ENGLESKA PRVI PUT U FINALU EURA / Gordi Albion u produžecima slomio Dance, Kane zabio za pobjedu nakon penala o kojem će se dugo pričati

Image
Foto: Profimedia

Englezima će to biti prvo finale na Europskim prvenstvima nakon što su 1968. bili treći, a 1996. zapeli u polufinalu

7.7.2021.
22:52
Profimedia
VOYO logo

Nogometna reprezentacija Engleske prvi put u povijesti izborila je plasman u finale Europskog prvenstva nakon što je u polufinalnom ogledu na stadionu Wembley nakon produžetaka pobijedila Dansku sa 2-1.

Danska je povela u 30. minuti golom Mikkela Damsgaarda, izjednačio je Simon Kjaer devet minuta kasnije gurnuvši loptu u vlastitu mrežu, a pobjedu Englezima donio je Harry Kane golom u 104. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MODRIĆ DOBIO OPAKU KONKURENCIJU /

Je li ovo najljepši pogodak na Europskom prvenstvu?

Image
MODRIĆ DOBIO OPAKU KONKURENCIJU /

Je li ovo najljepši pogodak na Europskom prvenstvu?

Englezi će u finalu 11. srpnja na Wembleyju igrati protiv Italije koja je u utorak boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedila Španjolsku sa 4-2. Utakmica je završila rezultatom 1-1. Vodeći pogodak za Italiju postigao je Federico Chiesa u 60. minuti, a izjednačio je Alvaro Morata u 80. minuti na asistenciju Danija Olma. U produžetku nije bilo pogodaka.

Povijesni uspjeh

Englezima će to biti prvo finale na Europskim prvenstvima nakon što su 1968. bili treći, a 1996. zapeli u polufinalu, dok je Italija jedini naslov osvojila 1968. godine, a još dva puta izgubila u finalima (2000, 2012).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćin je bolje ušao u susret, međutim poveli su gosti. U 30. minuti je Mikkel Damsgaard sjajno pogodio iz slobodnog udarca šokiravši Wembley. Bio je to prvi gol koji je "Gordi Albion" primio na ovom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, Pickford je u 25. minuti utakmice oborio rekord legendarnog Gordona Banksa koji je 1966. godine povezao 720 minuta bez primljenog gola. Pickford je sakupio 721 minutu bez primljenog gola oborivši rekord, no četiri minute kasnije njegovu seriju je prekinuo napadač Sampdorije. Pickfordov rekord sada iznosi 725 minuta bez primljenog gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autogol Kjaera

Domaćin je izjednačio u 39. minuti nakon što je Saka s krila ubacio loptu u kazneni prostor prema Sterlingu, no Kjaer je uklizao ispred njega i skrenuo loptu u vlastitu mrežu.

Engleska je mogla do preokreta u 55. minuti, glavom je pucao Maguire, no Schmeichel je fantastično reagirao. U nastavku susreta domaćin je pritiskao, a Danci svoju priliku tražili iz kontri, no rezultat se nije mijenjao pa se ušlo u produžetke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključni trenutak se dogodio u 102. minuti kada je nizozemski sudac Danny Makkelie pokazao na bijelu točku. Kontakt Sterllinga i Jenssena nizozemski sudac vidio je kao penal koji je nakon duge konzultacije s VAR-om i dosuđen. Mnogi se stručnjaci nisu složili s njim. Mario Strahonja je penal nazvao skandaloznim jer smatra da je Sterling simulirao i da ga kontakta između njega i suparnika nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Harry Kane je pucao s bijele točke, Schmeichel je obranio, no lopta se odbila do engleskog kapetana koji iz drugog pokušaja nije pogriješio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

UŽIVO

Engleska - Danska 2:1

Engleska: Pickford; Walker, Stones, Maguire, Shaw; Phillips, Rice; Saka, Mount, Sterling; Kane

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danska: Schmeichel; Christensen, Kjaer, Vestergaard; Stryger, Hojbjerg, Delaney, Maehle; Braithwaite, Dolberg, Damsgaard

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraj

115' Danci su živnuli i traže izjednačenje. Traje nervoza među engleskim navijačima.

113' Kontroliraju Englezi igru i loptu te jure prema finalu.

107' Nastavila se utakmica., Dota stručnjaka je složno da penala nije bilo.

Drugi produžetak

104' GOOL Schmeichel je obranio Kaneov pokušaj s bijele točke, ali se napadaču lopta sretno vratila te ju je zakucao u mrežu!

103' Sterling je pau u 16-ercu, sudac je pokazao na bijelu točku. Nakon VAR-a ostao je pri svojoj odluci.

102' Danci mole Boga da izdrže do penala jer su onda u psihičkoj prednosti zbog poznatih problema Engleza u takvim situacijama.

98' Teško žive Danci. Pitanje je vremena kad će primiti gol. Traje okupacija Schmeichelovog gola.

94' Schmeichel je zaustavio Kaneov dobar pokušaj. Sjajno večeras brani sin legende Manchester Uniteda.

93' Danci su iskoristili pet izmjena, a Englezi jednu. No, Southagate priprema promjene.

91' Nastavila se utakmica. Upravo je procurio podatak koji ne ide u u prilog domaćinima:

Prvi produžetak

Kraj

90' Nema prilika baš nikakvih. Odluka neće pasti nakon 90 minuta. Maguire je tukao glavom, ali je Schmeichel lagano pokupio. Igrat će se produžeci.

83' Shaw je ubacio za Stonesa, ali je lopta otišla daleko od gola. Miriše na produžetke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

74' Kane je pao nakon duela u šesnaestercu, ali je sudac samo odmahnuo na prigovore igrača. Potvrdio je dvoju odluku i nakon VAR-a.

72' Opet je period u kojem nema izglednih prilika. Sve se čini da bi opet mogli gledati produžetke. Napadaju Englezi, ali ne mogu nikako probiti Dance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

69' U igru je ušao miljenik engleskih navijača Jack Graelish. Zaradio je odmah ovacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

60' Sve je više prilika na obje strane, teško da ovdje neće više pasti golova. Englezi su sada opet preuzeli kontrolu, ali Danci se za sada dobro brane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

59' Danci opet pokazuju zube. Sve su opasniji. Igra se u ovim trenucima pred golom Pickforda.

55' Mount je ubacio iz prekida, Maguire je bio najviši u skoku, no Schmeichel je vrhunski reagirao i spasio Dance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

52' Dolberg je opasno tukao s 16 metara. Snažno je lopta išla uz samu stativu, ali Pickford ju je uspio nekako izbiti. Na koncu je svirano zaleđe. Malo potom Braithwaite je opasno ubacio, ali je engleski vratar opet dobro reagirao.

50' Utakmica se nastavila u sličnom tonu. Posjed lopte je izjednačen, međutim, domaćini izgledaju mrvicu konkretnije.

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Evo jedan zanimljiv podatak povezan i s Hrvatskom.

Drugo poluvrijeme

Kraj prvog poluvremena

39' GOOL Kjaer je skrenuo loptu u svoju mrežu i tako izazvao ludnicu na stadionu. Saka je oštro ubacio s desne strane na drugu za Sterlinga, a Kjaer je htio izbiti no onda je poslao loptu u svoju mrežu.

38' Kakva šansa za Englesku., Sterling je izbio jedan na jedan sa Schmeichelom, ali je tukao ravno u njega.

30' GOOOL Damsgaard je zabio golčinu iz slobodnog udarca. Lopta je otišla pod prečku. Neobranjivo za Pickforda. To je bio prvi gol iz slobodnjaka na ovom Euru.

25' Damsgaard je pokupio je loptu na rubu šestnaesterca i tukao. Lopta je za centimetar prošla pokraj desne stative.

24' Danci su malo preuzeli posjed, ali i dalje je jedino zanimljivo na utakmica atmosfera koju su priredili navijači.

20' I dalje nema puno velikih prilika i opasnosti po vratare. Dosta je utakmica izjednačena. Nisu Danci 'skinuli gaće' na Wembleyu te su pokazali zube i igraju bez imalo straha.

15' Hojbjerg je tukao, Pickford je obranio i spasio domaćine. Što se tiče posjeda lopte, on je na strani Engleza 60:40.

13' Sterling je tukao iz svoje tipične akcije, ali je njegov udarac završio u Schmeichelovim rukama. Nakon njega i Kane je iz daljine tukao, ali visoko preko gola.

10' Damsgaard je skoro ušao u dobru šansu nakon duge lopte, ali mu je jedan od obrambenih oduzeo loptu. A nakon toga nastavio se pritisak Engleza. MOunt je prošao, ali ga je spriječio Vestergaard.

8' Englezi lagano preuzimaju kontrolu igru sela na polovicu Danaca. Za sada nema udaraca i većih prilika.

5' Lijepa gesta engleskih igrača. Potpisani dres s Erikssenovim imenom poklonili su Dancima. U međuvremenu, Kane je opasno ubacio na pet metara s desne strane, ali mrvicu prejako za Sterlinga.

3' Poznati su na okupirali svečanu ložu. Dosta dinamičan početak utakmice. Danci drže loptu, Englezi čekaju na njihovu pogrešku.

1' Počela je utakmica.

20:40 - Na Wembleyju je ludnica. Atmosfera za poželjeti za ovakvu utakmicu. Na tribinama će biti oko 60 tisuća navijača. A ovdje pogledajte kao je bilo oko stadiona.

20:12 - Kolika euforija vlada u Engleskoj govore i fotografije legendarnog Petera Shiltona:

19:29 - Ferdinand je zapjevao s navijačima:

18:13 - Navijači su počeli pristizati na Wembley.

Što kažu izbornici?

18:10 - "Poštujemo ih, a ja sam dovoljno star pa se sjećam da su oni ovo već osvojili… Oduvijek sam se divio igračima koje je Danska davala, njihov je nogomet nevjerojatan", kazao je uoči susreta engleski izbornik Gareth Southgate.

On bi rado pritisak gurnuo gostujućoj reprezentaciji, iako misli da se njegova momčad s tim dobro nosila do sada.

Prvo finale

"Imali smo očekivanja tijekom cijelog turnira i mislim da smo se s tim doista dobro nosili, primjerice na otvaranju protiv Hrvatske, kao i u utakmici protiv Njemačke. Nismo nikada bili u finalu pa to donosi pritisak, ali mi biramo kako ćemo ga iskoristiti. Mislim da je to dodatni motiv, izazov za nas."

"Ne sviđa mi se mentalitet autsajdera… mi svakako nismo favoriti, ali ne igramo nogomet kao autsajderi, koji se samo brane i nadaju se", rekao je danski izbornik Kasper Hjulmand dan prije utakmice.

"Mi želimo preuzeti kontrolu i biti što proaktivniji, znajući da su naši suparnici vrlo snažni i da ćemo u nekim razdobljima utakmice morati vrlo naporno raditi u obrani. Mi ne razmišljamo kao autsajderi, nego želimo stvarati, napadati i biti proaktivni", dodao je.

Zbog događaja s Christianom Eriksenom u prvom dvoboju s Finskom, Danci su postali sentimentalni favoriti mnogih poklonika nogometa. Ni engleski nogometaši nisu ostali "imuni", jer među Southgateovim izabranicima ima onih s kojima je Eriksen dijelio svlačionicu, a s mnogima se susretao na premijerligaškim travnjacima.

Englezi će Dancima uoči dvoboja predati dres s Eriksenovim imenom i potpisima svih reprezentativaca.

"Sjajno je čuti da se dobro oporavlja, a s obzirom na to da je igrao u Engleskoj i bio impresivna osoba te igrač u Premier ligi, tim više smo željeli dati taj znak pažnje njemu i njegovoj obitelji", rekao je Southgate.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo