ŠOK ZA DOMAĆINE / Španjolska je na krilima Danija Olma svladala Njemačku i u predzadnjoj minuti osigurala polufinale

Image
Foto: Profimedia

Utakmicu četvrtfinala Eura između Njemačke i Španjolske mogli ste pratiti uživo na portalu Net.hr

5.7.2024.
16:58
Profimedia
VOYO logo

Njemačka - Španjolska

1-2

Njemačka: Neuer - Kimmich, Rudiger, Tah, Raum - Can, Kroos - Sane, Gundogan, Musiala - Havertz

Španjolska: Simon - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Pedri, Rodri, Fabian Ruiz - Yamal, Morata, Williams

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska je u prvoj utakmici četvrtfinala u Stuttgartu svladala domaćine rezultatom 2-1 nakon produžetaka i time postala prvi polufinalist Europskog prvenstva.

Image
NEMA VIŠE NEPOZNANICA /

Bellingham doznao kaznu, teža je nego što se pretpostavljalo. Demiral propušta dvije utakmice

Image
NEMA VIŠE NEPOZNANICA /

Bellingham doznao kaznu, teža je nego što se pretpostavljalo. Demiral propušta dvije utakmice

Španjolci su već u prvoj minuti zaprijetili njemačkoj mreži kad je Pedri pucao prema golu, ali s lakoćom je obranio Neuer. Obje reprezentacije djelovale su prilično izjednačeno s podjednako čvrstom obranom do 11. minute kad je Njemačka oštrim ubačajem ušla u peterac Španjolske, ali Simon je bez problema umirio loptu. Minutu kasnije, Williams je s 20 metara pucao prema golu, ali neprezicno te nije bilo pogotka. U 13. minuti Olmo je izborio slobodni udarac s 18 metara kojeg je neuspješno izveo Yamal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Iako je Španjolska djelovala odlučnije od samog početka, Njemačka je nakon slobodnog udarca Yamala neprestano dovodila Furiju u opasnost, iako bez pogodaka za vodstvo. u 20. minuti prvi pravi pokušaj za pogodak Njemačke imao je Havertz nakon ubačaja Kimmicha, ali centaršut je ponovno obranio Simon. u 23. minuti Laporte direktnim udarcem Neueru nije stvorio nikakav problem. Slobodan udarac za Njemačku u 24. minuti izborio je Kimmich. Nakon ubačaja Kroosa bilo je gusto pred golom Španjolske, ali mreža je i dalje ostala čista. Još jednu priliku Nijemaca uništio je Simone nakon što je Kroos loptu ubacio iz kornera.

Image
Foto: Profimedia

U 27. minuti Španjolska ponovno dolazi do izražaja, ali opet je neuspješan bio Yamal. U 34. minuti Njemačka je došla u još jednu priliku za vodstvo, ali Simon je obranio. Jedva minutu kasnije, Simon se ponovno našao na pravom mjestu u pravo vrijeme kad je do tad najopasniju šansu za pogodak imao Havertz. Neuer je uzvratio obranom u 36. minuti kad je Olmovim dodavanjem Williams ušao u kazneni prostor Njemačke, no oglasio se i pomoćni sudac koji je u toj situaciji dosudio zaleđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Prvu ozbiljniju priliku za Španjolsku ostvario je Dani Olmo u 39. minuti, ali Neuer je to senzacionalno obranio. Na samom kraju prvog poluvremena, Španjolska se vratila u život i stvorila nekoliko neuspješnih poluprilika. Njemačka ih je obrana uspješno držala podalje od gola, a svaki propust obrane bez problema je rjiešio Neuer.

Tek što je drugo poluvrijeme počelo, Yamal je u 47. minuti dodao loptu Morati koji nažalost nije uspio povesti Španjolsku u vodstvo. U 51. minuti Dani Olmo je s 25-ak metara zabio dugoočekivani prvi pogodak uz asistenciju Yamala s desne strane. Jedva dvije minute kasnije Njemačka uzvratila udarac i gadno zaprijetila Simoneu, ali lopta ipak nije ušla u mrežu. Španjolcima se nakon zabijenog pogotka vratila energija te je utakmica ponovno postala dinamična uz brza dodavanja i podjednako opasne napade s obje strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Nijemci su u 67. minuti kroz tranziciju zaprijetili Španjolskoj, ali nisu uspjeli izrealizirati akciju do kraja. Još su jednu ozbiljnijuu opasnost donijeli u 70. minuti pokušajem Andricha, ali Simon je nepokolebljivo obranio jaki šut s 20-ak metara. Nisu popuštali ni u daljnjem tijeku utakmice te su španjolskoj obrani zadavali dosta muke, a istovremeno su vraćali posjed lopte. Ubačajem Torresa Španjolska je gotovo došla i do drugog gola u 74. minuti, no Njemačka je imala sreće te je udarac obranio Neuer. U 77. minuti Wirtz je odlično dodao Füllkrugu koji je zatresao gol, ali pogodio vratnicu umjesto mreže. Kai Havertz ponovno je pokušao Njemačku dovesti do izjednjačenja u 82. minuti te je hrabro pucao s gotovo pola terena prema mreži Španjolaca, ali lopta je nažalost prešla preko mreže te pogotka nije bilo. U 87. minuti opasnu situaciju očistio je Carvajal, a Njemačka nije uspjela izjednačiti ni ubačajem Kroosa iz kornera. U samom finišu utakmice u 89. minuti apsolutni šok Španjolskoj donosi Wirtz kada je uz asistenciju Kimmicha zabio za 1-1. U 4. minuti sučeve nadoknade Müller je po posljednji put u regularnom vremenu Španjolce naveo na brigu, ali bez pogotka.

Image
Foto: Profimedia

PRODUŽECI U STUTTGARTU

Nijemci su odmah u produžetke krenuli energično te zaprijetili Furiji odmah u 91. minuti. Nakon što je to izbacio Simon, Njemačka je imala još jedan prijeteći, ali neuspješni korner. Ništa sporije nisu u igru ušli Španjolci. Obje strane su stvarale podjednaki pritisak, a ozbiljnu su priliku imali Nijemci u 101. minuti kad je Simon ispustio loptu iz ruke te se pred golom stvorila gužva, ali Andrich je u konačnici promašio metu. Španjolska nije popuštala pa je u 104. minuti Oyarzabal gađao gol, ali lopta je prošla metar od vratnice. Krajem prvog produžetka, Müller je dodao loptu Wirtzu koji nije uspio zabiti svoj drugi pogodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 106. minuti Cucurella je definitivno igrao rukom u kaznenom prostoru, no odlukom sudaca kaznenog udarca za Njemačku nije bilo! U donošenju odluke nije se koristio ni VAR te će se o njoj raspravljati još neko vrijeme. Odgovorili su Nijemci takvoj odluci prilično brzo te već u 109. minuti ozbiljno zaprijetili španjolskom golu nakon odlične akcije Müllera, ali Füllkrug nije uspio Nijemce dovesti u vodstvo. Njemačka je grizla i napadala, a osjetno je to bilo u broju šansi koje su stvarali. U 117. minuti Anton je imao čistu priliku pred sobom, no Simon i Carvajal lopti nisu dopustili da uđe u mrežu. Igra se usporila s obje strane, igralo se na duge lopte te su obje reprezentacije djelovale umorno do 119. minute. Dani Olmo asistirao je za Merina koji je zabio za 2-1 te Španjolsku doveo na vrata polufinala.

Image
Foto: Profimedia

Njemačka i dalje nije odustajala od svog sna te je prijetila Španjolskoj i u sudačkoj nadoknadi. Veliku priliku promašio je Torres u 3. minuti nadoknade kada je promašio gotovo siguran gol. Nekoliko sekundi prije kraja Füllkrug je promašio nevjerojatnu priliku za izjednačenje kad je mrežu gađao glavom, ali lopta je propla iznad vratnice. U 126. minuti, nakon što se utakmica ipak nastavila, Carvajal je riskirao polufinale te zaradio drugi žuti karton, a time i crveni. Toni Kroos imao je još jednu odličnu priliku netom prije završnog zvižduka, no nažalost, nije zabio te je time završio nogometnu karijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najava

U ukupnim međusobnim dvobojima Nijemci su devet puta slavili, Španjolci osam puta, a isto toliko puta sraz je završio izjednačeno. Ipak Španjolska je u posljednje četiri utakmice bila crna mačka Elfa. Nijemci ne znaju za pobjedu protiv Španjolaca još od Eura '88. Posebno su bolni bili porazi u finalu EP-a 2008 i u polufinalu SP-a 2010, a u zadnjem susretu su Španjolci razbili Njemačku 6-0 u Ligi nacija 2020.

Pobjednik ide u polufinale koje će se 9. 7. odigrati na Allianz Areni. Bit će to, bez sumnje, jedna od najuzbudljivijih utakmica Europskog prvenstva dosad, a mnogi smatraju da će pobjednik ove utakmice odnijeti i titulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo