo gol iz penala koji nije bio penal i s te strane smo došli u minus. Imali smo par zicera i promašili smo ih. Bili smo dobri, ali ne dovoljno da ostvarimo pobjedu, njima se vratilo kroz penal, nama se nije kroz zicere".

Što je pošlo po zlu s Češkom?

Kako ocjenjuje igru Hrvatske. "Igra Hrvatske je tamo gdje jesmo, borba za proći među 16, to nije Hrvatska koja ohrabruje, koja bi trebala biti kakva bi trebala biti. Nismo na tom nivou sada, ali imamo šansu u utorak. Nemamo puno stvari za koje se možemo uhvatit, tu smo gdje jesmo, borba za tih 16".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvu je viziju imao i što je pošlo po zlu? "Kada pogledamo situaciju, ja sam imao drugu viziju kako ćemo izgledati. Radeći analizu treninga, tražili smo riješenje u hodu. Gledali smo u kakvom su stanju igrači i tu smo slagali priču. Na osnovu treninga smo tražili rješenje, a ne nečeg iluzornog. Probali smo s par stvari s Englezima i Belgijom, sada ćemo nastojat osvježit ekipu i stvorit motoričinu energičnu i motoviranu momčad za Škote. Nismo radili kombinacije bezveze već smo pokušali izvući najbolje s treninga".

Utakmica s Češkom. ''Drugo je poluvrijeme bilo bolje od prvog. Zaključili smo da su na bokovima otvoreniji. Htjeli smo s Brekalom iskoristiti prazan prostor, a na njihovom lijevom boku htjeli dobiti Perišića da napravi višak kao naš najbrži i najprodorniji igrač. Potom da se Brekalo i Kramarić ubacuju između linija. To smo napravili jednom i imali smo zicer. Htjeli smo više takvih situacija. Poslije smo išli u bespotreban presing, a u drugom smo dijelu bili organiziraniji i to nam treba biti putokaz".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jučer je protivnik trčao više od nas, i to dosta. To pokazuju rezultati. Ono što sam govorio u Rusiji, govorim i sad. Rezultat je ono što stvara atmosferu, a mi ga nemamo. Nedostaje nam. Stalo smo u minusu, ne možemo ući u normalan ritam. Što se pripremljenosti tiče, spomenuo sam one koji su došli s problemima. Ne možemo tu puno napraviti, možemo psihološki podići igrače".

'Svi su nas prekrižili'

Lovren izvodi slobodnjake? "Lovrena su slobodni udarci išli na treninzima i rekao je da se dobro osjeća i da može pogoditi. Luka Modrić mu je to prepustio. Nema rezona da stoper puca slobodnjake, ali Luka mu je popustio zbog treninga dan ranije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li igrati Barišić? "Škotska je trebala bolje proći protiv Češke, imala je nekoliko prilika, a primila golove kakve je primila. I protiv Engleske je bila dobra. Ima kvalitetu, a i njoj pobjeda znači prolazak u drugi krug. Bit će teško. Škotska ima centarfora koji gazi i ide na skok, nekoliko igrača koji mogu prijetiti. Borna je na treningu, vidjet ćemo koliko je dobro da nakon sedam-osam dana bez treniranja uđe u utakmicu".

Je li mu sada teže nego na početku mandata? "Cijela moja karijera i cijeli moj život je borba. Ne bježim od ogovornosti. Pun sam snage, a i sad sam dečkima rekao da vjerujem. Vjerujem da imamo snage, hrabrosti, odgovornosti, ponosa i inata da u utorak pobijedimo. Svi su nas prekrižili, to nam mora biti motiv da okrenemo situaciju u svoju korist. Razumijem napad i kritike, ne bježim od toga, ali reprezentacija zaslužuje podršku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li mijenjati protiv Škota?

Je li kalkulirao do sada?

''Nikad ne kalkuliramo. Cilj je proći grupu i sve bih dao da to napravimo, da sami sebi dokažemo da vrijedimo. Nakon SP-a smo ušli u proces kvalifikacija za Euru koju smo prošli glatko u najtežoj skupini. Izgubili smo tek sedam bodova, nije bilo loše. Prva Liga nacija, do zadnjih 10 minuta smo imali Final Four. U drugoj je bilo slabije, ali smo u Zagrebu bili bolji od Francuza u porazu. Moramo si dokazati da možemo i iskupiti se u utorak. Za to moramo uložiti puno veći napor i ne dozvoliti da protivnik trči više od nas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li mijenjati protiv Škota i što je s Brozovićem?

"Morat ćemo napraviti dvije ili tri promjene, pronaći energičnije i svježe igrače koji će donijeti agresivnost i trku. Ne mijenjam ja jer bih htio, već zato što tražim najbolje. Kad smo izostavili Brozovića htjeli smo pojačati napad jer nam je to nedostajalo. To je bio razlog za zamjenu te opcije. Željeli smo Kramarića iza špice, iza Rebića, da ulazi u šanse i zabije gol. Sigurno se Brozović vraća u ekipu. Uvođenjem ofanzivnog igrača smo malo dobili i puno izgubili".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li gledao Škote i Engleze? ''Nisam još, ali sad ću kada završimo. Po svemu što sam čuo Škoti su igrali dobro. Igraju s tri stopera, jaki su na lijevoj strani, preskaču igru i bore se".

Gdje su Vlašić i Budimir?

Odlazak u Fenerbahče? ''Ne znam ništa o tome. Ne zanima me to, nema kontakta. Usredotočen sam na Euro i Hrvatsku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto Nikola Vlašić ne igra, a bio je ključan igrač? "Došao je na pripreme bez utakmice u posljednjih mjesec dana u svom klubu, iz ozljede koljena. Zbog toga je propustio neke stvarne početke pripreme pa smo ga koristili kao igrača s klupe. Bio je jedan od naših najboljih igrača u kvalifikacijama, možda i najbolji. Odgovara mu pozicija iza špice, nije izgubio status. Imao je problem do neki dan, žalio se na aduktor desne noge. Voli davati maksimum, ali mora se štjedeti zbog toga".

Zašto je Budimir klupi, odnosno tribini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bio je na klupi dosad kao treća špica, dao sam šansu drugim igračima zbog drugačijeg načina igre. Nismo toliko preskakali igru, Bruno Petković je tu dominantniji, ali htjeli smo nešto drugo. Nedostajalo je okomitosti, zato sam stavio Rebića. Petković je ušao korektno i imao zicera koji zabija. Obično odgodi i ostavi si prostor, ovaj put to nije napravio. Slažem kako vidim. Gledam što igrači rade, tako se ponašam. Tražim ono što je najbolje. Pokušavam iščupati situaciju. Nemamo standardnost. U Rusiji su svi mogli nabrojati sastav, a sad to nemamo. Puno vrtimo".

Suđenje protiv Češke?

Je li momčad fizički spremna za Euro? ''Malo smo hendikepirani jer smo došli s ozlijeđenih sedam, osam igrača koji nisu došli u punoj moći. Ni Kovačić nije igrao zbog ozljede, Vlašić, Lovren, Vrsaljko. Ima puno razloga, ali neću ih tražiti. Razlog sam ja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li za više Dinamovih igrača mjesta u prvoj momčadi? ''Ne gledam tko je iz kojeg kluba već s treninga donijeti najbolje i tako složiti ekipu. To je moja vizija".

Što se događa s Modrićem i hoće li biti pravi za Škotsku? ''Luka se puno potrošio jer su on i Kovačić puno puta ostali sami. Nije mu bilo lako, imao je zahtjevnih zadataka i nije imao pomoć s Kovačićem. Bio je igrač utakmice, spreman je i s njim nema problema".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje protiv Češke? "Ne komentiram suđenje i ne bavim se time. Zakinuti smo za jedanaesterac jer Lovren nije kriv, a sudac je rekao da je igrao neoprezno. I to sviranje kraja. Ali, nije sudac razlog zašto nismo pobijedili'', zaključio je Dalić.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo