JESTE LI ZNALI? / Donosimo 10 malo poznatih činjenica o EuroBasketu koje će vas ostaviti bez teksta!

Image
Foto: YouTube

Znate li koja reprezentacija je prekinula seriju SSSR-a od osam uzastopnih naslova? Ili tko je bio najviši igrač koji je nastupio na EuroBasketu? Jeste li znali da je jedna momčad postigla samo jedan koš na cijeloj utakmici?

7.9.2015.
11:19
YouTube
VOYO logo

Znate li koja reprezentacija je prekinula seriju SSSR-a od osam uzastopnih naslova prvaka Europe? Ili tko je bio najviši igrač koji je nastupio na EuroBasketu? Jeste li znali da je jedna reprezentacija davne 1939. godine postigla samo jedan koš na cijeloj utakmici?

Odgovore na ova pitanja i još mnogo malo poznatih činjenica o EuroBasketu zahvaljujući izboru portala Eurohoops donosimo upravo ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Jedina neeuropska reprezentacija koja je osvojila EuroBasket je ona egipatska. Ukupno je 19 različitih zemalja imalo čast osvojiti naslov, dok je njih 47 izborilo nastup na europskom košarkaškom prvenstvu. Posljednji u nizu koji je upisao debi na turniru je Island i to ove godine.
  • Napadači su svoju najbolju večer imali 1955. godine. Radi se o poljskim košarkašima koji su Velikoj Britaniji utrpali čak 140 koševa. S druge strane, negativni rekord drži Finska koja je u utakmici protiv Estonije davne 1939. godine u cijeloj utakmici ubacila samo jedan (1!?) koš. Očekivano, Finska drži i neslavan rekord efikasnosti u poluvremenima jer u jednoj polovici utakmice nije postigla nijedan koš. SSSR je na vrhu te liste s obzirom da je Talijanima ubacio čak 73 poena u jednom poluvremenu.
  • Prvi EuroBasket održan je 1935. godine u Švicarskoj, a osvojila ga je Latvija. Sve utakmice tog turnira odigrane su na igralištima na otvorenom. Najkraći EuroBasket odigrao se 1946. godine, a trajao je samo pet dana i osvojila ga je Čehoslovačka.
  • Četiri produžetka trebalo je Jugoslaviji da 1953. pobijedi Izrael (57-55). Pobjedu s najvećom razlikom upisao je SSSR protiv Danske 118-12 (106 koševa razlike).
  • Godine 1947. EuroBasket je prvi i jedini put održan izvan Starog kontinenta, u Egiptu. Na tom turniru je nastupalo najmanje momčadi - samo sedam, s tim što tri selekcije uopće nisu bile iz Europe (Egipat, Sirija, Libanon). Domaćini su u finalu svladali Francusku.
  • Trojica igrača koji nastupaju na ovogodišnjem EuroBasketu već su bili najbolji strijelci turnira u prošlosti. Riječ je o Nowitzkom, Parkeru i Gasolu. Magični trio na ovom turniru lovi brojne rekorde i sva je prilika da će neki od njih biti srušeni.
  • Najstariji igrač koji je ikad nastupio na EuroBasketu je Estonac Margus Metstak - 2001. kada je nastupao je imao 40 godina. S druge strane, Rumunj ConstantinPopa je 1987. imao samo 16 godina kada je nastupio za svoju reprezentaciju čime je postao najmlađi košarkaš koji je ubilježio nastup na EuroBasketu.
  • Najviši košarkaš koji je igrao na europskom prvenstvu je Crnogorac Slavko Vraneš (230 centimetara), dok je najniži Portugalac Mario Gil Andrade Fernandes (174 centimetara).
  • Jugoslavija je 1973. godine prekinula nevjerojatnu seriju SSSR-a od čak osam uzastopnih naslova europskog prvaka. No, iako je Jugoslavija te godine imala sjajnu momčad (Ćosić, Dalipagić, Kićanović, Plećaš, Tvrdić,...; izbornik Novosel), reprezentativci bivše države nisu baš potpuno zaslužni za to. Naime, Sovjeti su bez naslova ostali u polufinalu u kojem ih je pobijedila Španjolska.
  • Dražen Petrović nikad u hrvatskom dresu nije nastupio na EuroBasketu. Nekoliko tjedana prije turnira 1993. godine košarkaški Mozart tragično je poginuo u automobilskoj nesreći u Njemačkoj, zemlji u kojoj se EuroBasket i igrao.

Sve o EuroBasketu 2015 doznajte u našoj specijalnoj rubrici OVDJE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo