NEMA VIŠE NEPOZNANICA / Bellingham doznao kaznu, teža je nego što se pretpostavljalo. Demiral propušta dvije utakmice

Image
Foto: Profimedia

Kažnjen je i engleski Savez zbog incidenata na tribinama

5.7.2024.
13:49
Profimedia
VOYO logo

 Branič turske nogometne reprezentacije Merih Demiral suspendiran je na dvije utakmice nakon geste koju je napravio nakon pobjede njegove momčadi u osmini finala EURA protiv Austrije," objavila je Europska nogometna federacija (UEFA).

Image
SLUŽBENO /

Pravilo koje se sviđa sucima ostaje na snazi i nakon Eura: 'Ideja je jednostavna'

Image
SLUŽBENO /

Pravilo koje se sviđa sucima ostaje na snazi i nakon Eura: 'Ideja je jednostavna'

Njemački mediji još su u četvrtak objavili kako će turski branič pauzirati iduće dvije utakmice, no Turski je nogometni savez priopćio kako vijest o kazni nije istinita jer "UEFA još nije okončala istragu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska žalba očito nije urodila plodom i u petak je stigla i službena potvrda o kazni.

Demiral je kažnjen zbog "povrede osnovnih pravila pristojnog ponašanja, zatim korištenje sportske priredbe za manifestacije nesportskog karaktera, te narušavanje sporta," navodi se u priopćenju krovne nogometne organizacije Starog Kontinenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turski branič, koji je zabio oba gola, pobjedu je proslavio vučjim pozdravom, odnosno simbolom Sivih vukova, pokreta koji promovira desničarsku ekstremističku ideologiju koja vjeruje u superiornost turske rase.

Njihov je rad zabranjen u Francuskoj, njihovi simboli ne smiju se koristiti u Austriji, a u Njemačkoj je djelovanje Sivih vukova pod posebnim nadzorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Simbolima turskih desničarskih ekstremista nije mjesto na našim stadionima," rekla je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser u objavi na X-u.

Demiral i turski savez njegovu su gestu branili kao normalan izraz patriotskog ponosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demiral će moći ponovo igrati tek ako Turska izbori plasman u finale. Podsjetimo, Turska će u subotu u Berlinu u četvrtfinalu igrati protiv Nizozemske.

Nesportsko ponašanje

UEFA je izrekla kaznu i za engleskog veznjaka Judea Bellinghama koji je suspendiran na jednu utakmicu i kažnjen s 30.000 eura zbog nesportskog ponašanja na utakmici protiv Slovačke u osmini finala. Teža je to kazna nago što su u četvrtak objavili britanski mediji koji su tvrdili da će samo morati platiti 20 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, veznjak Gordog Albiona i Real Madrida, koji je pokazivao prema svojem međunožju nakon što je zabio Slovačkoj, neće suspenziju odraditi u četvrtfinalu protiv Švicarske. Njegova kazna je uvjetna na godinu dana.

"Spomenuta suspenzija ne provodi se odmah i podliježe probnom roku od jedne godine, počevši od datuma ove odluke," dodala je UEFA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Engleski nogomtni savez (FA) je kažnjen sa 11.000 eura zbog nereda navijača i bakljade.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo